Τα τροχιοδεικτικά πυρά και ο κίνδυνος «ατυχήματος»

Τα όσα έλαβαν χώρα πάνω από τη νήσο Ρω το βράδυ της 9ης Απριλίου ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» είτε στο Αιγαίο είτε στον Έβρο είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Κάτι που οφείλεται ξεκάθαρα στην τουρκική προκλητικότητα, με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σχεδόν καθημερινά σε εθνικιστικά παραληρήματα και να εκφράζει αλυτρωτικές τάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους και χαρακτηρίζει το περιστατικό στη Ρω ως μη μείζον, αφού δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου. Ωστόσο η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί όμως κινδύνους «ατυχήματος». Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά αποδεικνύει πως οι ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν πλέον σε προειδοποιητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο.

Η “απάντηση” της στρατιωτικής φρουράς

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν πως η αντίδραση της φρουράς (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική εντολή έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ) απέδειξε στην τουρκική πλευρά πως υπάρχουν αντανακλαστικά. Οι Έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν στη Ρω τέθηκαν και παρέμειναν σε συναγερμό, ενώ η αντίδρασή τους ήταν στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Ταυτόχρονα οι βολές δεν έγιναν προς το τουρκικό ελικόπτερο αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ατυχήματος. Το περιστατικό έχει καταγραφεί από θερμικές κάμερες και το υλικό έχει σταλεί στο Πεντάγωνο.

Η ελληνική πλευρά παγίως δηλώνει πως επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική χώρα, ωστόσο καθιστά σαφές πως οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες.

Διαβάστε επίσης