Τα ρέστα του «σπρώχνει» στις Πρέσπες ο Λεβέντης

Εκρηκτικό το κλίμα στο εσωτερικό της Ένωσης Κεντρώων, όπου οι μισοί δεν μιλιούνται με τους άλλους μισούς

Σε ρόλο νέου Μακεδονομάχου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ελπίζει ότι θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, χάρη σε ψήφους αγανακτισμένων με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Ο Μακεδονικός Αγώνας του Βασίλη Λέβεντη μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την Ένωση Κεντρώων». Αυτό συζητούσε πρόσφατα βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων με συναδέλφους του από άλλα κόμματα στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου. Κι όπως εξηγούσε, «είναι η τελευταία μας και μοναδική ευκαιρία μας για να επιβιώσουμε από την πόλωση που έχει χτυπήσει κόκκινο».

Ο Βασίλης Λεβέντης μπορεί επί χρόνια να προκαλούσε τον γέλωτα με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αλλά το πολιτικό παιχνίδι το γνωρίζει πολύ καλά. Κι επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως εάν η Ένωση Κεντρώων δεν τα καταφέρει στις ερχόμενες εκλογές να εισέλθει στη Βουλή, τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ίδια δυναμική στις μεθεπόμενες όπου θα ισχύσει η απλή αναλογική. Διότι μπορεί με την απλή αναλογική να μπει και η κουτσή Μαρία, που λέει ο λαός μας στη Βουλή, αλλά όλο το διάστημα της… αγρανάπαυσης δεν είναι σίγουρο ότι θα τον θυμούνται τα ΜΜΕ, με τα οποία επί κοινοβουλευτικής του θητείας έχει αποκτήσει σχέσεις στοργής.

Οπότε, λοιπόν, όλος ο σχεδιασμός του Βασίλη Λεβέντη είναι το Μακεδονικό. Κάτι που φάνηκε και σε μία από τις πολλές εορταστικές παρεμβάσεις του σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, όπου είπε το εκπληκτικό «όλοι θα προδώσουν τη Μακεδονία, η Ένωση Κεντρώων ποτέ». Και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεβέντης δεν απομακρύνει τον Γιάννη Σαρίδη, που παράκουσε την εντολή του και ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού. Και το κάνει για να μη χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Μόνο έτσι θα συνεχίσω να έχω δυνατή φωνή εντός του Κοινοβουλίου και να εντείνω τον αγώνα μου για να ακυρωθεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε προ ολίγων ημερών.

 Δεν μιλιούνται

Το εντυπωσιακό εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων η λέξη συνεννόηση μάλλον είναι άγνωστη. Ήδη με τον Σαρίδη ο Λεβέντης έχει διακόψει τις σχέσεις του. Ο μεν βουλευτής κάνει μεν το χατίρι του κ. Λεβέντη και δεν φεύγει από την Ένωση Κεντρώων, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος του επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία: «Η συμπεριφορά του κ. Σαρίδη στην προκειμένη περίπτωση είναι ανεπίτρεπτη. Εμείς καταγγέλλουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πολιτική τους, και ο βουλευτής μας ψηφίζει υπέρ αυτών των πολιτικών. Ενώ δεν είναι πολίτης της Θεσσαλονίκης, η οικογένειά του ζει στο Αιγάλεω, με έπεισε και τον τοποθέτησα πρώτο στη λίστα της Θεσσαλονίκης. Αυτός εκτίθεται, είναι αχάριστος, έχει όμως χρόνο να ζητήσει συγγνώμη, και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που συγχωρεί».

Από την πλευρά του ο κ. Σαρίδης διευκρινίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ότι δεν νιώθει καμία υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη, ενώ τόνισε ότι «να είμαστε όλοι μετρημένοι και σοβαροί στα λόγια μας».

Επίσης ο κ. Σαρίδης δεν έχει πολλά-πολλά και με τον Δημήτρη Καβαδέλλα. Με τον βουλευτή Αττικής, ο Σαρίδης «σκοτώθηκαν» στη συνεδρίαση της Κ.Ο. προ δύο περίπου μηνών μετά τις καταγγελίες Καβαδέλλα ότι του επέβαλαν να πληρώσει εισιτήριο στη ΔΕΘ. Τότε που από τον καβγά ανεξαρτητοποιήθηκε ο κ. Φωκάς. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα σενάρια που επανέρχονται κάθε τρεις και λίγο για μεταπήδηση του βουλευτή Σερρών Αναστάσιου Μεγαλομύστακα στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι η Μακεδονία είναι η μόνη ελπίδα του Βασίλη Λεβέντη να σώσει ό,τι σώζεται και να επιτύχει το 3% στις εκλογές, που θα του επιτρέψει να μείνει ζωντανός στο πολιτικό παλκοσένικο.

Στο μυαλό ο υιός

Βέβαια, ο βασικός στόχος του κ. Λεβέντη είναι ο θετός υιός του, Μάριος Γεωργιάδης, στον οποίο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θέλει να αφήσει ως κληρονομιά το κόμμα. Όπως έχει εξομολογηθεί ο κ. Λεβέντης, «εάν η Ένωση Κεντρώων είναι εντός Βουλής, τότε οι ψηφοφόροι θα θεωρήσουν το κόμμα ως δεδομένο και θα μπορέσει να αναπτυχθεί». Εάν η Ένωση Κεντρώων είναι στη Βουλή, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προσέλθει στο πρώτο κόμμα με διάθεση για συνεργασία, ανεξάρτητα εάν ο κ. Λεβέντης επιμένει για τις εννέα θέσεις, όπως είχε κάνει το 2015 στον κ. Τσίπρα.

Εξάλλου, το άνοιγμα του κ. Γεωργιάδη προς τη Ν.Δ., που ήταν ο εκ των ομιλητών στο 12ο συνέδριο, ήταν ξεκάθαρο. Κάτι που σχολιάστηκε ευμενώς από τους σύνεδρους. «Είμαστε έτοιμοι, έχουμε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο και πολλές φορές δεν γινόμαστε αρεστοί ακόμη και στους ίδιους μας τους ψηφοφόρους. Ο σκοπός μας δεν είναι να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά ο σκοπός μας είναι να είμαστε χρήσιμοι. Αν και εσείς θεωρείτε το ίδιο και είσαστε έτοιμοι, ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Απομονώστε όλες τις παλαιοκομματικές φωνές του παρελθόντος, δείξτε έμπρακτα ότι είσαστε και εσείς σε αυτή την πορεία της αλλαγής νοοτροπίας. Το πρόγραμμά μας το γνωρίζετε», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ ο κ. Γεωργιάδης.

Και στην Πειραιώς θεωρούν πως εάν ο κ. Γεωργιάδης κληρονομήσει την Ένωση Κεντρώων, τότε μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής με τον νεαρό βουλευτή σε πολύ πιο στέρεες βάσεις από ό,τι με τον κ. Λεβέντη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα