«Τελείωσε», αλλά δεν το έχει πάρει χαμπάρι η Φώφη

Αποκούμπι στα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ για να αντιμετωπίσει τους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη, που θα δώσουν τη μάχη για την προεδρία του κόμματος και την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έβαλε λουκέτο η κόρη τού Γεννηματά

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη ρήση «με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε». Και αναφέρεται σε ανόητες ενέργειες που έχουν καταστροφικές συνέπιες. Τόσο καιρό στη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιόνταν για ποιον λόγο το ΚΙΝΑΛ έχει μείνει στάσιμο σε μικρά δημοσκοπικά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν πως οι προτάσεις του κόμματος για την πανδημία και την οικονομική κρίση είναι αξιόπιστες και ρεαλιστικές. Αλλά μέχρι εκεί.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τελικά, χρειάστηκε η δημοσκόπηση της Opinion Poll, για να δείξει ότι τα έρμα τα πρόβατα ψοφάνε επειδή ευθύνεται ο βοσκός, και στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ η… βοσκοπούλα. Η κα Γεννηματά δεν εμπνέει όσο και εάν οι άνθρωποι της προσπαθούν –μάταια– να της φιλοτεχνήσουν ένα ηγετικό προφίλ. Τουναντίον οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ, λόγω του ΠΑΣΟΚ, έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης, ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις, αλλά μέχρι εκεί. Το συμπαθούν, το αναγνωρίζουν, αλλά δεν το ψηφίζουν. Κάτι που μας θυμίζει την περίφημη ρήση του Λεωνίδα Κύρκου για το ΚΚΕ Εσωτερικού, το «Μας αγαπάνε, αλλά δεν μας παντρεύονται». Αυτό ισχύει και με το ΚΙΝΑΛ. Και το κυριότερο, δεν προκαλεί ρίγη νοσταλγίας ούτε στους φανατικούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα πεθάνουν αιώνια ερωτευμένοι με την πρώτη τους αγάπη, παρά το γεγονός ότι έχουν τώρα νέα προσωρινή σύντροφο.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll απέδειξε αυτό που έλεγαν πολιτικοί αναλυτές (όπως ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης) εδώ και μήνες και δέχονταν τις επιθέσεις από το σύστημα της Φώφης Γεννηματά. Όλοι οι αναλυτές, λοιπόν,  έλεγαν πως το ΚΙΝΑΛ με αυτό το όνομα και αυτή την ηγετική ομάδα δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Ενδιαφέρονται πρωτίστως να κατέχουν τις καρεκλίτσες τους, να εκλέγονται βουλευτές, να μετέχουν του παιχνιδιού, θυμίζοντας περισσότερο τον Κώστα Βουτσά στην ταινία του «Ένα έξυπνο μούτρο» και την ατάκα του «Το θέμα είναι να τρουπώσω. Άμα τρουπώσω, τρούπωσα…». Αυτό φαίνεται ικανοποιεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Απλά να τρουπώσει στο πολιτικό σύστημα. Και πώς να ελπίζουν σε κάτι παραπάνω, από τη στιγμή που έβαλαν λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ για να κρατήσουν αυτό το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», το οποίο δεν εμπνέει κανέναν. Θα μου πείτε, και το ΠΑΣΟΚ γιατί ενέπνευσε; Διότι δεν ήταν το όνομα, ή το σήμα. Ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας σε άλλη εποχή. Και πάνω σε αυτό πορεύθηκαν, στήθηκε το κόμμα, το οποίο εξελίχθηκε και πήρε τις διαστάσεις ενός πολιτικού μύθου. Και πάνω εκεί έγιναν και οι αλλαγές (ανεξαρτήτως εάν δεν άρεσαν σε όλους) από τους επιγόνους του. Και πάντα στο όνομα ΠΑΣΟΚ.

Επίσης αυτή η δημοσκόπηση της Opinion Poll αναδεικνύει ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν βλέπουν φως στο τούνελ με την κα Γεννηματά στην ηγεσία του κόμματος. Όλοι της αναγνωρίζουν ότι κράτησε όρθιο το ΠΑΣΟΚ όταν έφτασε στο χαμηλότερο δυνατό σημείο μετά την αποστασία του Γιώργου Παπανδρέου και την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ το 2015, αλλά θα της μείνει το στίγμα το ότι επί ημερών της έβαλε λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτόν τον λόγο στη δημοσκόπηση μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη, παρά το γεγονός ότι είναι η κόρη ενός μυθικού προσώπου για το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος

Από την ημέρα που ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου η κα Γεννηματά ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια, είναι κοινό μυστικό στη βάση του κόμματος ότι δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της βάσης. «Με ένα φύσημα θα πέσει η πρόεδρος. Εντάξει, όλοι της αναγνωρίζουμε ότι κράτησε όρθια την παράταξη, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να μας πάει παραπάνω». Αυτά τα μηνύματα, που ποτέ δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη της η ηγετική ομάδα, αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση που αναδεικνύει νέους παίκτες. Ή, πιο σωστά, δύο ήδη γνωστούς. Τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αν και δεν το έχει ανακοινώσει θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Έχει μιλήσει με όλους ο Λοβέρδος

Από τους δύο προαναφερθέντες που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις της κας Γεννηματά, και λογικά θα επικρατήσουν στην εκλογική διαδικασία το 2021, μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δημοσιοποιήσει ότι θα είναι υποψήφιος. Ήταν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, όπου ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Τουναντίον, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη με συνέντευξη Τύπου ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Όπως λένε οι συνεργάτες του, «είναι άκαιρο αυτή την εποχή που η πανδημία προκαλεί τρόμο σε όλη την κοινωνία να ανακοινώσει ο Ανδρέας την υποψηφιότητά του». Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής έχει ενημερώσει για την απόφασή του τη Φώφη Γεννηματά, όπως και όλους τους βουλευτές. Εξάλλου, με πιθανή ήττα της Φώφης Γεννηματά θεωρείται βέβαιη η επανεργοποίηση του κ. Βενιζέλου. Επίσης, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής τονίζεται πως είναι τεράστια απώλεια η απουσία Βενιζέλου που επέβαλε η εμμονή της κας Γεννηματά και των συνεργατών του να αφήσουν τον πρώην πρόεδρο εκτός Κοινοβουλίου.

Ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τη Φώφη Γεννηματά σκέφτονται την επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Λοβέρδου εκτιμούν πως εάν επανέλθει στον δημόσιο διάλογο το όνομα ΠΑΣΟΚ, αυτόματα θα τσιμπήσει στις δημοσκοπήσεις, καθώς σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν ψηφίσει έστω μία φορά στη ζωή τους ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ακόμη και το καλαμπούρι που έχει στηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όλες οι αποφάσεις τής νυν και της πρώην κυβέρνησης κρίνονται με τις ημέρες ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο η επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες της ανεμελιάς, αλλά και το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «εμφυτευμένο» στο μυαλό των πολιτών.

Ας μη λησμονούμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος προ ενός μηνός στη Βουλή ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπερασπιζόμενος την τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –υπό τον Γιώργο Παπανδρέου – κατηγορώντας ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωρίζει πολύ καλά το τι θα κληρονομήσει. Και τις καλές αναμνήσεις από τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ανάθεμα από τα λάθη. Όπως επίσης και τα χρέη. «Για όλα θα υπάρξουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα», μας μετέφερε συνεργάτης του πρώην υπουργού.

Χριστοδουλάκης και Χρηστίδης ασχολούνται με το πως θα εκλεγούν οι δικοί τους στο συνέδριο νεολάιας του ΚΙΝΑΛ

Ξαφνιάστηκαν και αναζητούν αόρατους εχθρούς

Η δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Opinion Poll αιφνιδίασε ως φαίνεται την ηγετική ομάδα, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη για την υποψηφιότητα Λοβέρδου, εν τούτοις δεν πίστευαν ότι θα απειληθούν. Δείγμα τού ότι δεν έχουν μυρωδιά για το τι συμβαίνει στη βάση του κόμματος. Προφανώς και δεν το οσμίζονταν, καθώς ο καθένας θέλει να φτιάξει το δικό του βιλαέτι. Ας μην ξεχνάμε ότι για το επικείμενο συνέδριο νεολαίας του ΚΙΝΑΛ «σφάζονται» ακόμη και μεταξύ τους ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης.

Οπότε και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη αυτό δείχνει. Τον αιφνιδιασμό. Διότι δεν μπορείς να θεωρείς ότι η δημοσκόπηση είναι πειραγμένη από το Μαξίμου και να ισχυρίζεσαι πως «κύκλοι πέριξ του Μαξίμου κρύβονται πίσω την επιχείρηση να καταστεί το ΚΙΝΑΛ δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας», και ότι προσπαθούν «να επιβάλλουν στο κόμμα ηγεσίες της προτιμήσεώς τους». Απλά οι… σοφοί της Χαριλάου Τρικούπη πάνω στη φούρια τους ξέχασαν πως στην ίδια μέτρηση τέθηκε το ερώτημα και για θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να λαμβάνει τεράστια ποσοστά έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου (68% έναντι 7%).

Η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Όθωνας και Πρωτόπαπας (έχει βαρεθεί ο κόσμος να τον βλέπει τόσα χρόνια βρίσκεται δίπλα στους αρχηγούς), θεωρεί πως ο χρόνος που εκδηλώνεται δημοσίως η επιχείρηση υπονόμευσης της ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι μια περίοδος που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός βρίσκονται αρκετά πιεσμένοι σε όλα τα επίπεδα. Οι ίδιες πηγές της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ αφήνουν αιχμές κατά του Λοβέρδου (δίχως να αναφέρουν το όνομά του) ότι πριμοδοτούνται από τα αποτελέσματα της μέτρησης, παρατηρώντας ότι όλως τυχαίως τα στελέχη αυτά αμφισβητούν τη στρατηγική αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς τις ομιλίες του Λοβέρδου και τις κόντρες του με τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή δεν τις παρακολουθούν οι άνθρωποι της Φώφης Γεννηματά.

Ας ρωτούσαν τον Παναγιώτη Βλάχο να τους ενημέρωνε για το Ποτάμι

Ακόμη και η απάντηση που δόθηκε, έδειξε την ταραχή της Χαριλάου Τρικούπη. Υποστήριξαν ότι «ο καθένας και οι προτεραιότητές του. Κάποιοι με μεθοδεύσεις και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Τους ενημερώνουμε ότι ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, μέσα στην πρωτόγνωρη δοκιμασία που ζούμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του». Φυσικά, στην αρχική μορφή στην αντίδραση υπήρχε και το «κάποιοι να καταλάβουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι Ποτάμι και δεν θα μας διαλύσουν. Έχουμε ειδικό ιστορικό και πολιτικό βάρος, ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά». Προφανώς αργότερα ρώτησαν τον γραμματέα Επικοινωνίας, Παναγιώτη Βλάχο, και τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Καρκατσούλη, που ήταν προβεβλημένα στελέχη του Ποταμιού και απέσυραν αυτή την παράγραφο. Διότι ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ποτάμι δεν αμφισβητήθηκε ως επικεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο του Ποταμιού τον Φεβρουάριο του 2016 για να συλλέξει τις υπογραφές και να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Ποταμιού (κόντρα στον Σταύρο) ο καθηγητής της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης συνέδραμαν και άνθρωποι που στο τέλος επέλεξαν τον Θεοδωράκη. Ο δε Χάρης Θεοχάρης, τότε βουλευτής Β΄ Αθηνών, που είχε ξεκινήσει την γκρίνια, δεν τόλμησε ούτε να κατεβάσει πλατφόρμα, ούτε να θέσει υποψηφιότητα. Τώρα στο ΚΙΝΑΛ η διαφορά είναι ότι υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση για την κα Γεννηματά από όλες τις τάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Βαρέθηκαν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να βλέπουν επί σαράντα χρόνια τον Πρωτόπαπα να είναι δίπλα στους αρχηγούς

Σε αναζήτηση στηριγμάτων η Φώφη

Πλέον η κα Γεννηματά βλέπει ότι δεν έχει στηρίγματα. Τόσο καιρό είναι σε αποκλεισμό οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ από τις τηλεοπτικές εκπομπές και η Χαριλάου Τρικούπη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Τώρα που το πήραν χαμπάρι, είναι αργά. Ακόμη και η διαμαρτυρία τους χάθηκε στον ωκεανό του διαδικτύου, καθώς τα επίσημα ΜΜΕ ούτε καν ασχολήθηκαν.

Οπότε σε τι ελπίζει η Φώφη Γεννηματά. Στην απαξίωση των συνυποψήφιων της από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι διαβάσαμε τον Γιώργο Λακόπουλο να γράφει ότι «Όχι μόνο ο Ανδρουλάκης, αλλά και ο Λοβέρδος εμφανίζονται ως επικρατέστεροι από τη Γεννηματά. Καταστροφή. Πάντως, ότι θα ήταν δελφίνος και κάποιος που αναμένει τη δικαστική κρίση για διαφθορά, μόνο σ’ αυτό το κόμμα θα μπορούσε να συμβεί». Και αυτό αποτελεί μία επιδίωξη της ηγετικής ομάδας έναντι του κ. Λοβέρδου. Να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική διαδικασία για να την αβαντάρει. Αφενός μεν να σηκωθεί ντόρος για τη σκευωρία της Novartis, αφετέρου να απαξιώσει τον Ανδρουλάκη, για τον οποίο γράφτηκε «ένας ευρωβουλευτής χωρίς ιδιαίτερη παρουσία».

Ακόμη και ο πλέον αδαής μπορεί να καταλάβει πως στο συγκεκριμένο κείμενο μάλλον είχε εμπλοκή και κάποιο χέρι από τη Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι θυμηθήκαμε μία απάντηση του Γιώργου Ελενόπουλου (στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου) σε δημοσίευμα του Λακόπουλου: «Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι πολύ καλός γραφιάς, ικανός δημοσιογράφος. Αλλά, εκτός αυτών, διετέλεσε: Συνεργάτης του Γιώργου Α. Παπανδρέου – δεν έγινε ό,τι προσδοκούσε, χολώθηκε. Συνεργάτης της Γιάννας Αγγελοπούλου. Υμνητής του Κώστα Καραμανλή – ναι, ο Γιώργος Λακόπουλος, αυτός, η συνείδηση, ο κλειδοκράτωρ, ο σφραγιδοφύλαξ του ΠΑΣΟΚ, εντελώς αντικειμενικά πάντα». Και μένουμε στις τρεις τελευταίες ιδιότητές του. Όπου αυτές τις ιδιότητες τις διεκδικεί και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Οπότε, ο κάθε κακεντρεχής θα μπορούσε να σκεφτεί ότι υπήρξε ανταλλαγή… κλειδιών.

Πάντως, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξει τη Γεννηματά, όπως υπολογίζουν οι προεδρικοί του ΚΙΝΑΛ. Τουναντίον, ο Λακόπουλος ξεκίνησε ύμνους για τον Μιχάλη Κατρίνη (βουλευτής Ηλείας), για τον οποίο ανέφερε: «Αντίθετα δεν καταγράφεται η ενδιαφέρουσα παρουσία του Μιχάλη Κατρίνημε πολιτική συγκρότηση, ιδεολογική διαύγεια και ποιοτικότερα προσωπικά στοιχεία από τους μετρηθέντες». Λογικά, το έκαψε το παλικάρι. Εκτός και εάν κατά την ΠΑΣΟΚική λογική, που ξέρει καλά ο Πρωτόπαπας, ισχύει το «κάψε όποιον βρεις μπροστά σου για να μη μας πάρει χαμπάρι ο κόσμος ότι μας υποστηρίζουν αυτοί με τους οποίους βριζόμαστε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα