«Τελειώνετε με την αξιολόγηση, για να συζητήσουμε το χρέος»

Μήνυμα για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ώστε να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το ζήτημα του χρέους.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μετ’ επιτάσεως από παλιούς και νέους υπουργούς «να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργίες», ώστε αμέσως μετά, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. «Είναι ρεαλιστικός και δίκαιος στόχος», είπε χαρακτηριστικά. «Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα υπουργεία «δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Σε κανενός την καρέκλα δεν γράφει το όνομα του. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και αδιαίρετη. Να ξενυχτήσουμε και να κλείσουμε τη β’ αξιολόγηση στην ώρα της», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε παράλληλα το στόχο και τη φιλοδοξία της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να «είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης».

Τι είπε ο πρωθυπουργός:
«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει». Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως τελετές παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα