Τελευταία στροφή για το πρωτάθλημα με… μάχες παραμονής

Στην τελευταία στροφή οδηγήθηκε το πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον στη  Super League στρέφεται στην ουρά για το ποια ομάδα θ’ ακολουθήσει στη Super League 2 τους Απόλλωνα Σμύρνης και τον Λεβαδειακό και ποια θα οδηγηθεί στο μπαράζ παραμονής.

Στη Super League, μία αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, η κατάσταση δείχνει να ξεκαθαρίζει για τη μάχη της παραμονής με τον ΠΑΣ Γιάννινα να βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση. Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά τόσο για τη 14η θέση που οδηγεί στον απευθείας υποβιβασμό, όσο και για τη 13η που δίνει δεύτερη ευκαιρία μέσω των αγώνων μπαράζ με τον 2ο της Football League.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν τα κατάφερε στη Νέα Σμύρνη γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από τον Πανιώνιο και πλέον η κατάσταση για την ομάδα του Γιάννη Πετράκη είναι εξαιρετικά δύσκολη για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό, την ώρα που ΑΕΛ και Ξάνθη εξασφάλισαν και τυπικά την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία. Η Ξάνθη βρίσκεται μόλις στο +3 από τον ΟΦΗ, αλλά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της, αφού υπερέχει των Κρητικών σε πιθανή ισοβαθμία.

Αντίθετα, Αστέρας Τρίπολης και ΟΦΗ μπορεί να μην εξασφάλισαν την παραμονή τους, αλλά κρατάνε την τύχη στα χέρια τους, αφού οι μεν Αρκάδες αντιμετωπίζουν τον αδιάφορο Πανιώνιο, την ώρα που ο ΟΦΗ δοκιμάζεται στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι στη χειρότερη θέση από όλους και αναζητά έναν και μόνο συνδυασμό, ώστε να πάει στα μπαράζ και να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Να κερδίσει τον ΠΑΟΚ στους «Ζωσιμάδες» και ο ΟΦΗ να χάσει στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» υστερεί σε όλες τις ισοβαθμίες στους 30  βαθμούς (διπλές ή και στην τριπλή), οπότε για να τερματίσει 13ος θα πρέπει να βάλει ομάδα… από κάτω.

Ο ΟΦΗ κρατάει την τύχη στα χέρια του. Για να εξασφαλίσει την παραμονή και να βρεθεί τουλάχιστον στα μπαράζ, θα πρέπει να πάρει έναν βαθμό στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος στα Γιάννινα. Για να αποφύγει τα μπαράζ, θα πρέπει να νικήσει τον Ατρόμητο και να ηττηθεί ο Αστέρας Τρίπολης από τον Πανιώνιο.

Ο Αστέρας Τρίπολης αποφεύγει σίγουρα τη 14η θέση τού απευθείας υποβιβασμού, καθώς βρίσκεται στο +3 από τους Ηπειρώτες, κι έχει επίσης τη μεταξύ τους ισοβαθμία, αφού εντός έδρας τούς είχε νικήσει στον α΄ γύρο, ενώ οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στα Γιάννινα.

Για να είναι και του χρόνου στη Super League ο Αστέρας, θα πρέπει να κερδίσει τον Πανιώνιο την τελευταία αγωνιστική, ενώ επειδή υπερτερεί τόσο σε μονή ισοβαθμία με τον ΟΦΗ, όσο και σε τριπλή με ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα. Το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας Αστέρα, ΟΦΗ και ΠΑΣ στους 30 βαθμούς, για να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει μεταξύ άλλων η ομάδα του Γιάννη Πετράκη να κερδίσει τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στους «Ζωσιμάδες» και να του στερήσει το αήττητο πρωτάθλημα, κάτι που είναι σχεδόν απίθανο.

Ο Αστέρας θα πάει στα μπαράζ, μόνο αν δεν κερδίσει τον αδιάφορο Πανιώνιο και ο ΟΦΗ επικρατήσει στο Περιστέρι.

Το πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες είναι οι βαθμοί που έχουν πάρει οι ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια, έπεται η διαφορά τερμάτων σε αυτά τα ματς, και αν και τότε υπάρχει ισορροπία, πηγαίνουμε στη διαφορά τερμάτων συνολικά στο πρωτάθλημα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

*ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα στους 30

Υπερτερεί ο ΟΦΗ

*Αστέρας, ΠΑΣ Γιάννινα στους 30

Υπερτερεί ο Αστέρας

*Αστέρας, ΟΦΗ στους 30

Υπερτερεί ο Αστέρας

*Αστέρας, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα στους 30

Αστέρας 8 βαθμοί, ΟΦΗ 5 βαθμοί, ΠΑΣ Γιάννινα 2 βαθμοί

Το… μίνι πρωτάθλημα των τριών βγάζει πρώτο στη βαθμολογία με 8 βαθμούς τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος κέρδισε και τα δύο ματς στο γήπεδό του, ενώ πήρε δύο ισοπαλίες εκτός έδρας. Εκείνος που ακολουθεί είναι ο ΟΦΗ με 5 βαθμούς (νίκησε μόνο τον ΠΑΣ) κι έπεται ο ΠΑΣ με μόλις 2 βαθμούς, εκείνους που πήρε εντός έδρας από τους δύο αντιπάλους του. Συνεπώς, στο ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας, ο ΠΑΣ θα ήταν αυτός που θα υποβιβαζόταν απευθείας και ο ΟΦΗ θα πήγαινε στα μπαράζ.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής (Κυριακή 19:00):

Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος

Ατρόμητος-ΟΦΗ

ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ

 Την Τρίτη κληρώνει για τα μπαράζ

Στις 15 και 19 Μαΐου θα γίνουν οι αγώνες μπαράζ που θα κρίνουν την παραμονή ή την άνοδο, όπως έχει αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Ο 13ος της βαθμολογίας της Super League θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο της αντίστοιχης της Football League, προκειμένου να κριθεί ποιος θα συνεχίσει στη Super League 2, ή θα ανέβει στη μεγάλη κατηγορία.

Η κλήρωση για τη σειρά των δύο αγώνων, θα γίνει στα γραφεία της ΕΠΟ την Τρίτη 7 Μαΐου.

Ερώτηση: Αν υποβληθούν ενστάσεις από τις συμμετέχουσες ομάδες, πώς θα επικυρώσουν η Super League και η Football League τις βαθμολογίες; Όταν έβρεχε μυαλά, μερικοί στην ΕΠΟ κρατούσαν ομπρέλα.

 

Διαβάστε επίσης