Τελευταίο «ποντάρισμα» με αυξήσεις μισθών και συνταγματική αναθεώρηση

Φυγή προς τα εμπρός σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνησή του δεν απειλείται ούτε και από την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. τον Μάρτιο. Στο τραπέζι η συνταγματική αναθεώρηση αλλά και η υλοποίηση μέτρων που ανακοινώθηκα στη ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπορεί οι ΑΝ.ΕΛ. να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα τον Μάρτιο, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αυτό διόλου δεν δείχνει να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο διότι επενδύουν σε ανεξάρτητες δυνάμεις στο Κοινοβούλιο που μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά κυρίως επειδή η έξοδος από την κυβέρνηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αίρεται και η εμπιστοσύνη του προς αυτή…

Τη διαβεβαίωση αυτή φέρεται να έχει λάβει ο Αλέξης Τσίπρας από τον συγκυβερνήτη του, ο οποίος επιλέγει τη φυγή ώστε να μαζέψει το κόμμα του και να περιορίσει τις απώλειες εν όψει των εκλογών.

Με αυτή τη βεβαιότητα, λοιπόν, στην κυβέρνηση ήδη ξεκίνησαν για την επόμενη μέρα, ώστε να αφήσουν πίσω τους την επεισοδιακή παραίτηση του Νίκου Κοτζιά επενδύοντας και στο δόγμα Πολάκη περί επίσπευσης των διαδικασιών με στόχο τη φυλάκιση των εμπλεκομένων σε σκάνδαλα.

Κορυφαίο στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, γνωρίζοντας πως στον τομέα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι θα καταστήσουν αδύνατη τη μετεκλογική συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων με εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό εφόσον δεν καταφέρει η Ν.Δ. την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις η αναθεώρηση του Συντάγματος». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία».

 

Πρόταση 5 αξόνων

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση  νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών).

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου σκοντάφτει όμως στις εξελίξεις στην οικονομία. Διότι μπορεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι οι εταίροι θα πεισθούν πως το μέτρο είναι αχρείαστο, καθώς η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς την περικοπή των συντάξεων, όμως τα νούμερα δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Το κενό και το δίλημμα για τα αντίμετρα  

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν καθίζηση στα έσοδα τον Σεπτέμβριο και προκαλούν ανησυχία αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων στη διαπραγμάτευση για τη μη μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή όλων των αντιμέτρων του 2019.

Δημιουργείται επί της ουσίας ένα κενό ανάμεσα στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για επιπλέον πλεόνασμα της τάξης 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και σε αυτές της Κομισιόν που υπολογίζουν πιο χαμηλά την εν λόγω «απόσταση», αμφισβητώντας παράλληλα τη σταθερότητα εισροής φορολογικών εσόδων στο μέλλον.

Συνέπεια αυτού είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να επιλέξει ποια από τα αντίμετρα που έχει ανακοινώσει θα εφαρμόσει και ποια όχι.

Και αυτό, ενώ βροχή πέφτουν τα αιτήματα των υπουργών για παροχές οι οποίες απειλούν την οικονομική σταθερότητα. Βέβαια τα αιτήματα αυτά κατατίθενται μετά από παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου και απώτερος στόχος είναι ο περιορισμός της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών προτείνονται αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, προσλήψεις σε δήμους και νοσοκομεία, νέα ρύθμιση οφειλών, παράταση του νόμου Κατσέλη, αύξηση του ακατάσχετου για τους αγρότες, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Την τελική απόφαση πάντως θα τη λάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήδη απέρριψε αίτημα της ΑΔΕΔΥ για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο.

 

 

ΔΙΑ ΤΟΥ Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΘΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα