Τα υπουργικά οφίκια οδηγούν στη Βουλή

Ο Κυριάκος από την 8η Ιουλίου 2019 είχε πάρει την απόφαση να αξιοποιήσει στον κυβερνητικό-υπουργικό μηχανισμό και στελέχη εκτός ΝΔ, τα οποία στις προσεχείς εκλογές θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια

Του Μ.ΚΕ.

Έτσι είδαμε πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς (σ.σ. συνολικά 22 υπουργούς εκτός  Ν.Δ. έχει το νυν σχήμα) που όχι μόνο υπουργοποιήθηκαν, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών θα διεκδικήσουν την ψήφο και την εκλογή στην επόμενη Βουλή. Πόσοι από όλους αυτούς θα καταφέρουν να εκλεγούν; Ουδείς το γνωρίζει, αλλά αναμφίβολα η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν από τα υπουργικά οφίκια τούς προσδίδει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Για την ώρα, πάντως, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την εκλογική περιφέρεια όπου κάθε υποψήφιος θα κληθεί να εκτεθεί. Κι εκεί οι επιλογές είναι πολλές. Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, παλιό κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. προερχόμενο από τη νεολαία, που διεγράφη το 2010 και επέστρεψε το 2017, έχει πολλές επιλογές. Μία εξ αυτών είναι η Α΄ Αθήνας όπου είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη.  Οι εναλλακτικές για τον Θ. Σκυλακάκη είναι ο Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών, αλλά και η Λακωνία, από όπου κατάγεται. Όλα θα κριθούν μετά από συζήτηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών εκλογικών περιφερειών

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση για τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς αν είναι υποψήφιος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κάθοδός του στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας, αφού για 10 χρόνια (Ιανουάριος 2003 – Αύγουστος 2013) ήταν δήμαρχος Βύρωνα. Όμως παίζει γερά το ενδεχόμενο, είτε να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, είτε να μη μετάσχει καθόλου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε κατά νου την Α΄ Πειραιώς. Όμως η επίσκεψη του πρωθυπουργού τα Χριστούγεννα στην ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι και τα όσα ο ιδιοκτήτης είπε στον κ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα των κατοίκων των εκεί περιοχών άλλαξαν τα δεδομένα. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την περιοχή κι έχει δώσει λύσεις σε φτωχά νοικοκυριά στο Πέραμα και τις γύρω περιοχές. Οπότε, έχοντας και την αρωγή του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες. Ειδικά όταν έχει λύσει τόσα ζητήματα κι έχοντας βοηθήσει τόσους ανθρώπους να λάβουν τα κρατικά επιδόματα.

Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής (πρώην στρατιωτικός) μπορεί να διεκδικήσει τον σταυρό στη Λέσβο, δίχως να είναι βέβαιο. Η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, αν το θελήσει, θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθήνας, καθώς είναι μόνιμη κάτοικος της Πετρούπολης και γενικά στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες υποψήφιες.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από τον Αύγουστο του 2016 ανήκει στον κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα αποφασίσει μόνη της για τα επόμενα βήματα. Και αυτό διότι η ίδια επιθυμεί να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή. Όμως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το 2024, οπότε δεν πρέπει να αποκλειστεί η υποψηφιότητά της στον νομό Ευρυτανίας, καθώς κατάγεται από τη Γρανίτσα.

 

Ο Χρήστος Ταραντίλης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ίσως αποτελέσουν το ισχυρό δίδυμο της Α’ Αθηνών

Το νέο δίδυμο της Α΄ Αθήνας

Ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είναι βουλευτής Επικρατείας, αλλά θα διεκδικήσει την εκλογή του μέσω της Α΄ Αθηνών. Στην ίδια περιφέρεια είναι πολύ πιθανό να δούμε και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι μετοχές είναι πολύ ανεβασμένες λόγω του έργου του που  αναγνωρίζεται και από τα αντίπαλα κόμματα. Δεν αποκλείεται οι Πιερρακάκης – Ταραντίλης να είναι αυτό που λέμε το hot δίδυμο του Μαξίμου για τις επόμενες εκλογές, δείγμα τού ότι υπάρχει επιθυμία για αλλαγές στο δυναμικό της Α΄ Αθήνας. Στην ίδια περιφέρεια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι υποψήφιος ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Εκεί ήταν υποψήφιος και το 2015 με το Ποτάμι, όπου έχασε την έδρα από τον Σπύρο Λυκούδη.

Ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μία φορά είχε θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2012 στον νομό Αρκαδίας (σ.σ. κατάγεται από το Άστρος Κυνουρίας), αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Όμως τώρα άλλαξαν τα δεδομένα. Ένας άλλος αναπληρωτής υπουργός κι εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο Νίκος Παπαθανάσης, μάλλον έχει κλειδώσει την υποψηφιότητά του στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας. Εκεί όπου θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην υπουργού Εσωτερικών, όπου τώρα βρίσκεται στη Βουλή, ως εκλεγμένος από το Επικρατείας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, αν και άνθρωπος της αγοράς, φαίνεται ότι με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση μπολιάστηκε με το μικρόβιο της πολιτικής. Κατάγεται από τη Φωκίδα, όμως η περιφέρεια είναι μονοεδρική κι εκεί έχει εκλεγεί ο Γιάννης Μπουγάς, που τώρα έχει αναλάβει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ενώ εκεί πολιτεύεται και η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα.

Ένας άλλος τεχνοκράτης είναι ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος, όμως στην Καβάλα το θεωρούν κοινό μυστικό ότι εκεί θα θέσει υποψηφιότητα. Βλέπετε, η γραφική μακεδονική πόλη είναι η γενέτειρά του.

Αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στην Βουλή με σταυρό προτίμησης

 

Ο Χρυσοχοΐδης και η Ανατολική Αττική

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι μία κατηγορία μόνος του. Ο ίδιος όταν ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν στη Β΄ Αθήνας. Σε κάποια από τις τρεις περιφέρειες της Β΄ Αθήνας θα είναι υποψήφιος. Το πιθανότερο, όπως λένε πηγές του Μαξίμου, να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα. Τουναντίον, ο υφυπουργός του Χρυσοχοΐδη, ο Λευτέρης Οικονόμου, δεν θα είναι υποψήφιος.

Πραγματικό ντέρμπι αναμένεται να διεξαχθεί στην Ανατολική Αττική. Εκεί όπου θα είναι υποψήφιος ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Εκεί όπου εκλέγεται ανελλιπώς από το 2007 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Στην ίδια περιφέρεια είναι πολύ δυνατό χαρτί η Γεωργία Μαρτίνου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας, η οποία εκλέγεται από το 2012, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο στην ίδια περιφέρεια να είναι υποψήφιος και ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος το 2015 είχε εκλεγεί στην ίδια περιοχή με το Ποτάμι. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Βασίλη Οικονόμου (πρώην ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.), ο οποίος εκλέγεται εκεί από το 2000. Και τέλος, τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης Καραμανλή, τον Γιώργο Βλάχο, που εκλέγεται ανελλιπώς από το 2000.

Οι του Μαξίμου

Σε ό,τι αφορά τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, οι μισοί δεν θα είναι υποψήφιοι. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι βουλευτής μέσω του Επικρατείας. Τώρα θα διεκδικήσει την εκλογή του μέσω του ψηφοδελτίου στην Α΄ Πειραιά. Ο υφυπουργός Επικρατείας Θόδωρος Λιβάνιος μάλλον θα ασχοληθεί ως «εκλογολόγος» με την καμπάνια της Ν.Δ., οπότε ίσως συμπεριληφθεί στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Διαφορετικά, θα επιλέξει τη Δυτική Αττική, καθώς γεννήθηκε στην Ελευσίνα.

Ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν πρόκειται να πολιτευτεί, καθώς θέλει να κρατήσει αυστηρά το τεχνοκρατικό του προφίλ. Όμως όλες οι πηγές αναφέρουν ότι θα βρίσκεται στη Βουλή, καθώς τόσο αυτός, όσο και ο Αλέξης Πατέλης (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) έχουν καπαρώσει την 4η και 5η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Προς το παρόν, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και ο υφυπουργός  Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γεώργιος Ζαββός. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Λίνα Μενδώνη, την υπουργό Πολιτισμού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ίσως πειστεί να θέσει υποψηφιότητα στη Χίο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα