Τα σενάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να κυριαρχεί στις συζητήσεις των «θεσμών», στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων έχει μπει πλέον και η παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ο φόβος για τα χειρότερα», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι ήδη Μη κυβερνητικές Οργανώσεις επεξεργάζονται σχέδια για την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ακόμη πως «η Ελλάδα θα έχει μοίρα παρόμοια με της Αργεντινής, αν φύγει από το ευρώ και εισάγει τη χρήση ενός παράλληλου νομίσματος». Στο ζήτημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αναφερθεί τόσο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Der Spiegel, η Κομισιόν δε θέλει πει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα γιατί δε θέλει να σπείρει τον πανικό. Από πλευράς Γερμανίας, η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επίσημα αρνείται να σχολιάσει για πιθανά έκτακτα σχέδια και ειδικά κονδύλια. «Εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχουν συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα», επισημαίνει στο γερμανικό περιοδικό εκπρόσωπος της οργάνωσης Welthungerhilfe (για την καταπολέμηση της πείνας). Προσθέτει ωστόσο ότι δεν έχουν σχεδιαστεί ακόμη συγκεκριμένες δράσεις, καθώς όπως λέει, «δε μπορείς απλά να πας με μερικά φορτηγά στην Αθήνα και να αρχίσεις να ξεφορτώνεις πράγματα».

Άλλες οργανώσεις όπως π.χ. εκκλησιαστικές ή όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένα σχέδια για την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ του περιοδικού αναφέρει πάντως ότι για να γίνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα χρειαστούν συνεργάτες και υποδομές στην Ελλάδα και κυρίως πολλά χρήματα. Γι’ αυτά όμως πρέπει να αποφασίσουν η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα