Τα «θαύματα» των εκλογών

Εκπλήξεις επιφύλασσε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς κάποιοι έχασαν τα «σκήπτρα» της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημαρχία σε κάποιους δήμους κρίθηκε σε μερικές δεκάδες δήμους, ενώ το ΚΚΕ κατάφερε να κάνει το… αδύνατο.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ηρακλείου, ο Γιάννης Κουράκης ηττήθηκε από τον δικηγόρο Βασίλη Λαμπρινό, με τα ποσοστά των δύο υποψηφίων να διαμορφώνονται στο 40,73% και 59,27 % αντίστοιχα. Σημειώνεται πως στον α’ γύρο, ο κ. Λαμπρινός είχε συγκεντρώσει το 28,27% των ψήφων, την ώρα που κ. Κουράκης είχε ποσοστό 40,92%. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως ο απερχόμενος πλέον δήμαρχος όχι μόνο δεν αύξησε τα ποσοστά του αλλά αντιθέτως τα… μείωσε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Ο απερχόμενος δήμαρχος προέβη σε δήλωση, καταγγέλοντας οργανωμένα συμφέροντα που πολέμησαν το συνδυασμό Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες και συνέβαλλαν ώστε να μην εκλεγεί.

Αναλυτικά, είπε: «Είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα. Εμείς είμαστε με την κοινωνία και τους πολίτες και είχαμε απέναντι μας οργανωμένα συμφέροντα αλλά και όλα τα κόμματα. Τις επόμενες μέρες θα αποκαλύψουμε και τις συγκεκριμένες εταιρείες. Σεβόμαστε όμως το αποτέλεσμα των εκλογών και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το Ηράκλειο από τη θέση που αποφάσισε ο λαός».

Αλλαγή «σκυτάλης» υπήρξε και στο Δήμο Χανίων, όπου ο Τάσος Βαμβούκας υπερίσχυσε του έτερου υποψηφίου, Μανώλη Σκουλάκη, και από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι και επίσημα  η νέα δημοτική Αρχή.

 

Ανατροπή στον 3Β

Εκεί όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο θρίλερ των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με την διαφορά των δύο αντιπάλων του β’ γύρου να είναι μόλις 12 ψήφοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σπυράγγελος Πανάς έχει 11.839 ψήφους, ενώ ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος συγκέντρωσε 11.851 ψήφους!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης καταμέτρησης ψήφων και περί της 4ης πρωινής ώρας, από τα μεγάφωνα που ήταν στημένα στην πλατεία της Βούλας ακουγόταν το γνωστό άσμα του Λευτέρη Πανταζή (υποψηφίου με τον κ. Κωνσταντέλλο), «Ταραχή», προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο επιτελείο του κ. Πανά.

 

«Κόκκινοι» τέσσερις δήμοι

Η μεγαλύτερη έκπληξη, κατά γενική ομολογία, ήταν η επιτυχία τεσσάρων συνδυασμών του ΚΚΕ σε δύο δήμους της Αττικής, στην Ικαρία, αλλά και στον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Πάτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 το ΚΚΕ είχε κερδίσει μόνο ένα δήμο ενώ η Πάτρα για πρώτη φορά ντύνεται στα κόκκινα και με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου του ΚΚΕ! Αναλυτικά, δήμαρχοι από το ΚΚΕ εκλέγονται στους εξής δήμους:

Πετρούπολη – Βαγγέλης Σίμος 53,09%

Χαϊδάρι – Σελέκος Μιχάλης 68,53%

Ικαρία – Σταμούλος Στυλιανός 50,84%

Πάτρα – Πελετίδης Κωνσταντίνος 63,56%

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα