Τέλος χρόνου για το Σκοπιανό: Ες αύριον τα σπουδαία!

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαδικασίας και μάλιστα υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας επικρατεί σε Ελλάδα και πΓΔΜ για το Σκοπιανό.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι υποστηρίζει με ανάρτηση του στο facebook πως «ην Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία».

«Από διπλωματικές πηγές: Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάουφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της Συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας Δημοκρατία της “Μακεδονίας”. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας, είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού», αναφέρει συγκεκριμένα. 
Και στο ελληνικό στρατόπεδο όμως υπάρχει αισιοδοξία πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία με διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν πως στα Σκόπια θα βρεθεί η φόρμουλα για να κλείσει η συμφωνία.
Την ίδια ώρα με δημοσίευμα του ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου τονίζει πως η αυριανή Πέμπτη θα είναι η πιο καθοριστική ημέρα για το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, καθώς η κυβέρνηση του κ. Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευθεί να απαντήσει στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και κατ’ επέκταση στην ελληνική κυβέρνηση, αν αποδέχεται τον τελικό συμβιβασμό που κατατέθηκε στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

 

Τα παραπάνω ανέφερε στο δημοσιογράφο πηγή στη Νέα Υόρκη που έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποσχέθηκε ότι θα δώσει την τελική του απάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τείνει να απαντήσει θετικά. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση, επειδή έχει δει “πολλές φορές το ίδιο έργο” συνεχίζει “να κρατεί μικρό καλάθι”, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον δημοσίευμα του Μ. Ιγνατίου:

“Η πηγή τόνισε ότι μετά από ημέρες αναποφασιστικότητας και παλινωδιών, και αφού η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να αλλάξει επανειλημμένα τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, έφτασε η μέρα της κρίσης για όλους τους πρωταγωνιστές. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε και αυτή με τη σειρά της τις παρατηρήσεις της σε ορισμένες τροποποιήσεις, απαντώντας στις αλλαγές των Σκοπιανών, και αναμένει πλέον την απάντηση του κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, βρέθηκε ξαφνικά σε δύσκολη θέση, μετά τη μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια και την επιθετική στάση του εθνικιστή προέδρου Γιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος στην ουσία απέρριψε συνολικά τον συμβιβασμό της Αθήνας και της πΓΔΜ που του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο τελευταίος ανήκει και αυτός στο εθνικιστικό στρατόπεδο και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες αποτελεί εμπόδιο στη λύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, ο συμβιβασμός περιλαμβάνει τα εξής -σημειώνουμε βεβαίως ότι από την περασμένη εβδομάδα οι Σκοπιανοί έχουν αλλάξει πολλές φορές τις θέσεις του, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση ουσιαστικά σε αδιέξοδο, τουλάχιστον τρεις φορές.

  • Συμφωνήθηκε ότι η τελική ονομασία θα είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (“Republika Severna Makedonija”).

Κάποια στιγμή η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να συζητήσει ξανά το θέμα, επαναφέροντας την ονομασία «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), αλλά η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι ανοίγει ξανά η διαπραγμάτευση, η οποία όπως προαναφέραμε έκλεισε στη Νέα Υόρκη.

  • Συμφωνήθηκε η χρήση έναντι όλων (erga omnes) της τελικής ονομασίας και ο κ. Νίμιτς εισηγήθηκε το λεγόμενο «χρονοδιάγραμμα εφαρμογής» στο πρότυπο της Ανατολικής Γερμανίας.

Η εισήγηση θεωρήθηκε λογική καθώς τονίστηκε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στα Σκόπια από τη μία στιγμή στην άλλη. Π.χ., ακούστηκε ένα παράδειγμα που αφορά τα διαβατήρια. Όλα τα καινούργια θα φέρουν τη νέα ονομασία και τα παλαιά διαβατήρια θα αλλάξουν σταδιακά.

  • Τέλος, συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο σύνταγμα, που θα αφορούν πρωτίστως τη νέα ονομασία και τις αλλαγές στα άρθρα 3 και 49 που θεωρείται ότι προωθούν τον αλυτρωτισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και ενώ ο κ. Νίμιτς είχε δώσει τα χέρια με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος -μία μέρα μετά στις Βρυξέλλες- επιχείρησε επαναδιαπραγμάτευση μετά από συζητήσεις πέντε ωρών, που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Κάποια στιγμή, ο Σκοπιανός υπουργός κάλεσε στην αίθουσα μία Βρετανίδα δικηγόρο, την Μπριμ Ναίτρεϊθ, που αντιπροσώπευσε τους Σκοπιανούς στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, το 2011. Τότε ήταν επιλογή του Νικολά Γκρούεφσκι. Τώρα του κ. Ντιμιτρόφ. Η εν λόγω κυρία έθεσε πολιτικά θέματα με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. Στο σημείο αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία έκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας ότι η συμφωνία έκλεισε και το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σήμαινε ότι ξεκινούν από την αρχή.

Σύμφωνα με την πηγή μας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς είχε ξανά αντιπαράθεση με τους Σκοπιανούς, οι οποίοι φέρονται να του φέρθηκαν με αγένεια.

Η ίδια πηγή τόνισε και τα εξής:

  • Εάν οι Σκοπιανοί δεν απαντήσουν αύριο Πέμπτη, τότε και αυτός ο διαπραγματευτικός κύκλος θα κλείσει και ο κίνδυνος να χάσουν το τρένο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπαρκτός.

Αν απαντήσουν θετικά, τότε θα συνομιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων για να καθορίσουν τη συνάντησή τους στις Πρέσπες. Εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όχι από τους πρωθυπουργούς”.

Τέλος, στην Ελλάδα καλά κρατά η μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ζήτημα. Με διαρροή του το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσει αν ειναι “Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς”:

“Η ΝΔ για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλείας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών.

Το ερώτημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η «ενιαία και συνολική» λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου «Μακεδονία»; Ναι ή όχι;

Τελικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;” σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα