Τεχνογνωσία, διαφάνεια, εξωστρέφεια, διαχείριση

Γράφει ο Γιάννης Μπασιάς (*)πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων – ΕΔΕΥ

Η έρευνα υδρογονανθράκων στις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, μαζί με το πρόγραμμα του αγωγού East-Med –ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη–, αποτελούν βασικούς άξονες της ενεργειακής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Αυτά τα βήματα εντάσσονται σε ένα σημαντικό ενεργειακό σχέδιο γεωστρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα μετά τις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο και με την υλοποίηση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που θα φέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, οι δραστηριότητες εξερεύνησης στη Μαύρη θάλασσα, σε θαλάσσια βάθη πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, σε παρόμοια ή ακόμη και μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη έως 3.500 μέτρα, τοποθετεί τη χώρα μας στην κορυφή των τεχνολογικών εφαρμογών, της ασφάλειας των υπεράκτιων γεωτρήσεων και των στόχων παραγωγής υδρογονανθράκων, για τους οποίους η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είναι η αρμόδια αρχή αντιπροσωπεύοντας το ελληνικό κράτος και εφαρμόζοντας το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Κατά την τελευταία πενταετία, το ποσοστό της παραγωγής από βαθιά υπεράκτιες γεωτρήσεις αυξήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σήμερα, κοινοπραξίες εταιρειών μοιράζονται τον επενδυτικό κίνδυνο για εξερεύνηση και το κόστος της ανάπτυξης των κοιτασμάτων, όπως στην περίπτωση των κοινοπραξιών στην Ελλάδα.

Κατά την τελευταία πενταετία, το ποσοστό της παραγωγής από βαθιά υπεράκτιες γεωτρήσεις αυξήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

Από το 2016, η ΕΔΕΥ έχει οργανώσει την τεχνική, νομική και οικονομική δομή της για να ανταποκριθεί στις προτεραιότητές της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αποτελεσματική διαχείριση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα καθώς και οι διαπραγματεύσεις των όρων για νέες παραχωρήσεις, χερσαίες και υπεράκτιες, του Ελληνικού κράτους. Επίσης, ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΔΕΥ είναι η συνεχής ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, του κοινού και των επενδυτών της βιομηχανίας.

Οι υπεράκτιες περιοχές που έχουν ήδη χορηγηθεί ή βρίσκονται υπό επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο υπερβαίνουν τα 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόσθετες υπεράκτιες εκτάσεις, πάνω από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αξιολογήθηκαν από την ΕΔΕΥ το 2018.

Αυτές οι εκτάσεις είναι διαθέσιμες στο κεντρικό Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης με πετρελαϊκά συστήματα παρόμοια με αυτά των μπλοκ που έχουν ήδη παραχωρηθεί. Η ΕΔΕΥ παρακολουθώντας τις υποχρεώσεις των εταιρειών εκμετάλλευσης έχει επίγνωση ότι στο εγγύς μέλλον η βιομηχανία στην Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί με επαρκή τεχνογνωσία και ειδικευμένο προσωπικό όπως οι ξένες εταιρείες. Γνωρίζοντας τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα των επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων της βιομηχανίας (25 έως 30 έτη) συμβάλλει συνεχώς στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας για τις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

(*) Ο κ. Γ. Μπασιάς είναι 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα