«Ταραξίας» της οικονομικής τάξης η ιταλική κυβέρνηση

«Πολεμικό» είναι πλέον το κλίμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, για τον ιταλικό προϋπολογισμό, καθώς ο Λουίτζι Ντι Μάιο προειδοποίησε με «σεισμό» κατά της λιτότητας. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας υποστήριξε ότι σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει.

Όλα αυτά, μετά τη σοβαρή ανησυχία που εξέφρασε η Κομισιόν, για το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, παραδέχθηκε ότι η Ρώμη περίμενε τις αντιδράσεις. «Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ντι Μάιο στην Corriere della Sera, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Μάλιστα, δήλωσε ότι με τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και πρόσθεσε πως «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα». Και διεμήνυσε πως η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Την ίδια ώρα, παρότι υποστήριξε ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό, τόνισε, «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες». Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Στον… βρόντο οι εκκλήσεις του Γιουνκέρ

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε καλέσει την Ιταλία να εντείνει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις έναντι της ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με τις δαπάνες.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Κομισιόν πρέπει να προσέξει την τήρηση των κανονισμών, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχουν ήδη γραμμές ευελιξίας, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς στην ΕΕ. «Εχει επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», συμπλήρωσε, μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες. Να θυμίσουμε, τέλος, ότι ο στενός συνεργάτης του Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στην Telegraph «αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, τόνισε: «Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα