Τελικά δεν αγόρασε κανείς τους πίνακες που είχε ζωγραφίσει ο Χίτλερ

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, με πίνακες ζωγραφικής του Χίτλερ, που βγαίνουν σε δημοπρασία.

Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες έργων τέχνης που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αδρά για ένα έργο του ανθρώπου που αιματοκύλησε την Ευρώπη. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, κυκλοφορούν και αρκετά πλαστά έργα του, τα οποία οι αρχές της Γερμανίας καλούνται να αναγνωρίζουν να και αποσύρουν.

Αυτό που δυσκολεύει τις γερμανικές αρχές είναι πως δεν υπάρχει κάποιος κατάλογος των έργων του μισότρελλου δικτάτορα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διαπίστωση της γνησιότητάς του.

Εντούτοις “υπάρχει μια μακρά παράδοση γι’ αυτό το εμπόριο προσήλωσης στον ναζισμό”, εξηγεί ο Στέφαν Κλίνγκεν, του κεντρικού Ινστιτούτου ιστορίας της τέχνης του Μονάχου. “Κάθε φορά, γίνεται θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης γύρω από αυτό και οι τιμές ανεβαίνουν πράγματι συνεχώς. Είναι κάτι που με εκνευρίζει προσωπικά”.

Ήδη το Σάββατο, πέντε πίνακες που αποδίδονται στον Χίτλερ δεν βρήκαν αγοραστή στη επίμαχη δημοπρασία τους στη Νυρεμβέργη, η οποία σημαδεύτηκε πριν καν αρχίσει από την κατάσχεση πολλών έργων λόγω της αμφίβολης γνησιότητάς τους.

Οι πίνακες που απεικονίζουν βουκολικά τοπία και βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο Weidler θα μπορούν να “διατεθούν αργότερα” σε δημοπρασία, διευκρίνισε ο οίκος που αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία και υπογράμμισε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία και την εισαγγελία.

Την Τετάρτη ακόμη, άλλα 26 έργα που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών, κατασχέθηκαν την Πέμπτη από τις αρχές, όπως και 37 άλλα λόγω αμφιβολιών για την αυθεντικότητά τους, παρότι έφεραν την υπογραφή “A. H.” ή “A. Hitler”.

Ο οίκος Βάιντλερ διαβεβαίωσε ότι το γεγονός πως διενεργείται έλεγχος στα 63 έργα που έχει στα χέρια της η αστυνομία “δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αυτά είναι πλαστά”.

Διαβάστε επίσης