Tα τελευταία μέτωπα πριν από τις κάλπες κλείνει ο Κυριάκος

Σχεδόν έχει κλειδώσει η 9η Απριλίου ως την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής μάχη με το σύστημα της απλής αναλογικής

Ημέρα με την ημέρα φαίνεται ότι την Κυριακή των Βαΐων οι πολίτες-πριν ή μετά το εκκλησίασμα- θα κατευθυνθούν στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν ποια κυβέρνηση επιθυμούν να ηγηθεί της χώρας την επόμενη τετραετία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το τελευταίο δεκαήμερο όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει τις αποφάσεις του και το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις. Δηλαδή το πότε η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της (πιθανότατα την 10η Μαρτίου θα υπογραφεί το διάταγμα για την αποπεράτωση των εργασιών της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου) και στις 9 Απριλίου στηθούν οι κάλπες. Να θυμίσουμε ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μαθαίνοντας το πότε θα ψηφίσουμε για πρώτη φορά θα μπορούμε ασφαλώς να υπολογίσουμε το πότε θα διεξαχθούν και οι δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Κάπως έτσι είναι λογικό να ερμηνευτεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Περιστέρι ότι «πλησιάζουν οι εκλογές», ή ακόμη και τα όσα επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε για τον εάν ενοχλείται η εκκλησία που θα διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων. «Γιατί να ενοχλεί την εκκλησία; Μπορεί ένας πιστός να πάει να ψηφίσει και μετά να έρθει στην Θεία Λειτουργία. Ή ακόμη μπορεί να εκκλησιαστεί και μετά να κατευθυνθεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Αλλά και οι ετεροδημότες μπορούν να εκκλησιαστούν στα χωριά τους και να πάνε στις εκεί εκκλησίες ενθυμούμενοι και τα παιδικά τους χρόνια. Είναι οι ευκαιρίες να γεμίσουν οι εκκλησίες των χωριών», επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος.

Οπότε από τη στιγμή που υπάρχει και η ευλογία της εκκλησίας η 9η Ιουλίου μοιάζει ως ιδανική ημερομηνία με δεδομένο ότι από την 7η Ιουλίου θα έχουν κλείσει τα σχολεία για τις δεκαπενθήμερες διακοπές του Πάσχα. Οπότε δεν θα υπάρξει και αναστάτωση στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Οι εκκρεμότητες

Βέβαια όλοι βλέπαμε την πρεμούρα του Μαξίμου το τελευταίο διάστημα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει αυτή την μαύρη τρύπα που σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση λίγο πριν από τις κάλπες.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους. Και φυσικά η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και οι διάφορες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, είτε για χρέη στο δημόσιο, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις φτάνουν μέχρι τις 120 δόσεις και αφορούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μαζί με το επίδομα και το market pass αφορούν περισσότερους από έξι εκατομμύρια πολίτες.

Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το ύψος της 3ης αύξησης στον κατώτατο μισθό που αφορά περί των 700.000 εργαζομένων που αμείβονται με τις κατώτερες αποδοχές και θα δουν αυξημένους τους μισθούς από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέλθει στο 7,5%.

Όλα αυτά τα όπλα βρίσκονται στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου στην προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στον λαό θα πει «σας υποσχέθηκαν λιγότερους φόρους, το έκανα. Τώρα δεσμεύομαι για καλύτερους μισθούς και ήδη κάναμε την αρχή».   Στις επικριτικές φωνές δε, που ακούγονται από την αντιπολίτευση για προεκλογική παροχολογία και επιδόματα «μπαλώματα», κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και αυτό έκανε τόσο στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, και το ίδιο κάνει και τώρα με την εκτίναξη του πληθωρισμού».

Η συνάντηση με τους καλλιτέχνες

Ένα άλλο κεφάλαιο που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες μετά το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 είναι αυτό με τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και δύο μήνες, διαμαρτυρόμενοι για τα μισθολογικά τους αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι σπουδές τους, ζητώντας ισοτιμία με τα πτυχία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Αν και το πρόβλημα, όπως λένε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, εντούτοις το προεδρικό διάταγμα ήταν εκείνο που ξεσήκωσε θύελλες, με τους ηθοποιούς, τους μουσικούς και τους χορευτές να θέτουν τα αιτήματα τους σε μία δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να φέρει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (ως διδακτικό ή καλλιτεχνικό προσωπικό) να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται και οι συνάδελφοί τους που προσελήφθησαν πριν το 2003, χωρίς όμως-όπως όλα δείχνουν- να επιτυγχάνεται συναίνεση στο αίτημά τους να χαρακτηρίζονται τα πτυχία τους τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι ενώσεις των καλλιτεχνών θα έχουν στα χέρια τους και το πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανωτατοποίηση των σπουδών τους (Πανεπιστημιακή εκπαίδευση) ενώ όσοι έχουν τελειώσει 3 χρόνια σε ιδιωτικές σχολές θα έχουν την δυνατότητα, εάν το θελήσουν, να δώσουν κατατακτήριες σε μία ανώτατη σχολή και να μπουν στο τρίτο εξάμηνο σπουδών.

Τα ισχυρά χαρτιά

Την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν διαρκώς σκόνη με τους υψηλούς τόνους και τις σφοδρές επιθέσεις στην Κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τις υποκλοπές, στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν με στοχευμένες κινήσεις να ενισχύσουν το κοινωνικό τους προφίλ και να σταθούν δίπλα σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη.

Πέρα από τα δυνατά χαρτιά της, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η αμυντική θωράκιση της χώρας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο τουρισμός, τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης δίνουν πλέον έμφαση στην αύξηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας τους σε ευαίσθητα πεδία, όπως είναι η κοινωνική πολιτική, η ακρίβεια και η αύξηση των μισθών.

Τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων μετρήσεων καταδεικνύουν πλέον τη σπουδαιότητα τους όσον αφορά στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος και ενώ ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές μετρά αντίστροφα.

Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητα και οι δυνατότητες βελτίωσης της αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει ισχυρές αναταράξεις και βλέπει διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα του να εξανεμίζεται, χωρίς να μπορεί να ανταπεξέρχεται ολιστικά στις κύριες ανάγκες του μήνα. Κι εκεί χρειάζεται η Κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα άλματα, προκειμένου να ακυρώσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, κυρίως του Σύριζα και να αυξήσει τις μετοχές της στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μία γρήγορη ματιά στην ατζέντα του πρώτου κόμματος αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων. Το καλάθι του νοικοκυριού συνιστά ένα από τα όπλα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Εκτός των άλλων, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την αθόρυβη δουλειά στα κοινωνικά δίκτυα και στον εθελοντισμό, στηρίζοντας πολίτες που οι συγκυρίες και οι δυσκολίες της ζωής τους έφεραν στο περιθώριο. Η προσπάθεια ωστόσο για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν τελειώνει εκεί. Στην παρούσα φάση και με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών, χρειάζεται ειδικός χειρισμός στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, διότι μπορεί ο σχετικός νόμος να προϋπήρχε, αλλά ο αρνητικός αντίκτυπος θα πλήξει πρωτίστως την παρούσα Κυβέρνηση, εφόσον ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Ηρεμία 

Ένα άλλο πεδίο που η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθούν κατά την προεκλογική περίοδο είναι να υψωθεί ανάχωμα για πιθανή διαρροή κεντρώων ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ατού της κυβέρνησης είναι ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο δημοκρατικό Κέντρο δεν επιθυμούν να υπάρξει εκ νέου στη χώρα ένα συγκρουσιακό σκηνικό, όπως την τετραετία 2015-2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να γεμίσει τις φυλακές με πολιτικούς του αντιπάλους. Λες και βρισκόμαστε στην Σοβιετική Ένωση και τα θρυλικά και απεχθή για την ανθρωπότητα «γκούλαγκ». Και ας μην λησμονούμε ότι την περίοδο 2015-2019 η πολιτική ζωή βρισκόταν σε κατάσταση διαρκούς αναταραχής.

Και βέβαια το κυβερνών κόμμα έχει ενεργοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς για να αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα νορμάλ αστικό κόμμα. Έτσι αναδεικνύεται ότι στις προεκλογικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα ακούγεται ο ύμνος του ΕΑΜ, που παραπέμπει σε εποχές διχασμού. Διότι ναι μεν δεν αμφισβητείται η ιστορική πατριωτική και αγωνιστική παρακαταθήκη αυτού του σπουδαίου κινήματος κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς, όμως υπάρχει και ο εμφύλιος μετά την απελευθέρωση.

Επίσης, από τη Νέα Δημοκρατία αναδεικνύουν τις διάφορες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προειδοποιούν ότι  «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς» ή πως «θα αποκαταστήσουν τη Δημοκρατία και με το καλό και με το άγριο».

Και φυσικά στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν στον κοινοβυολευτικό ακτιβισμό του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στην Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε «σταματήστε την απεργία, οι πολίτες σας ψήφισαν για να μετάσχετε των κοινοβουλευτικών εργασιών και όχι να κάνετε τους απεργούς». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη ακτιβιστική ενέργεια.

Αν, σ’ όλα αυτά –και κυρίως στο τελευταίο- προστεθεί η συζήτηση που αναπτύχθηκε στη δημόσια σφαίρα περί «πεζοδρομιακής αντιπολίτευσης», τότε προφανώς στα μάτια κάποιων «κεντρώων νοικοκυραίων» δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μεγάλη αναταραχή.

Η αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, βρίσκεται στις επερχόμενες εθνικές εκλογές μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Καλείται ουσιαστικά να επαναλάβει τις επιδόσεις του 2019, ή έστω να προσεγγίσει ένα ποσοστό κοντά στο 39% για να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κυβερνητικό μέλλον με ορίζοντα τετραετίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα πράγματα είναι σύνθετα και δύσκολα, ενώ η τελική έκβαση της προσπάθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις στην πρώτη αναμέτρηση.

Προχωρώντας σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αυτοδυναμία δεν συνιστά ουτοπία, αλλά δεν είναι και μια εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως, η κυβερνητική παράταξη χρειάζεται μια συγκροτημένη στρατηγική, ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και τα κατάλληλα επιχειρήματα για να πείσει τους ψηφοφόρους της να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της στιγμής και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ένα σημείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι το πόσο μπορεί να επηρεάσει την εκλογική επιρροή το μείζον ζήτημα της ακρίβειας που χτυπά κάθετα την ελληνική κοινωνία και περιορίζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα της πλειοψηφίας των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις ως αντίβαρο στην εκτόξευση των τιμών, αλλά η συνολική κατάσταση συνεχίζει να προβληματίζει, όπως αποτυπώνεται στην κοινωνία, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.

Ένα άλλο σημείο που μπαίνει στην εξίσωση των εκλογών είναι η συμπεριφορά των λεγόμενων κεντροαριστερών ψηφοφόρων, εκείνων δηλαδή που κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έκαναν το μεγάλο άλμα και στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ (όπως την διαβάζουν στο Μαξίμου) σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά ενδεχομένως άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, όπως οι υποκλοπές να επηρεάσουν τη συνολική στάση τους.

Στα θετικά για την κυβέρνηση είναι ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υφίσταται ως παράμετρος στο πολιτικό σκηνικό, αλλά ένα μέρος των ψηφοφόρων που ανήκουν στην ευρύτερη κεντροαριστερά δεν πιστεύουν πλέον πως ο Αλέξης Τσίπρας του σήμερα θα πράξει τα ίδια που έκανε το 2015.

Με δεδομένο ότι στις μετρήσεις υπάρχει ένα διψήφιο ποσοστό που κινείται πέριξ της δεξαμενής της αδιευκρίνιστης ψήφου, στην Πειραιώς εξετάζουν τρόπους για να προσελκύσουν ένα μέρος αυτού, όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Η δε αποχή γαλάζιων κυρίως συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τη νίκη του κ. Μητσοτάκη.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μία εκλογική εξίσωση υψηλής δυσκολίας, όπου θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της και η ικανότητα της να φέρνει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα