Τα τρία ορόσημα του Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να κινήσει τη χώρα με βάση την δική του πολιτική ατζέντα με βάση τις υποχρεώσεις του

Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αλλά και κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για ευρωπαϊκή λύση τα μεγάλα στοιχήματα του πρωθυπουργού

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ως μήνα εξελίξεων και αποφάσεων θεωρούν όλο και περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού τον Μάιο. Ένα μήνα όπου το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βαρύ, καθώς υπάρχουν τρία σημαντικά γεγονότα. Μιλάμε για το Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, για την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και φυσικά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος Μαΐου.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη, τον πόλεμο να μαίνεται και τους φόβους για επίθεση των Ρώσων και στην Μολδαβία όπως κατανοεί και ο πλέον αδαής οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί συνήθως πάνε στράφι. Οπότε ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι το πώς θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αλλεπάλληλα προβλήματα που προκύπτουν.

Σίγουρα πάντως με βάση και τα τρία μεγάλα… ραντεβού του Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθορίζει τις εξελίξεις και το σημαντικότερο μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα με βάση τους δικούς του όρους ακυρώνοντας τις όποιες πρωτοβουλίες θέλει να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο

Το πρώτο ορόσημο για τον πρωθυπουργό είναι το Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το τριήμερο 6-8 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να αναδείξει την κυβερνητική κοινωνική ατζέντα, πέραν των μηνυμάτων για το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης τριετίας, αλλά και των πολιτικών διλλημάτων, ενόψει των επόμενων εκλογών. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου στο 14Ο Συνέδριο ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις στοχευμένες παρεμβάσεις θωράκισης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, που βρίσκεται στο… μικροσκόπιο του Μαξίμου και λαμβάνει τα τελικά χαρακτηριστικά της.

Οι απανωτές ανατιμήσεις, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται αφάνταστα και είναι λογικό να θεριεύει η δυσαρέσκεια. Και φυσικά οι ασκήσεις επί χάρτου για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών είναι συνεχείς σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο. Το βασικό σενάριο που «εξετάζουν» στο Μαξίμου είναι πως θα ανακουφίσουν τους πολίτες από την ακρίβεια και ταυτόχρονα δεν θα αγγιχτεί το αποθεματικό, προκειμένου να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία που είναι το ζητούμενο. Όμως μιλάμε για προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και η αύξηση στο επίδομα ανεργίας είναι ένα μέτρο που προσφέρει μία μικρή ανάσα.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Το δεύτερο ορόσημο για τον πρωθυπουργό είναι το ταξίδι στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Πρόεδρου είναι σημαντική από όλες τις πλευρές. Τόσο για τα ελληνικά συμφέροντα, όσο και το γενικότερο ενεργειακό παιχνίδι και την ρευστή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ταξίδι από μόνο του αποτελεί ένα ύψιστο πολιτικό γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη και αδρανοποιεί τις εσωτερικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή Τσίπρα (μεταξύ των μελών του κόμματος) με ποσοστά Τσαουσέσκου αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Διότι γίνεται κατανοητό ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ θα ασχολείται με την επικειμένη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη και λιγότερο με το πόσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές.

Όμως το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τετ α τετ εφ’ όλης της ύλης, το οποίο αναμένεται ότι θα προσδώσει περαιτέρω προστιθέμενη αξία στις ήδη εξαιρετικές, όπως χαρακτηρίζονται, σχέσεις των δύο χωρών. Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, θα βρεθούν η στενή συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, που έχει ως στόχο την άμεση έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, δομεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να φέρει στην πρώτη γραμμή των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, καθώς θα έχει συνομιλίες με οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους funds, εκπέμποντας ακόμα ένα σήμα για επενδύσεις στη χώρα μας.

Όμως τεράστιο ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση και στο μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς είναι γνωστό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πασχίζει για μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει. Και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε συγχαρητήρια για τις προσπάθειες του να φέρει πιο κοντά Μόσχα και Κίεβο, εν τούτοις οι Αμερικανοί του ζήτησαν ορθά-κοφτά, όπως παραδώσει τους S-400 στην Ουκρανία για να αρθούν οι κυρώσεις και να εισέλθει εκ νέου στο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ήδη μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μητσοτάκη, η Άγκυρα ξεκίνησε νέο γύρο προκλήσεων, ενώ ξαναθυμήθηκε την αγορά από την Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Bellhara από την Γαλλία.

Η Σύνοδος Κορυφής

Το τελευταίο ορόσημο του Μαΐου αναμένεται να παιχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 30 και 31. Εκεί οι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν μία σημαντική απόφαση για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η Αθήνα εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει ότι κανένας δεν μπορεί από μόνος του να υψώσει τείχος για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας και γι’ αυτό καλεί για «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα». Κι όπως έχει τονίσει πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας».

Στο Μαξίμου ποντάρουν στην αποφασιστικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στην πρόσφατη εκλογική μονομαχία ένιωσε την δυσαρέσκεια των Γάλλων για την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου καίγεται για μία ευρωπαϊκή λύση, την οποία θα μπορέσει να επικοινωνήσει στο εκλογικό του σώμα, ώστε να επιτύχει να κερδίσει εκ νέου την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να μην αναγκαστεί σε περίεργη συγκατοίκηση είτε με την Λεπέν, είτε με τον Μελανσόν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα