Ταγίπ Ερντογάν: Ο Σουλτάνος διέλυσε το σουλτανάτο που δημιούργησε

Ο Τούρκος πρόεδρος που έδινε «εύκολα» δάνεια στις μεγάλες ομάδες, τώρα τις άφησε στη μοίρα τους κι άρχισε η… εκποίηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που καθημερινά φροντίζει να μας προκαλεί από εδάφους και αέρος, έχει παίξει μπάλα στη ζωή του. Σέντερ φορ. Άρα, ξέρει πώς παίζεται το «παιχνίδι».

Είναι και οπαδός της Φενέρμπαχτσε, συμμετείχε, μάλιστα, στην ολονυκτία θρήνου για τον θάνατο του Έλληνα θρύλου του τούρκικου ποδοσφαίρου και της Φενέρ, Λευτέρ (Λευτέρης) Κουτσουκαντωνιάδη. Κι όταν ρωτήθηκε πώς θα τα βολέψει με τους οπαδούς της μισητής αντιπάλου τής Φενέρ, της Γαλατάσαραϊ, είπε: «Η γυναίκα μου είναι με τη Γαλατά και ο γιος μου με την Μπεσίκτας». Κλασικά πράγματα για έναν πολιτικό.

Γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Η Φενέρμπαχτσε, που θα μπορούσε να έχει σέντερ φορ τον Ερντογάν αν δεν έριχνε απαγορευτικό ο πατέρας του, είναι σε δύσκολη θέση.

Ένοχη για στημένα παιχνίδια. Και τι «στήσιμο». Πρωτοπορία. Ακούγονται οι παράγοντες της Φενέρ να συνομιλούν μ’ αυτούς της Σίβασπορ.

«Η θερμοκρασία την Κυριακή θα είναι 21 βαθμοί Κελσίου και μετά θ’ ανέβει στους 34». Ούτε η… CIA δεν θα μπορούσε ν’ αποκωδικοποιήσει τη συνομιλία. Τελικά, ήταν πολύ εύκολο.

Η Σίβασπορ θα κέρδιζε 2-1, και το τελικό σκορ 3-4! Ο φίλος του Ερντογάν, Αζίζ Γκιλντιρίμ, ιδιοκτήτης της Φενέρ, οδηγήθηκε στη φυλακή.

Βγήκε, μαζί του και όλοι όσοι κατηγορήθηκαν για τα στημένα παιχνίδια, παίκτες και παράγοντες της Σίβασπορ και της Μπεσίκτας. Πώς; Γιατί; Κανένας δεν το είπε, όλοι όμως το κατάλαβαν. Δεν ήταν ποτέ εύκολο να λέει κάποιος στην Τουρκία…

Τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας απλός πρωθυπουργός. Όταν έγινε «Σουλτάνος», πήρε τη… χατζάρα του. Στην αρχή, έδιωξε 94 διαιτητές απ’ όλες τις κατηγορίες.

Παύθηκαν όλοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών «για λόγους ασφαλείας». Μετά, ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου –ίσως– σύγχρονου Τούρκου ποδοσφαιριστή, Χακάν Σουκούρ.

Ο Ερντογάν πρώτα τον πήρε στο κόμμα του και τον εξέλεξε βουλευτή. Μετά, τον έκλεισε στη φυλακή! «Είναι τρομοκράτης, γιατί δεν καταδίκασε τον Γκιουλέν». Τόσο απλά.

Μετά, ήρθε η σειρά του Κούρδου ποδοσφαιριστή γεννημένου στη Γερμανία, Ντενίζ Γιακί. Αυτός ο τύπος δεν πρέπει να ήταν στα καλά του. Χτύπησε τατουάζ στο μπράτσο του με τη λέξη «ελευθερία» στα κουρδικά. Άρα, «τρομοκράτης»! Τιμωρία δώδεκα αγωνιστικών.

Κι όταν η ομάδα του, Αμέντσπορ από το Ντιγιαρμπακίρ, έπαιζε εκτός με την Μπελέρντιγεσπορ, μυριάδες λαού –ανάμεσά τους και οι «Γκρίζοι Λύκοι»– τούς είχαν στήσει καρτέρι στο ξενοδοχείο. Ο Νακί το… προχώρησε κι άλλο. Έγραψε στα social media: «Αφιερώνουμε τη νίκη στους αντάρτες που αγωνίζονται στο Σουρ και στο Τσιζρέ και στον κουρδικό λαό». Και το πλήρωσε με ξυλοδαρμό και πρόστιμο 25.000 λιρών . Ποιος τον χτύπησε; Η Δικαιοσύνη το… ερευνά.

Από την οργή του Ερντογάν δεν γλίτωσε και η Γαλατάσαραϊ. Έφτασε ραβασάκι στον σύλλογο ότι έπρεπε να καταδικάσει τόσο τον Σουκούρ, όσο και τον άλλοτε αρχηγό της και της Εθνικής Τουρκίας Αρίφ Ερντέν. Αρνήθηκε η Γαλατά. Μετά, το σκέφτηκαν… καλύτερα και τους καταδίκασαν. «Προδότες και οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν». Τέλος.

Ο Ερντέν φημολογείται ότι ζει στην Αμερική και κάνει παρέα με τον συμπατριώτη του  μπασκετμπολίστα της Οκλαχόμα Θάντερς, Ενές Καντέρ. Τι… φάση κι αυτή.

Ο Καντέρ θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη μέσω Βουκουρεστίου με το αεροπλάνο. Μόλις πάτησε το πόδι του στη ρουμάνικη πρωτεύουσα, ειδοποιήθηκε ότι στην Τουρκία ήταν ανεπιθύμητος. Και τον άφησαν εκεί στο αεροδρόμιο.

Είχε τη φαεινή ιδέα να γράψει στο instargram ότι ο Ερντογάν είναι «ο Χίτλερ του αιώνα μας». Κι ήθελε, μετά, να πάει και στην Τουρκία…

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ωστόσο, αυτός ο ποδοσφαιρόφιλος και πρώην ποδοσφαιριστής, είναι ο υπεύθυνος για το «κραχ» του τουρκικού ποδοσφαίρου και πιο συγκεκριμένα των μεγάλων ομάδων. Πώς; Από τότε που τσακώθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ!

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι όταν μιλάμε για οικονομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρειάστηκε να κάνει περισσότερο από μία κίνηση για να τινάξει στον αέρα την οικονομία του τουρκικού ποδοσφαίρου, το οποίο όμως είχε ήδη πάρει την κατηφόρα δίχως σταματημό.

Ο Τραμπ απλά το αποτελείωσε με την απόφασή για κήρυξη πολέμου στον Ερντογάν με διπλασιασμό των δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Το δολάριο ανταλλάσσεται, πλέον, με οκτώ λίρες, η οικονομία της χώρας έφτασε στα όριά της και οι ομάδες στην καταστροφή. «Υπάρχει ένας άνθρωπος στην Αμερική, ο Αλλάχ να τον καταραστεί, που μας κατέστρεψε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Αμπντουραχίμ Αλμπαϊράχ.

Τα χρέη της Γαλατάσαραϊ είναι αυτή τη στιγμή 591 εκατ. ευρώ, της Φενέρμπαχτσε 621 εκατ. ευρώ και της Μπεσίκτας 418 εκατ. ευρώ! Τεράστια ποσά. Πώς προέκυψε το χρέος;

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το… ελεύθερο στις μεγάλες ομάδες, που αντιπροσωπεύουν το 80% των φιλάθλων της χώρας, να σπαταλούν αλόγιστα χρήμα και ν’ αγοράζουν πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκοσμίου φούτμπολ, με συμβόλαια έως και 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όλα πληρωμένα σε δολάριο. Ως καλός «πατερούλης» των φιλάθλων, διέγραφε και μέρος των χρεών και όλα έβαιναν καλώς.

Επίσης, ο Ερντογάν έδινε δάνεια στις ομάδες για κατασκευή γηπέδων, με συνέπεια τα χτιστούν 25 καινούργια γήπεδα σε όλη τη χώρα τα οποία και γέμιζαν, γιατί στο μεταξύ είχε ανέβει το επίπεδο του ποδοσφαίρου, με την αγορά πανάκριβων ξένων ποδοσφαιριστών.

Και σαν καλός πρόεδρος, πειθανάγκασε το 2014 την TürkTelekom να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το τηλεοπτικό πακέτο, με συνέπεια η μέχρι τότε κάτοχος των δικαιωμάτων, Digiturk, να αναγκαστεί να αυξήσει την προσφορά της από 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο το 2010 σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως για να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Απλά να θυμίσουμε εδώ ότι το συνδρομητικό κανάλι στην Ελλάδα έδινε για όλο το πακέτο 38 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, δεν τα βρήκαν και έγινε ό,τι έγινε με την εμπλοκή της ΕΡΤ.

Η UEFA, όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα, έδωσε ντιρεκτίβα σε όλη την επικράτειά της, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να μην υπερβαίνουν το 60% των εξόδων.

Στην Τουρκία τα στραπατσάρισαν όλα αυτά. Έτσι, η UEFA τιμώρησε με πρόστιμα τις μεγάλες ομάδες για μη τήρηση του Financial Fair Play και τις υποχρέωσε να ισοσκελίσουν τα βιβλία τους.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε αυτή την απόφαση για την αύξηση των δασμών, οι εταιρείες – χορηγοί – κολοσσοί αποσύρθηκαν από το τουρκικό ποδόσφαιρο, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι σώζεται.

Πρώτη και καλύτερη η Yildiz Holding, που παράγει τα σοκολατοειδή προϊόντα Ulker, που έδινε χορηγίες της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στο ποδόσφαιρο.

Θέλετε να ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκονται πια οι τουρκικές ομάδες; Η Γαλατάσαραϊ βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας, όταν ο Ερντογάν τής… επέτρεψε (άγνωστο πώς) να κάνει μερικές μεταγραφές, όπως του Κώστα Μήτρογλου.

Η Μπεσίκτας ήταν πριν από λίγο καιρό στην 7η θέση της βαθμολογίας και για τον ίδιο λόγο κατάφερε να πιάσει την 3η θέση. Όσο αφορά την αγαπημένη του Τούρκου προέδρου, Φενέρμπαχτσε, αυτήν τη στιγμή –έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος– ίσα που… σώζεται. Μάλλον ο φανατικός οπαδός της, Ταγίπ Ερντογάν, δεν βοήθησε. Βρίσκεται στην 14η θέση και πριν από λίγο καιρό ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού! Πρώτη στη βαθμολογία είναι η Μπασάκσεχιρ, μία ομάδα που ιδρύθηκε το 1994 και… επανιδρύθηκε το 2014. Ακολούθησε μια συνετή οικονομική πολιτική και υπάρχει.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες, ωστόσο, πώς θ’ αποπληρώσουν τα χρέη τους; Στην Τουρκία δεν υπάρχει ούτε άρθρο 99, ούτε άρθρο 44 για να ενταχθούν, να υποβιβαστούν στην ερασιτεχνική κατηγορία, να ξεχρεώσουν και να επανέλθουν. Σήκωσαν τα χέρια και το βλέμμα τους προς τον Αλλάχ… Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός, ωστόσο, πρέπει να σώσει τη χώρα πρώτα και μετά το ποδόσφαιρό της.

Στο μεταξύ, αναπόφευκτα θ’ αρχίσουν να πουλούν τα μεγάλα τους «αστέρια». Ο Κώστας Μήτρογλου θα φύγει, γιατί η Γαλατά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το νοίκι στη Μαρσέιγ…

 

Δεν τον άφησε ο μπαμπάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε και επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική Κασίμπασα, ομάδα της πόλης που γεννήθηκε (το γήπεδο της Κασίμπασα φέρει το όνομά του) και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Φενέρμπαχτσέ τον ζήτησε, αλλά ο νεαρός Ρετζέπ είχε… απαγορευτικό από τον πατέρα του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το thrakisports.gr, μεταξύ 1969 και 1982 ο Ερντογάν έπαιζε ποδόσφαιρο σε τοπικές ομάδες και μόλις στα 15 του χρόνια άρχισε τα επαγγελματικά του βήματα στο άθλημα. Λέγεται ότι το 1969 σε ηλικία 15 χρονών πήρε 1.000 λίρες για να πάρει μεταγραφή στην ομάδα Καμιάλτι.

Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα  του συγκοινωνιακού οργανισμού του δήμου της Κωνσταντινούπολης (ΙΕΤΤ), όπου ήδη εργαζόταν, και η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε όταν ήταν 26 χρόνων, στην ομάδα Εροκσπόρ. Άγνωστες φωτογραφίες από την ποδοσφαιρική του καριέρα από τη δεκαετία του ’70 δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο που εκδόθηκε από υπάλληλο της εταιρείας ΙΕΕΤ.

 

 

Μπασάκσεχιρ, η νέα του «αγάπη»

Επί των ημερών μας, ο Ερντογάν βρήκε άλλη ομάδα να υποστηρίζει. Την Μπασάκσεχιρ (έδρα η Πόλη), που φυσικά πρωταγωνιστεί και υποσκέλισε τη Φενέρ και την Μπεσίκτας. Οι δε ιδιοκτήτες της είναι και… σπόνσορες του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου.

Πριν από τα ματς, οι γιγαντοοθόνες προβάλλουν τις ασκήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τη Συρία και όπου. Οι πιτσιρικάδες οπαδοί της Μπασάκσεχιρ φωνάζουν συνθήματα «ο Θεός είναι μεγάλος». Αντίθετα, οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων συνασπίσθηκαν και έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν το 2013.

Να μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο Ερντογάν δίχασε μια ολόκληρη Γερμανία, όταν ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός άσος της Εθνικής Γερμανίας (νυν της Άρσεναλ) τον προσκάλεσε στον γάμο του!

Μέχρι κι η Μέρκελ τόνισε ότι ήταν άστοχη ενέργεια του Οζίλ που παύθηκε από την Εθνική Γερμανίας. «Δεν ξεχνώ την καταγωγή των γονιών μου», δήλωσε ο Οζίλ. Τότε, «γιατί επέλεξες την Εθνική Γερμανίας;» τον ρώτησαν. «Γιατί είμαι Γερμανός και αγαπώ τη Γερμανία», απάντησε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα