Τάσος Κοντογιαννίδης: Ο συγγραφέας, ο δημοσιογράφος, ο άνθρωπος

Απονομή βραβείων στους επιτυχόντες μαθητές στα ΑΕΙ στην ακριτική Σταυρούπολη Ξάνθης

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης δεν είναι τυχαίος, καθώς τον γνωρίζουμε τόσο ως δημοσιογράφο με ένα εκπληκτικό αρχείο, όσο και ως σημαντικό συγγραφέα. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, η αλληλεγγύη και η αγάπη του για τον τόπο του και τους ανθρώπους του, ειδικά τη νεολαία.

Έτσι και φέτος, παρουσία των τοπικών αρχών  πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία  πριν από λίγες ημέρες η εκδήλωση της απονομής των βραβείων στους εισαχθέντες στα ΑΕΙ μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου της πόλης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στο  σχολικό συγκρότημα της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Από το Λύκειο της Σταυρούπολης 5  από τα 7  παιδιά της Γ΄ Τάξης  που έδωσαν εξετάσεις, οι Νικολέτα-Παρθένα Γενετίδου, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Μπουργουτζόγλου, Μαγδαληνή Στεργίου και Θόδωρος Παπαδόπουλος,  εισήχθησαν στα ΑΕΙ, χωρίς να έχουν την πολυτέλεια των παιδιών των μεγαλουπόλεων,  να πηγαίνουν στα φροντιστήρια  για να εμπλουτίσουν εκεί τις γνώσεις τους.

Χρηματικά βραβεία δόθηκαν επίσης και σε τρεις μαθητές και μαθήτριες, Μαρίνα Αντωνιάδου, Κων. Μοσχόνη και Καλλιόπη Μακέδη από τα Κομνηνά Ξάνθης, που εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές, καθώς επίσης και στους πρώτους και τους αριστούχους όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου Σταυρουπόλεως.

Τα βραβεία  που δόθηκαν  ήταν χρηματικά (δίδονται συνεχώς από το 2002) με χορηγό  τον καταγόμενο από την περιοχή (που φοίτησε στο ίδιο Σχολείο) δημοσιογράφο  και συγγραφέα κ. Τάσο Κοντογιαννίδη.

Στην ομιλία του ο κ. Κοντογιαννίδης  συνεχάρη  τους εισαχθέντες στα ΑΕΙ και τους ευχήθηκε  να είναι επιμελείς, να έχουν δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να περατώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους, ενώ τους απηύθυνε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν στη ζωή τους και να αποφεύγουν τα ναρκωτικά, τη σύγχρονη μάστιγα που  καταστρέφει τη νεολαία μας και βάζουν σε περιπέτειες τις οικογένειές τους.

Στην εκδήλωση  παρέστησαν και απηύθηναν  χαιρετισμό, ευχές και συμβουλές,  ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Νικ. Ευφραιμίδης. ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Απόστολος Ελευθεριάδης,  εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και άλλοι επίσημοι. Στην εκδήλωση διαβάστηκε  συγχαρητήριο μήνυμα προς τους επιτυχόντες, της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρίας Αντωνιάδου.

Ο κ. Κοντογιαννίδης, εκτός από τα χρηματικά βραβεία στους μαθητές και στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ, πρόσφερε στο σχολικό συγκρότημα  ένα σημαντικό ποσό για τις σχολικές εκδρομές, αλλά και δωροεπιταγές σε φτωχές οικογένειες της περιοχής.

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης γεννήθηκε στο  χωριό Κομνηνά Ξάνθης, φοίτησε στο Γυμνάσιο Σταυρουπόλεως, στη δημοσιογραφική σχολή του Σπύρου Μελά και είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων στην ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς και την Εθνική Ενόπλων και σταδιοδρόμησε ως δημοσιογράφος στην Αθήνα, πραγματοποιώντας πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό.

Εργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ, δικαστικός και πολιτικός συντάκτης, σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες («Ακρόπολις», «Ελεύθερος Τύπος», «Βήμα» και «Απογευματινή»), σε περιοδικά («Εικόνες», «Ταχυδρόμος», «Φαντάζιο»), σε ομογενειακές εφημερίδες της Νέας Υόρκης («Εθνικός Κήρυξ» και «Πρωινή»), στον δημοτικό ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», στην Ελληνική Ραδιοφωνία της ΕΡΤ και για 17 χρόνια στην τηλεόραση του «Mega». Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Real News» και είναι μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Στα Κομνηνά εξέδιδε από το 1979 έως το 1983 την εφημερίδα «Τα νέα των Κομνηνών» και οργάνωσε δύο μεγάλα ραντεβού όλων των Κομνηνιωτών απ’ όλο τον κόσμο στο χωριό τους. Από το έτος 2002, καθιέρωσε και δίνει στη Σταυρούπολη χρηματικά βραβεία στους αριστούχους και τους πρώτους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου Σταυρουπόλεως Ξάνθης και μεγάλα χρηματικά βραβεία σε όσους εισάγονται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Επίσης οργάνωσε αγώνες ανωμάλου δρόμου για τους νέους και τις νέες και πρωτάθλημα τάβλι για ηλικιωμένους.

Για τη δημοσιογραφική του προσφορά και το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε το 2008 με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για διάφορες εργασίες του, βραβεύτηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης, από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, από το BBC, από τη γερμανική ραδιοφωνία της Ντόιτσε Βέλε, από την Ακαδημία Αθηνών με έπαινο και χρηματικό βραβείο, για λαογραφικές εργασίες του που έχουν σχέση με τον Πόντο.

Από τον δήμο Ξάνθης το 2016 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως για την προσφορά του στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Το δε συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο: «Η Άγνωστη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967», «Ήρωες και προδότες στην κατοχική Ελλάδα», «Η απαγωγή της Τασούλας (Πετρακογιώργη από τον Κώστα Κεφαλογιάννη στην Κρήτη)» (που έγινε και θεατρική παράσταση), «Μπαϊρακτάρης, Πολιτικοί και Κουτσαβάκηδες», «Αργοναύτες του έρωτα», «Ο Ζώρας του Πόντου», «Το έγκλημα στου Χαροκόπου» (μπεστ σέλερ), «Η θρυλική Ολυμπιάδα του Σπύρου Λούη», «Τα Νεστοχώρια της Ξάνθης», «Τα Κομνηνά της Ξάνθης».

Διαβάστε επίσης