Ταταρ-ική «ταφόπλακα» στο Κυπριακό

Η επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στις εκλογές στα κατεχόμενα στρώνει τον δρόμο για τη λύση Ερντογάν στο διχοτομημένο νησί που είναι είτε η συνομοσπονδία είτε η ανακήρυξη ξεχωριστών κρατών

Γενηθήτω το θέλημα… Ερντογάν στα κατεχόμενα και από χθες Κυριακή ο εκλεκτός του «σουλτάνου» Ερσίν Τατάρ είναι αυτός που με τη στάση του ως νικητής των εκλογών θα καθορίσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μια στάση που δεν φαίνεται διόλου να ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο με τους Ελληνοκύπριους αναφορικά με τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ακόμη και στις κατ’ επίφαση διαλλακτικές πρώτες δηλώσεις του ότι τείνει «χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον “ελληνοκυπριακό λαό”», ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι με τον ίδιο στο τιμόνι αυτή η λύση θα επέλθει «στη βάση των πραγματικοτήτων», επιβεβαιώνοντας εμμέσως αλλά σαφέστατα ότι η συγκρότηση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο διχοτομημένο από τον τουρκικό «Αττίλα» δεν βρίσκεται στη φαρέτρα των επιλογών του.

Αντιθέτως όποιο ακροατήριο κι αν έχει απέναντί του ο Τατάρ δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι «νεκρή», ισχυρισμό που «λάνσαρε»  καθ΄ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που έκανε κόντρα στον Μουσταφά Ακιντζί.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων Τατάρ είναι το μέρος των «προγραμματικών» δηλώσεών του που έχει ως αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ:

«Να είστε δίκαιοι. Ο “τουρκοκυπριακός λαός” ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Περίπου αυτή την επιχειρηματολογία αναμένεται να αναπτύξει ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς συνάντησης που θα συγκαλέσει ο τελευταίος κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Δεδομένου λοιπόν ότι Ερσίν Τατάρ επικράτησε στις εκλογές στα κατεχόμενα χάρις στις άοκνες… αβάντες του καθεστώτος Ερντογάν (βλ. άνοιγμα Βαρωσίων) δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι «κομίζει» και τη λύση Ερντογάν για το Κυπριακό που είναι είτε η συνομοσπονδία είτε η ανακήρυξη ξεχωριστών κρατών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα