Τα υπέρ και τα κατά των πρόωρων εκλογών

Ποιοι είναι οι προβληματισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εάν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το φθινόπωρο

Από τη στιγμή που δύο τουλάχιστον βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Βασίλης Γιόγιακας από την Θεσπρωτία και ο Γιάννης Λοβέρδος από τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών έδωσαν μέχρι και πιθανές ημερομηνίες για την Κυριακή των εκλογών, τι πιο εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία; Κι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να σκεφθεί όλες τις παραμέτρους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το εύκολο είναι να προκηρύξει σύντομα εκλογές και με βάση την δυναμική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε άλλη μία νίκη σε εκλογική αναμέτρηση. Όμως υπάρχουν πολλά «αν» τα οποία πρέπει να σκεφθεί δύο και τρεις φορές ο πρωθυπουργός, να υπολογίσει τα συν και τα πλην κι εν συνεχεία να λάβει την απόφαση, για την οποία το σύνολο του Τύπου θεωρεί ως δεδομένη και απλά αναμένει εάν θα είναι στις 2 Οκτωβρίου, ή μία εβδομάδα νωρίτερα, ή μία εβδομάδα αργότερα.

Το πιο βασικό πρόβλημα με τις επόμενες εκλογές είναι το διάστημα ακυβερνησίας που θα υπάρξει. Διότι όλοι αντιλαμβάνονται- πλην του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ- ότι λόγω της απλής αναλογικής η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη για τουλάχιστον σαράντα ημέρες με ότι σημαίνει αυτή η εξέλιξη. Διότι μπορεί ο κ. Τσίπρας μπορεί να λατρεύει τη ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπεύθυνος άνθρωπος πρώτα από όλα και κυβερνήτης της χώρας οφείλει να σκεφθεί τα πάντα.

Κατ’ αρχάς ένα τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η ενεργειακή κρίση. Ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει εάν η Ρωσία κόψει οριστικά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κάτι που θα σημάνει νέο κύμα ακρίβειας και σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις. Και πως θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει αυτό μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που η αποστολή της είναι να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές;

Τα ελληνοτουρκικά

Ένας άλλος πονοκέφαλος είναι τα ελληνοτουρκικά. Πως μπορείς να εμπιστευθείς έναν τέτοιο γείτονα, που εδώ και τόσους μήνες χρησιμοποιεί μία πρωτοφανή ρητορική και απειλεί ότι θα επιτεθεί στα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητώντας όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά την ίδια την κυριαρχία της; Ειδικά όταν η Τουρκία γνωρίζει πως έχει απέναντι της δεν θα έχει μία ισχυρή κυβέρνηση που θα διεθνοποιεί τις τρέλες του Ερντογάν, αλλά που απλά θα προσπαθεί να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές; Και δεν μιλάμε για μονές εκλογές, αλλά για διπλές, τουλάχιστον.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την ακρίβεια που πλήττει όλη την Ευρώπη, αλλά και την επισιτιστική κρίση που έρχεται, η οποία θα φέρει νέες ορδές μεταναστών (που θα πεινούν), τότε ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να κατανοήσει τους προβληματισμούς του πρωθυπουργού. Και βέβαια οι ημερομηνίες που δημοσιοποιούν οι βουλευτές αναδεικνύουν τη διαφορά του κυβερνήτη από ένα απλό βουλευτή. Διότι οι βουλευτές το μόνο που σκέφτονται από την επομένη των εκλογών είναι το πώς θα επανεκλεγούν και όχι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Διότι οι κ.κ. Γιόγιακας και Λοβέρδος, που έσπευσαν να ανακοινώσουν και ημερομηνίες, προφανώς είναι βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν φέτος νέες φωτιές, όπως έγινε πέρυσι με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε βόρεια Εύβοια και βόρεια Αττική. Διότι μπορεί να μην χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όπως στο Μάτι, αλλά σίγουρα οι καταστροφές ήταν τεραστίων διαστάσεων και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις ικανοποιητική την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Διότι εάν και φέτος αντιμετωπίσουμε ανάλογες πυρκαγιές σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τότε η δυσαρέσκεια των πολιτών θα διογκωθεί.

Επίσης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και βάση των επιστημονικών ερευνών τον Σεπτέμβριο αναμένουμε ότι θα χτυπήσει όλη την Ευρώπη ένα νέο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί. Όπως τι πίεση θα δεχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, αλλά και το πόσοι συμπολίτες μας δεν αντέξουν και φύγουν από τη ζωή. Και πως αποφασίζεις να πας σε εκλογές, όταν την ίδια ώρα βρίσκεται στο μάτι του τυφώνα;

Η άλλη οπτική γωνία

Όμως υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων. Εάν συμβούν όλα αυτά, δηλαδή οι Ρώσοι κόψουν την παροχή αερίου, τότε η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει και η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα ακρίβειας και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, ειδικά εάν δεν υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα αξιοποιεί τα αδιάθετα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης ήδη ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ένα σπουδαίο δώρο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο ότι μπορεί να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή σε κυβέρνηση Τσίπρα εκτός του ΠΑΣΟΚ μέχρι και του Βαρουφάκη. Να ξανασμίξουν στην κυβέρνηση Τσίπρας-Βαρουφάκης. Κάτι που θυμίζει το γνωστό θρίλερ «Ο Εφιάλτης στο δρόμο με τις Λεύκες» με τον οποίο έγινε γνωστός ο χαρακτήρας του Φρέντι Κρούγκερ (ο δολοφόνος πρωταγωνιστής). Η ταινία που έσπασε τα ταμεία το 1984 είχε και συνέχειες, καθώς μέχρι και το 2010 γυρίζονταν οι συνέχειες. Συνολικά άλλες επτά ταινίες. Τώρα με βάση τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται και νέα. Απλά δεν γνωρίζουμε εάν το ρόλο του Φρέντι Κρούγκερ αναλάβει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Απλά αποτελεί ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να υπενθυμίσει στην ελληνική κοινωνία τι έχει υποστεί από το τρίδυμο, όταν το Ιούλιο του 2015 έκλεισαν μέχρι και τις τράπεζες με το αστείο δημοψήφισμα. Ακόμη και όταν η χώρα χρεοκοπούσε πριν από το πρώτο μνημόνιο (το 2010) αδυνατώντας να καλύψει τα ομόλογα που έσκαγαν κι έχοντας ανεβεί στον Θεό τα επιτόκια δανεισμού δεν έβαλαν λουκέτο οι τράπεζες, ούτε επιβλήθηκαν capital controls.

Όλα τα παραπάνω θα τα σταθμίσει ο πρωθυπουργός και τις ημέρες της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Απλά λόγω και της δήλωσης του ότι «πρόθεση μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, όμως μία παρατεταμένη τοξική προεκλογική περίοδος κάνει κακό στη χώρα», μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μαζί με τα πρωτοβρόχια θα έχουμε διπλές κάλπες σίγουρα…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα