Τα “παιδιά” του Σόιμπλε σε θέσεις κλειδιά

Όταν ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε απεσύρθη από την πρώτη γραμμή με την μετάθεση του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε Πρόεδρο της Βουλής, πολλοί στην ελληνική κυβέρνηση έκαναν πάρτι, θεωρώντας ότι οι αντικαταστάτες του θα είναι πολύ πιο φιλικοί έναντι της Ελλάδας.

Κι αυτό το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης έσκασε σαν φούσκα, καθώς ο Όλαφ Σόλτς, ο νέος τσάρος της γερμανικής οικονομίας, αν και προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, ακολουθεί πιστά την γραμμή που χάραξε ο Σόιμπλε.

Τώρα άλλοι δύο σκληροί γερμανοί πολιτικοί ετοιμάζονται για δύο θέσεις κλειδιά στην ευρωπαϊκή επετηρίδα. Ο λόγος για τον Γενς Βάιτμαν που έχει θέσει ως στόχο να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάνφρεντ Βέμπερ που εποφθαλμιά τον θώκο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Και βέβαια γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθουν στα ύπατα ευρωπαϊκά αξιώματα δύο μικροί Σόιμπλε.

Για την ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα, και η στιγμή είναι κατάλληλη. Ο Βάιντμαν είχε δηλώσει σε εκδήλωση στη Βιέννη τον Μάρτιο, ότι θεωρεί τον εαυτό του πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ. Σήμερα, σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι κάθε μέλος της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δημιουργική θέληση να συμμετάσχει σε έναν διαφορετικό ρόλο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ντράγκι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές «αν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βάιντμαν φαίνεται πάντως να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί.

«Τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κρίση, αλλά και για την άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής πίσω σε πιο οικείο έδαφος, για να καθορίσουμε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο Βάιντμαν. Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει ταχέως να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. «Δεν θέλω να προκαταβάλω τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό, σύντομα να υπάρξει μια σαφήνεια και να ανακοινωθεί μια ημερομηνία λήξης». Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου στη Ρίγα και στις 26 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα συμβεί μετά είναι ακόμα ασαφές.

Για την Κομισιόν

Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φιλοδοξεί να είναι ο σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές, παραμένει ανοιχτό το ποιος θα είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ένα από τα πιο ισχυρά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα πάντως με το Spiegel, ο αρχηγός της CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι αντίθετος σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ. Οι δύο άνδρες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να αποφασίσει για τον υποψήφιό του στην Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Ελσίνκι. Ένα από τα ονόματα που συζητούνται στους κύκλους του κόμματος είναι και αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και σημερινού διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Βρετανίας. Ο κ. Βέμπερ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, θεωρείται φιλελεύθερος χριστιανοκοινωνιστής και είναι συμπαθής στο εσωτερικό, «κάτι που θεωρείται σπάνιο για ευρωβουλευτή της CSU».

Ο ίδιος πάντως, σε συνομιλία του με το Spiegel, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε το ενδιαφέρον του για την υποψηφιότητα. «Το ζήτημα δεν τίθεται τώρα», περιορίστηκε να δηλώσει, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, πρόσφατα δήλωσε ότι «η CSU δεν θα ξαναβρεί σύντομα την ευκαιρία να τοποθετήσει Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα