Τελευταίες «πινελιές» για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Στο υπουργείο, ο Κωστής Χατζηδάκης και οι επιτελείς του δεν κρύβουν ότι το πρότζεκτ της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας

Το ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του Φλεβάρη σήμανε και την εκκίνηση του διαλόγου της πολιτείας με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασία που αποτελεί ένα από τα νέα εργαλεία του ολιστικού σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υποδηλωμένη ή και «μαύρη» εργασία.

Η αρχή αυτών των διαβουλεύσεων έγινε με τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς τους οποίους συνάντησε υπό την ιδιότητα της ως συντονίστρια του έργου η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη. Ο σχετικός προγραμματισμός λέει ότι εντός των επομένων ημερών ανάλογα τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθούν  με τα στελέχη των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων να περνάει αμέσως μετά στους εκπροσώπους των λιανεμπορικών αλυσίδων τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης, δίχως να αποκλείονται επαφές με ασφαλιστικές εταιρείες και πιθανόν βιομηχανίες.

Η επιλογή των συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων μόνοι τυχαία δεν είναι καθώς μιλάμε για τομείς της πραγματικής οικονομίας που και πολλούς εργαζόμενους απασχολούν και αναμένεται να εξοικειωθούν ευκολότερα με το καινούργιο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δεδομένης της από πολλών ετών πρακτικής εμπειρίας τους στη χρήση ψηφιακών συστημάτων οργάνωσης και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Φυσικά το μέτρο δεν θα σταματήσει στα παραπάνω αλλά βήμα-βήμα θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του πλήθους των εργαζομένων που απασχολούν.

«Τρεχάλα» 90 ημερών

Με δεδομένο ότι το dead line που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θέλει το «εργαλείο» της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο μεσοδιάστημα των 90 ημερών που μεσολαβούν μέχρι τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θέλουν να «τρέξουν» όλες οι υποστηρικτικές εργασίες-υποδομές by the book και κυρίως στην ώρα τους. Για παράδειγμα εκτιμάται ότι μέχρι να τελειώσει ο Φεβρουάριος θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας, το αν θα έχει φυσική μορφή ή αν «τρέχει» μέσω διασυνδεδεμένης εφαρμογής σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να είναι έτοιμος και ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλος» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα που θα είναι ο υποδοχέας των δεδομένων που θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά από του εργαζόμενους και τους εργοδότες, με παράλληλη κατάργηση σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών γεγονός που θα διευκολύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Θυμίζεται ότι το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες. Θα διαθέτει, επίσης, «κόφτες» προκειμένου να μην επιτρέπονται οι παράτυπες δηλώσεις. Θα υπάρχουν, τέλος, τεχνικές προβλέψεις για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως λ.χ. πώς θα καταχωρούνται στο σύστημα εργασίες που εκτελούνται εκτός της έδρας της επιχείρησης, τα επαγγελματικά ταξίδια ή ακόμη και μία έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.

Στα «υψηλά» πατώματα της οδού Σταδίου όπου εδρεύει το υπουργείο Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης και οι επιτελείς του δεν κρύβουν ότι το πρότζεκτ της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που θα χτίσει ένα καινούργιο πλαίσιο ασφάλειας των εργαζομένων ως προς την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της αδήλωτης, αλλά κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας, φαινόμενο που κοστίζει πολύ ακριβά και στους εργαζόμενους και τα κρατικά ταμεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα