Τα τρία κακά της μοίρας μας

Η μείωση της κατανάλωσης ακόμη κι εντός της περιόδου των εορτών επιβεβαιώνει τους φόβους της αγοράς για νέα πτώση των οικονομικών μεγεθών, καθώς, όπως επισημαίνεται, τα capital controls αλλά και το γεγονός ότι η υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί αυξάνει τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή, δημιουργoύν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αγωνία των επιχειρήσεων για τις πολιτικές εξελίξεις, τότε ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, για το 2017. Ήδη με βάση έρευνα της ALCO οι επιχειρήσεις νιώθουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος που προέρχεται από την πολιτική αστάθεια, τις δυσκολίες χρηματοδότησης, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου. Κι όπως επισημαίνεται από τις προηγούμενες έρευνες, η αύξηση κινδύνων αγγίζει το 60%, με την πολιτική αστάθεια να εδραιώνεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος. Οι δυσκολίες χρηματοδότησης και οι αλλαγές θεσμικού πλαισίου εμφανίζουν, παράλληλα, διπλάσια σχεδόν ποσοστά σε σχέση με το 2015.

Μάλιστα, 9 στις 10 αποδίδουν τεράστια σημασία στην ύπαρξη μελετών και πλάνων για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων, καθώς και στην ύπαρξη μόνιμης ομάδας για να διαχειρίζεται τέτοια κρίσιμα θέματα, ενώ οκτώ στις 10 δηλώνουν ότι κάνουν προληπτικούς ελέγχους. Οι δύο πιο σημαντικοί τομείς, στους οποίους εστιάζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η ασφάλεια των εργαζομένων τους, ενώ οκτώ στα 10 ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι είναι αρκετά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, γεγονός όμως που σε μια βαθύτερη ανάγνωση ερμηνεύεται ως μη επαρκής.

Τα Capital controls
Η άρση των Capital controls, τα οποία κατά πολλούς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα για τη χώρα, εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει έντονες αναπτυξιακές δυνάμεις και να ωθήσει το 1/3 των ΜμΕ να πραγματοποιήσουν, σε ορίζοντα εξαμήνου μετά την άρση των περιορισμών, «παγωμένες» επενδύσεις οι οποίες εκτιμώνται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία παράλληλα προκύπτει ότι η άρση των περιορισμών κρίνεται σχετικά χαμηλού κινδύνου, καθώς οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό χρηματικών διαθεσίμων που υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (90%).

Συγκεκριμένα, το 2016 χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως αποτυπώθηκε στην άνοδο του Δείκτη Εμπιστοσύνης για τις ΜμΕ κατά 8 μονάδες στη διάρκεια του έτους. Παρά ταύτα, ο δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος και σε ένα επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το 2014. Υπό αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η εκτίμηση του βαθμού που οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δρουν περιοριστικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Σημειώνουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 6%. Δηλαδή, έχει τριπλασιαστεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες – σημείο που δεικνύει ότι η διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων για μακρύ χρονικό διάστημα αυξάνει εκθετικά τον χρόνο επαναφοράς στην κανονικότητα μετά την άρση τους. Δεύτερον, οι στρατηγικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν από τις ΜμΕ δρουν συσταλτικά στη βραχυπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξής τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 34% του τομέα έχει πλέον προχωρήσει σε ακύρωση επενδύσεων (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

Οι παραπάνω διαπιστώσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι καίριας σημασίας για την αποτροπή πρόκλησης διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΜμΕ. Προς την κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων οδηγούν και οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Πρώτον, η άρση των περιορισμών κρίνεται σχετικά χαμηλού κινδύνου καθώς οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων δηλώνουν ότι θα έχουν ψύχραιμη αντίδραση όσον αφορά τις καταθέσεις τους, διατηρώντας το ποσοστό χρηματικών διαθεσίμων των ΜμΕ που διακρατούνται σε ελληνικές τράπεζες κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (90%).

Δεύτερον –και σημαντικότερο–, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει έντονες αναπτυξιακές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ωθήσει το 1/3 των ΜμΕ να πραγματοποιήσει, σε ορίζοντα εξαμήνου μετά την άρση των περιορισμών, «παγωμένες» επενδύσεις οι οποίες εκτιμώνται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Στα στρώματα
Από τις δύο αυτές έρευνες όλοι συμφωνούν στο ότι είναι ανάγκη να γίνουν άλματα για να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα. Όλοι, πλην της κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στη μαύρη εργασία αλλά και τη φοροδιαφυγή, όπως επίσης και στα «λεφτά στο στρώμα». Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς στα 81 δισ. ευρώ έχει φτάσει το εισόδημα των νοικοκυριών που δεν δηλώνεται στην Εφορία, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ σημειώνουν πως, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών φτάνει τα 155 δισ. ευρώ, το εισόδημα που δηλώνεται φτάνει μόλις τα 74 δισ. ευρώ. Και ο ΣΕΒ φυσικά υποστηρίζει ότι κύρια αιτία είναι η υπερφορολόγηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα