«Ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους οι δηλώσεις»

Το γεγονός ότι ο καινούργιος τρόπος υποβολής των δηλώσεων, τα πολλά νέα στοιχεία που για πρώτη φορά ζητούνται από τους φορολογούμενους και οι πρόσθετες αλλαγές στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 και Ε3 δυσχεραίνουν σημαντικά την έγκαιρη και απρόσκοπτη διεκπεραίωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει από την πλευρά του ότι το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS NET αντί να είναι ανοικτό για το κοινό από τις αρχές Φεβρουαρίου έως την 30ή Ιουνίου, όπως είχε αρχικά οριστεί, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση στις 24 Μαΐου, γεγονός που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την ομαλή και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής μέσα σε τόσο στενά χρονικά πλαίσια. «Αυτό συμβαίνει», αναφέρει στην ερώτησή του, «γιατί μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν μία σειρά νέων στοιχείων, ενώ παράλληλα τα λογιστικά γραφεία επιβαρύνονται με δυσανάλογα μεγάλο φόρτο εργασίας και μάλιστα σε συνδυασμό με πολλές νέες ρυθμίσεις, οι οποίες προκαλούν εύλογες απορίες και συνεπάγονται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας».

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται και σε μία σειρά άλλων δυσλειτουργιών και ανακολουθιών, όπως π.χ. στο γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων θα ήταν προτυπωμένες, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς επίσης ότι οι τόκοι καταθέσεων θα δηλώνονταν από το πρώτο ευρώ, ενώ αντίθετα αναμένεται εγκύκλιος που θα ορίζει ως όριο για τη δήλωσή τους το ποσό των 250 ευρώ και άνω, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τον τρόπο έκδοσης των βεβαιώσεων καταβολής συντάξεων. Συμπληρώνει ακόμη στην ερώτησή του ότι η εντύπωση που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι ότι η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων είναι δυσχερής και χρονοβόρα, και ότι η όλη διαδικασία συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων αντί να απλουστευθεί περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία αντί να μειωθεί να αυξάνεται. Εκτιμά ακόμη ο κ. Μιχελάκης ότι στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι αγρότες, οι ηλικιωμένοι και οι λοιπές πληθυσμιακές ομάδες που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή του ΤΑΧΙS για να δεχθεί μια φορολογική δήλωση προϋποθέτει την καταχώρηση του e-mail του φορολογούμενου. Ένα ακόμη στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, που ενισχύει την ανασφάλεια και την ανησυχία των φορολογουμένων είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προχωρήσει η προαναγγελθείσα πιστοποίηση των λογιστών, με αποτέλεσμα να μην  υφίστανται πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία, στα οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί ο φορολογούμενος και παραδίδοντας τη δήλωσή του να έχει τη σιγουριά ότι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εφορία.
Με την ερώτησή του αυτή ο κ. Μιχελάκης ρωτά να πληροφορηθεί γιατί δεν ορίζεται από τώρα μια νέα προθεσμία που θα είναι ρεαλιστική σε σχέση με τις ανάγκες και τα υπάρχοντα προβλήματα και όχι να περιμένουν οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν την τελευταία στιγμή για το σοβαρό αυτό ζήτημα και πάλι με κάποιο… tweet. Επίσης, ρωτά πώς εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός την κοινή διαπίστωση ότι, αντί να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αυξάνεται το κόστος τους, ενισχύεται η γραφειοκρατία και μεγαλώνει η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, όπως και γιατί δεν έχει προχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό η διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης δεδομένων, η οποία είναι σε θέση όχι μόνο να απλουστεύσει τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής. Τέλος, ζητά να μάθει γιατί το υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει ούτως ώστε η πληθώρα των  προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των φορολογουμένων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου (όπως ΑΜΚΑ, ημερομηνίες γέννησης κ.λπ.) και ζητούνται κατά τη σύνταξη της δήλωσης, να βρίσκονται προεγκατεστημένα στα ηλεκτρονικά έντυπα δηλώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η ταλαιπωρία των πολιτών όσο και ο κίνδυνος σφάλματος κατά την αναγραφή τους.

ΣΩ.ΛΕ.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα