Τάζουν μεταμνημονιακή ανάπτυξη και λεφτά

Την δόξα του Ευγένιου Τριβιζά ζηλεύει ο Αλέξης Τσίπρας και υιοθετεί για τον εαυτό του ρόλο παραμυθά. Έστω και αν στα δικά του παραμύθια ρόλο κακού δράκου έχει αναλάβει ο προσγειωμένος Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος βλέποντας την συντριβή διαχωρίζει την θέση του για να περισώσει τουλάχιστον την τιμή του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπορεί να έρθει έξοδος από τα μνημόνια χωρίς άλλα καλά νέα; Φυσικά και όχι. Βασικά και η έξοδος από τα μνημόνια αμφισβητείται, όχι από τους αντιπάλους αλλά και τον καθύλη αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος με απανωτά χτυπήματα χαλάει το παραμύθι του πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να υπόσχεται όχι μόνο μεταμνημονιακή περίοδο αλλά και ανάπτυξη και λεφτά. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ζει, αυτόν τον οδηγεί κατά παράφραση του παλιού συνθήματος του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μόνο που ο πρωθυπουργός φαίνεται να ξεπερνά τους πάντες. Το τελευταίο του χτύπημα είναι για ακόμα μια φορά η αποκατάσταση των μισθών.

Πιο συγκεκριμένα, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στη φύλαξη, στην καθαριότητα, στη σίτηση και τον ιματισμό στο δημόσιο τομέα, αναφέρεται ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο twitter, στο πλαίσιο των σποτ “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και στιγμές ευθυμίας.

Όπως τονίζεται και στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, με την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας για τις κατηγορίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης και ιματισμού στο δημόσιο τομέα, «επανέρχεται η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις στους κλάδους αυτούς, που είχαν μετατραπεί σε σχέσεις δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης, λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας των εργολάβων, που απομυζούσαν για χρόνια το δημόσιο χρήμα».

«Με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε το 2016 και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης και ιματισμού, επανέρχεται η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις στους κλάδους αυτούς, που είχαν μετατραπεί σε σχέσεις δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης, λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας των εργολάβων, που απομυζούσαν για χρόνια το δημόσιο χρήμα.

«Όλοι οι εργαζόμενοι που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, τα σχολικά κτίρια, τα μέσα μεταφοράς κλπ., πολλές φορές απλήρωτοι, διατηρούν τη δουλειά τους και αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η εφαρμογή του νόμου παρά τις αντιστάσεις που συναντάει, με προσφυγές στο ΣτΕ, προχωράει. Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το σχετικό σποτ και στην ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

Φυσικά ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την κοινωνική εκείνη ομάδα που κατά το παρελθόν ανέβαζε και κατέβαζε κυβέρνήσεις, τους αγρότες! Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην τρέχει να ανέβει σε τρακτέρ μιας και το πιθανότερο κανένας αγρότης δεν θα του το επέτρεπε όσο και αν συνεργάτες του θα προσπαθούσαν τουλάχιστον να σκηνοθετήσουν ένα τέτοιο πλάνο.

Με τα νέα από την Ευρώπη να είναι δυσάρεστα και να μιλούν για μειωμένη ΚΑΠ που σημαίνει λιγότερες επιδοτήσεις για τους αγρότες, εκείνο που μένει στην κυβέρνηση είναι να δρομολογήσουν το θέμα για την ρύθμιση των δανείων του αγροτικού τομέα.

Μάλιστα στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist.

«Για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα διευθετήσεως των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του», σημείωσε αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων κατά την εισήγησή του ο υφυπουργός.

Δίνοντας μια εικόνα της σημερινής συνολικής οφειλής των αγροτικών δανείων, υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό αφορά 1,51 εκ. ευρώ σε 39.261 αγροτικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Επίσης, «αποφασίστηκε η δημιουργία call center από την PQH, με σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των δανειοληπτών». Τέλος, «βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο στάδιο συσκέψεων αναφορικά με τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Για το θέμα μάλιστα έχει καλέσει σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενός του Βαγγέλης Αποστόλου για την Δευτέρα κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει πως το πρόγραμμα επί της ουσίας θα ξεκινήσει μετά τα μέσα του μήνα ενώ θα παρουσιάσει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τις διαδικασίες.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέα «επικοινωνιακά» χτυπήματα από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι  ένοικοί του νιώθουν την καυτή ανάσα των δανειστών που απαιτούν επιπλέον πράγματα οπότε αναζητούν διέξοδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα