Τα βιομετρικά στοιχεία εκατομμυρίων Αφγανών έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν

Κατασχέθηκε η βάση δεδομένων που έφτιαξαν οι Αμερικανοί τα τελευταία 20 χρόνια

Στα χέρια των Ταλιμπάν βρίσκεται πλέον η τεράστια βάση βιομετρικών δεδομένων που ετοίμασαν οι ΗΠΑ κατά την 20ετη παρουσία τους στο Αφγανιστάν.

Μετά από χρόνια προσπαθειών για την ψηφιοποίηση των βάσεων δεδομένων της χώρας και την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων και βιομετρικών στοιχείων, οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως αυτές οι τεχνολογίες μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν όσοι συνεργάστηκαν με τους δυτικούς.

«Καταλαβαίνουμε πως οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πρόσβαση σε διάφορες βιομετρικές βάσεις δεδομένων και εξοπλισμό στο Αφγανιστάν. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει πρόσβαση σε database με αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας ματιού και περιλαμβάνει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιο δύσκολο να κρυφτείς, να αποκρύψεις την ταυτότητά σου ή αυτή της οικογένειάς σου και τα δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για να αποκαλύψουν τις επαφές και το δίκτυό σου», ανέφερε ο επικεφαλής τεχνολογίας στο Human Rights First, Welton Chang.

Οι Ταλιμπάν είναι γνώστες της τεχνολογίας αυτής, καθώς ακόμα και πριν πέντε χρόνια χρησιμοποιούσαν κλεμμένες κυβερνητικές βάσεις δεδομένων για να στοχεύσουν μέλη των αρχών ασφαλείας της χώρας, συγκρίνοντας τα αποτυπώματά τους με τις database.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τη διεθνή κοινότητα πως δε θα προβούν σε αντίποινα προς αυτούς που βοήθησαν τους δυτικούς ή σε πρώην μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο αναφορές κάνουν λόγο για αναζητήσεις πόρτα-πόρτα με χρήση «βιομετρικών μηχανημάτων».

Οι ψηφιακές ταυτότητες γνωστές ως tazkira, μπορούν να αποκαλύψουν τις διάφορες μειονότητες που ζουν στο Αφγανιστάν, ενώ οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ένα «θησαυρό πληροφοριών» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν και να εντοπιστούν στόχοι.

Στο μεταξύ, οι Αφγανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν την ψηφιακή τους παρουσία, σβήνοντας μηνύματα που έχουν ανταλλάξει, λίστες μουσικής που έχουν ακούσει και φωτογραφίες που τράβηξαν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα