Ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου σχεδιάζουν οι τράπεζες
Σχέδια για ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) που θα τις επιτρέψει να κινηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά στη μερισματική τους πολιτική τα επόμενα χρόνια, επεξεργάζονται οι τράπεζες, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – παρέμενε κρυμμένο κάτω από το χαλί
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 – Common Equity Tier 1 – από 53,5% το Δεκέμβριο του 2023.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς είχε στα τέλη του α’ εξαμήνου DTC, ύψους 3,211 δισ ευρώ από 3,303 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων ποσό 967 εκατ. ευρώ αφορά σε αναπόσβεστες ζημίες του προγράμματος PSI έναντι 955 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και ποσό 2,244 δισ. ευρώ στις προσωρινές διαφορές μεταξύ της λογιστικής και της φορολογικής βάσης των δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών. Σε 2,5 δισ. ευρώ από 2,58 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους διαμορφώθηκε το DTC για την Alpha Bank, ενώ στα 3,6 δισ. ευρώ ήταν την 30η Ιουνίου 2024 το ποσό της Εθνικής Τράπεζας που θα ήταν δυνατό να μετατραπεί ως απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο (έναντι 3,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023). Τέλος, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Eurobank “άγγιξαν” τα 3,117 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 έναντι 3,212 δισ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2023.
“Για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος αυτού δρομολογούνται ήδη λύσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (EET) και της Professional Risk Managers International Association (PRMIA Greece).
Πράγματι, όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, το τελευταίο διάστημα έχει “ανοίξει” η συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα, με τις τράπεζες, τον SSM και την ΤτΕ να αναζητούν τη “φόρμουλα” εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίσπευση της απόσβεσης του DTC, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστούν σημαντικά τα κεφαλαιακά αποθέματα.
“Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η αύξηση των ετήσιων καταβολών, μέσα από την αξιοποίηση της υψηλής κερδοφορίας”, τονίζουν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο πρόσφατο report της JP Morgan, όπου γινόταν λόγος για διπλασιασμό των ποσών στα 300 με 350 εκατ. ευρώ από 150 – 200 εκατ. ευρώ σήμερα, γεγονός που θα επέτρεπε τον μηδενισμό του DTC στις αρχές της επόμενης 10ετίας αντί προγραμματισμού για το 2040. “Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανή μάζα κερδών, αν και οι τράπεζες έχουν ήδη φροντίσει να καλύψουν με άλλα μέσα τη ‘χασούρα’ από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, τότε οι καταβολές θα μπορούσαν να μειωθούν. Θα πρόκειται, δηλαδή, για μία δυναμική διαδικασία”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Ποιό θα είναι το όφελος των τραπεζών
Στην παραδοχή ότι η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο της προσοχή των ρυθμιστικών αρχών προχώρησε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ, κ. Γκίκας Χαρδούβελης. “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς ο μεν, αναβαλλόμενος φόρος μειώνεται εξ ορισμού με την πάροδο του χρόνου και τα δε, κεφάλαια των τραπεζών διαρκώς αυξάνονται από το τμήμα της κερδοφορίας που δεν μοιράζεται ως μέρισμα.
Επιδίωξή των Ελλήνων τραπεζιτών, πάντως, είναι μελλοντικά τα payout ratios να κινηθούν στα επίπεδα της Ευρώπης και μολονότι το ζήτημα του DTC δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για υψηλότερες διανομές, εντούτοις η επίλυσή του είναι βέβαιο πως θα άνοιγε το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι σε βάθος τριετίας:
Η Eurobank στοχεύει σε διανομή που θα αντιστοιχεί στο 40% των κερδών του 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να διανείμει το 40% των κερδών του 2024, φιλοδοξώντας να αυξήσει σημαντικά τη διανομή τα προσεχή χρόνια.
Η Alpha Bank θα διανείμει το 35% των κερδών του 2024, με προοπτική το payout ratio να ανέλθει στο 50% τη διετία 2025 – 2026.
Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει μέρισμα 30% επί των κερδών του 2024, το οποίο θα ανέβει, επίσης, στο 50% τη διετία 2025 – 2026.