Τα τρία σενάρια αντίδρασης του Πούτιν σε πιθανή σε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το 60% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία απέτυχε σε πολλά μέτωπα, αλλά μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες είναι η -σχεδόν σίγουρη πλέον- ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το σκανδιναβικό έθνος αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ την προσεχή Κυριακή, όταν και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει συντάξει απάντηση στην έκθεση ασφαλείας της κυβέρνησης -η οποία περιλαμβάνει την επιλογή ένταξης στη συμμαχία. Στη συνέχεια, το φινλανδικό κοινοβούλιο θα διεξαγάγει έκτακτη συζήτηση σχετικά με το εάν θα εγκρίνει τις συστάσεις της έκθεσης ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να μιλήσει για την ένταξη στη συμμαχία και -όπως άλλωστε δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ- θεωρείται ευρέως ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα, καθώς η Φινλανδία πληροί ήδη τα περισσότερα από τα κριτήρια και είναι σχεδόν απίθανο κάποιο από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αντιταχθεί στην ένταξή της.

Πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον το 60% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ένα τεράστιο άλμα από το προηγούμενο υψηλό ποσοστό, που ανερχόταν περίπου στο 30% τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν αυτό συμβεί, όπως αναμένεται, η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ξανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη ασφάλειας με τρόπο που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν ασύλληπτος, και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

Πώς θα μπορούσε όμως να απαντήσει η Ρωσία;

Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.Στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσει να «παίζει» στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί.

Με τον καιρό, δηλαδή, ενδέχεται να επιλέξει να προσπαθήσει να διαμορφώσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το BBC, όσο και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδήγησε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πούτιν- που ήταν η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς- η εξέλιξη με τη Φινλανδία ενισχύει την ρητορική του, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών. Η Δύση αγνοεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία και την απειλεί φέρνοντας όλο και περισσότερα στα σύνορά της τη ΝΑΤοϊκή συμμαχία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα