Ταϊλάνδη: Νεκρές οι μισές τίγρεις που διασώθηκαν από Βουδιστικό ναό

147 συνολικά τίγρεις αποτελούσαν τουριστική ατραξιόν

Νεκρές βρέθηκαν οι μισές από τις 147 τίγρεις οι οποίες διασώθηκαν κατά την απομάκρυνση τους από Βουδιστικό ναό στον οποίο αποτελούσαν τουριστική ατραξιόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο θάνατος τους οφείλεται σε γενετικά θέματα τα οποία συνδέονται με την αναπαραγωγή τους, ιδίως για την περίοδο που κρατούνταν στον ναό. Για πολλά χρόνια ο συγκεκριμένος ναός, ονόματι «Wat Pha Luang Ta Bua» στην δυτική επαρχεία του Kanchanaburi της Ταϊλάνδης, αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες οι οποίοι τον επισκέπτονταν, προκειμένου να φωτογραφηθούν με τα αιλουροειδή. Ωστόσο πριν περίπου 3 χρόνια το 2016, οι αξιωματούχοι του πάρκου ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των ζώων, έπειτα από κατηγορίες για κακομεταχείριση τους.

Συγκεκριμένα πολλά ήταν τα κουφάρια των νεκρών ζώων τα οποία βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτες, κινώντας τις υποψίες πως πωλούνταν έναντι μεγάλου κέρδους στην Κίνα και το Βιεντάμ καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως χρησίμευαν για φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα ενήλικα ζώα τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν μεταφέρθηκαν στην επαρχία Ratschaburri με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 61 από τα συνολικά 147 αναφέρει επίσημη πηγή του πάρκου. Ειδικότερα υπεύθυνος του πάρκου αναφέρει πως τα αίτια του θανάτου τους το πιο πιθανόν να σχετίζονται με την αναπαραγωγή τους, σε συνδυασμό με τα πάρκα άγριας ζωής και διατήρησης της χλωρίδας. «Είχαν γενετικά προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο το σώμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος.

Πολλές από τις τίγρεις υπέφεραν από παράλυση της γλώσσας, αναπνευστικά προβλήματα και έλλειψη όρεξης που οδηγούσαν σε θανατηφόρες κρίσεις. «Οι περισσότερες από τις αυτές ήταν ήδη σε κατάσταση στρες που προήλθε από την μεταφορά και την αλλαγή περιβάλλοντος. Αργότερα προέκυψαν τα προβλήματα υγείας» δήλωσε άλλος υπάλληλος του πάρκου.

H δικαστική διαμάχη κατά του ναού συνεχίζεται με τους οικολόγους να αμφισβητούν το κατά πόσο οι Αρχές είχαν φροντίσει όπως έπρεπε τα κατασχεθέντα ζώα. Τα ζώα, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν κλεισμένα σε μικρά και στενά κλουβιά που επέτρεπαν τη μετάδοση ασθενειών. «Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ποιος θα μπορούσε να φροντίσει τόσες τίγρεις ταυτόχρονα;» λέει χαρακτηριστικά ο Edwin Wiek, του ιδρύματος φίλων άγριας ζωής στη Ταϊλάνδη. Οι συνθήκες στους χώρους φύλαξης των ζώων «δεν ήταν αρκετά καλές ώστε να φιλοξενηθούν τόσα ζώα» πρόσθεσε.

Δεκάδες εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται την Ταϊλάνδη ετησίως με την επικερδή τουριστική βιομηχανία άγριας ζωής να έχει αυξηθεί αναλογικά. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ωστόσο, έχουν επικρίνει εδώ και πολύ καιρό αυτή τη βιομηχανία, καθώς τα ζώα κρατούνται σε κακές συνθήκες, με ανεπαρκή κτηνιατρική φροντίδα, και καλούνται να εκτελούν κόλπα για τους τουρίστες.

Πηγή: The Guardian

 

Διαβάστε επίσης