Τελειώνει ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές

Μία από τις αλλαγές που έχει ψηλά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με εντολή του Μαξίμου είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές

Μία από τις αλλαγές που έχει ψηλά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με εντολή του Μαξίμου είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές.

Δηλαδή, θεωρούν ότι ο σταυρός προτίμησης δεν βοήθησε σε μία ενιαία περιφέρεια και γι’ αυτό υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή στη λίστα. Αυτό τουλάχιστον επιθυμεί και το Μαξίμου και, όπως μαθαίνω, σύντομα θα ανοίξει τη συζήτηση. Διάφορα σενάρια είχαν μπει στο τραπέζι πριν από τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα σε αυτά η κατάτμηση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες, πιθανότατα πέντε, ή η επαναφορά του συστήματος με το οποίο διεξάγονταν οι εκλογές έως και το 2009, δηλαδή με λίστα.

Υπέρμαχος της κατάργησης του σταυρού ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο Κώστας Πουλάκης. Μάλιστα, είχε παρουσιάσει σχετική εισήγηση στον Αλέξη Τσίπρα. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφθηκαν πως είναι προτιμότερες οι γκρίνιες στον καταρτισμό της λίστας από τις τρέλες του σταυρού προτίμησης. Και αυτό διότι οι μη ελεγχόμενοι ευρωβουλευτές προκαλούν περισσότερα προβλήματα από το ευρωκοινοβουλευτικό έργο που παράγουν. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί απλή πλειοψηφία και συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν η όποια πρωτοβουλία να γίνει έπειτα από συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, ευελπιστώντας να πετύχουν ευρεία συναίνεση, όπως με την ψήφο των αποδήμων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα