Τελεσίγραφο Ψαριανού στον Θεοδωράκη

Χαοτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του Ποταμιού, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθεί η απόφαση για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ηγετική ομάδα του Ποταμιού θα πρέπει να επιλέξει μία από τις τρεις λύσεις, οι οποίες υπάρχουν στο τραπέζι και οι οποίες φυσικά έχουν και συνέπειες.

  1. Η πρώτη είναι η ψήφιση της συμφωνίας, κάτι που φωτογράφισε κατά την δευτερολογία του στην Βουλή ο κ. Θεοδωράκης και που άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαλυθεί το κόμμα εντός του κοινοβουλίου και ο κ. Θεοδωράκης να μην έχει τα προνόμια ενός αρχηγού και στην συζήτηση για τις Πρέσπες να μην μιλήσει ως αρχηγός, αλλά ως απλός βουλευτής. Ήδη οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός έχουν αποστείλει τελεσίγραφο. Και οι δύο έχουν εκνευριστεί με την συνδιαλλαγή ΣΥΡΙΖΑ-Δανέλλη και δεν αποδέχονται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας Θεοδωράκης-Μαυρωτάς-Λυκούδη, παρά το γεγονός ότι αυτοί θα καταψηφίσουν την συμφωνία. Μάλιστα ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε μήνυμα μέσω ραδιοφωνικών δηλώσεων του λέγοντας ότι “εάν κάνουν τα ρεπό του Καμμένου και του Ζουράρι εμένα να με ξεχάσουν”. Κάτι ανάλογο είχε πει την Τετάρτη και ο Αμυράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “θα γίνει χαμός εάν το Ποτάμι αποφασίσει να ψηφίσει την συμφωνία”.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας για την κυβέρνηση είπε: «Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; Τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν. Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο, ή με το σύνθετή ονομασία. Θα προτιμούσα το “νέα” και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».

  1. Εάν το Ποτάμι αποφασίσει να καταψηφίσει την συμφωνία, τότε είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση. Ενώ δεν είναι απίθανο να χάσει και τους δύο ευρωβουλευτές, Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραμματικάκη, οι οποίοι ακόμη και χθες σε δηλώσεις τους θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση της συμφωνίας από το Ποτάμι. Στην περίπτωση της καταψήφισης, το κόμμα χάνει μέρος της αξιοπιστίας του, αλλά όπως λένε οι υποστηρικτές κερδίσει έδαφος ενόψει εκλογών, καθώς δεν θα έχει απέναντι του όλους τους μακεδονομάχους.
  2. Οπότε η τρίτη λύση θεωρείται η καλύτερη. Δηλαδή η αποχή, λόγω του πολιτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί και της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μοιάζει με συνονθύλευμα. Σε περίπτωση αποχής ο κ. Θεοδωράκης θα έχει επιτύχει ένα πλήγμα στον κ. Τσίπρα, επί της ουσίας θα τον έχει γρατζουνίσει και θα καταλάβουν οι ξένοι ότι είναι ένας πρωθυπουργός δίχως δύναμη, ο οποίος βαδίζει προς το φινάλε.

Υπέρ της αποχής δείχνει ότι συμφωνεί και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σήμερα το πρωί δήλωσε πως «η συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της». Κι όπως εξήγησε  «δεν θα δώσω όχι» διευκρινίζοντας ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα ‘ρθει, ποιες παρενέργειες θα δημιουργήσει για να δω αν την ψήφο τη δικιά μου μπορούν να την συνεπηρεάσουν. Η Συμφωνία περνάει και χωρίς τα 151. Τα 151 διεκδικούνται για πολιτική κυριαρχία και όχι για το αν θα περάσει η Συμφωνία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα