
Ταγίπ Ερντογάν: «Δώστε μου λεφτά για να φτιάξω οπλοστάσιο και να διαλύσω γείτονες και μη»
Την ίδια ώρα κατέχει το 40% της Κύπρου, απειλεί την Ελλάδα και συμπεριφέρεται ως σερίφης στην Ανατολική Μεσόγειο θέλει τα λεφτά μας (μέσω Ε.Ε.) για την πολεμική του βιομηχανία- Εθνική υποχρέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει βέτο
Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται τα εθνικά μας θέματα. Το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας και ο πρωθυπουργός δεν κλήθηκε σε δύο σημαντικές συσκέψεις από τον Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία και από τον Κιρ Στάρμερ στην Βρετανία.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Και οι δύο αυτές συσκέψεις είχαν το ίδιο ζητούμενο. Το πώς θα επιδοτηθούν από την Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να παράγουν ικανό αριθμό οπλικών συστημάτων, ώστε η Γηραιά Ήπειρος να αντιμετωπίσει την Ρωσία, τώρα που ο Τραμπ φαίνεται ότι τα βρίσκει με τον Πούτιν.
Η Ελλάδα, λοιπόν, ναι μεν είναι από τις πιο ισχυρά εξοπλισμένες χώρες της Ε.Ε., καθώς ξοδεύει κάθε χρόνο το 3% του ΑΕΠ, όμως δεν έχει αμυντική βιομηχανία. Τουναντίον η Τουρκία, με την οποία η Ε.Ε. έχει ειδική τελωνειακή σύνδεση, διαθέτει μία αξιοπρόσεκτη αμυντική βιομηχανία, την οποία σε κάθε ευκαιρία την πλασάρει παντού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι χώρες, λοιπόν, που κλήθηκαν προ ημερών στο Λονδίνο από τον βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ήταν όσες διαθέτουν αμυντική βιομηχανία. Και μεταξύ αυτών ήταν και η Τουρκία, η οποία στην σύσκεψη του Λονδίνου εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετείχε σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τουρκία, Καναδά, Βρετανία, Νορβηγία και Ισλανδία. Ο Τούρκος πρόεδρος στην τηλεδιάσκεψη προμόταρε την οπλική βιομηχανία της χώρας του διεκδικώντας ενεργό ρόλο στην αμυντική ασπίδα της Ευρώπης και φυσικά μέρος της επιδότησης. Δηλαδή να πάρει λεφτά από όλη την Ε.Ε. και φυσικά την Ελλάδα.
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την ανάγκη την νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και τις προοπτικές στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και δεν παρακάθισε στο καθιερωμένο γεύμα των ηγετών, προκειμένου να είναι στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή.
Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας είναι έτοιμη να συνεισφέρει προτρέποντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριλάβουν την Άγκυρα σε διάφορα όργανα της ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό μας από τα προγράμματα προμήθειας και ανασυγκρότησης αμυντικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό για εμάς να ενταχθούμε σε μηχανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, η οποία στοχεύει στην ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση της Ουκρανίας» υποστήριξε.
Δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος ζητά χρήματα από την Ε.Ε. για να απειλεί την Ελλάδα, να κατέχει το 40% της Κύπρου και να λειτουργεί ως σερίφης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την άδεια και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια για να προχωρήσει αυτό που θέλει η Τουρκία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά υπάρχει το δικαίωμα του βέτο, οπότε αυτό που όλοι θεωρούν λογικό είναι η Ελλάδα να θέσει βέτο, ώστε να μην συμπεριληφθεί η Τουρκία στα όποια ευρωπαϊκά σχέδια για την άμυνα της.
Διαφορετικά θεωρείται δεδομένο ότι εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέσει βέτο, τότε μιλάμε για απίστευτο ενδοτισμό που ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νέο Γουδί. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς την Πέμπτη η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, Κάγια Κάλας, προχώρησε σε μία δήλωση που άναψε φωτιές. Η κ. Κάλας είπε ότι το βέτο, ή το δικαίωμα αρνησικυρίας, που εξισώνει εν πολλοίς ισχυρές και αδύναμες χώρες, βαίνει προς κατάργηση! Εφόσον συμβεί, είναι καταστροφική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ουκρανία, στην οποία καταγράφονται διαφωνίες ανάμεσα στους 27 ηγέτες για την στήριξη προς το Κίεβο από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, η Κάλας δήλωσε: «Η παρεμπόδιση της Ουγγαρίας για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με την ενίσχυση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για το μπλοκ. Γι’ αυτό, έχουμε μια νέα πρωτοβουλία για να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας ότι μια χώρα δεν μπορεί να εμποδίσει όλους τους υπολοίπους».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει βέτο σε σχέδιο απόφασης για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και βέβαια είναι παράλογο που η Ε.Ε. αντί να δείξει την πόρτα της εξόδου στον επίσης φιλορώσο Ερντογάν τον συμπεριλαμβάνουν σε σχέδια για να τον επιδοτήσουν.
Πολλά επεισόδια
Η στρατηγική της κυβέρνησης για ήρεμα νερά δυστυχώς ημέρα με την ημέρα αποδεικνύεται καταστροφική. Η προτεραιότητα να μην κακοκαρδίσει την Άγκυρα οδηγεί σε αποτυχίες και πολλές υποχωρήσεις και όχι μόνο σε υποκλίσεις.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, που τόσο διαφήμισε με πατριωτικές κορώνες η κυβέρνηση, μπαίνει στον «πάγο», με τον ΑΔΜΗΕ να έχει σταματήσει τις πληρωμές προς τη γαλλική Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου. Μάλιστα χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα το «πάγωμα» των εργασιών την παρατεταμένη αβεβαιότητα στο έργο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας για μία ακόμη φορά έπιασαν τόπο.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2024 διακόπηκαν οι έρευνες στα διεθνή ύδατα στη γραμμή Κάσου – Καρπάθου, όταν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «EVOLI RELUME» ήρθε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία υποστήριξαν ότι οι έρευνες παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Από εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει διαρκώς βήματα όπισθεν, ενώ μόλις πριν δύο εβδομάδες και το άλλο ιταλικό ερευνητικό σκάφος «NG WORKER», αποχώρησε από την Ελλάδα.
Τα δύο ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούσαν έρευνες εντός και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων βόρεια της Κρήτης, με την Τουρκία να στέλνει κορβέτα, η οποία δήλωσε ότι οι έρευνες πραγματοποιούνταν σε μη οριοθετημένη περιοχή. Δηλαδή μιλάμε για περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Έξαλλοι στην Κύπρο
Ήδη στην Κύπρο έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις, καθώς οι Κύπριοι είναι έξαλλοι και ισχυρίζονται ότι η παύση των εργασιών ήταν προϊόν της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν. Αυτό το διέψευσε-χωρίς να γίνει πιστευτός- στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου.
Μετά το ταξίδι του κ. Σκυλακάκη, από το υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσαν ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το καλώδιο και να συνεχιστούν οι έρευνες στα βαθιά νερά εκτός εθνικών χωρικών υδάτων». Όμως την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε NAVTEX, απαγορεύοντας έτσι στο Ιταλικό ερευνητικό πλοίο που διενεργεί έρευνες για την κατασκευή και την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, «Great Sea Interconnector», να επιχειρήσει νοτίως της Κάσου.
Αν λέει αλήθεια ο κ. Σκυλακάκης, τότε ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης δεν ακολουθεί τις οδηγίες του πρωθυπουργού και ασκεί δική του εξωτερική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στον επερχόμενο ανασχηματισμό να τεθεί εκτός κυβέρνησης. Και να επιστρέψει στις πολύτιμες νομικές συμβουλές στην ΤΕΡΝΑ, ή άλλες μεγάλες εταιρείες.