Τέλος η UberΧ από την Αθήνα

Τέλος η UberΧ από την Αθήνα. Mε απόφαση της εταιρείας, αναστέλλεται η λειτουργία της υπηρεσίας από την Τρίτη του Πάσχα 10 Απριλίου  (διατηρείται μόνο η υπηρεσία UberTax) και η εταιρεία επικαλείται για την απόφαση αυτή τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε και θέτει περιορισμούς στον κλάδο.

«Πρέπει να εξετάσουμε αν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε εντός του νέου πλαισίου και έτσι αναστέλλουμε το UberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη μέχρι να βρούμε μια κατάλληλη λύση», αναφέρει ανακοίνωση.

Η Uber λειτουργεί δύο υπηρεσίες στην Αθήνα: την UberX που χρησιμοποιεί ιδιώτες αδειοδοτημένους οδηγούς και την UberTAXI η οποία αξιοποιεί οδηγούς ταξί.

Η εταιρεία που άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη το 2011 έχει αντιμετωπίσει αντιδράσει, δικαστικές μάχες και απαγορεύσεις έχει πάρει μια πιο διαλλακτική στάση με την νέα της CEO Dara Khosrowshahi αναστέλλοντας τη λειτουργία της σε διάφορες πόλεις προκειμένου να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους.

Η ανακοίνωση

“Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με αυτό το νέο πλαίσιο. Για αυτό το λόγο, προχωράμε στην αναστολή της υπηρεσίας uberX στην Αθήνα, τη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 23:59 μέχρι να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι βασίζεστε στην εφαρμογή μας για να μετακινήστε με ευκολία και ασφάλεια στην Αθήνα και αυτή η είδηση ίσως έρχεται ξαφνικά.

Δεν φεύγουμε όμως από την Ελλάδα. Προς το παρόν, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας στην Αθήνα με την υπηρεσία uberTAXI.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς στη χώρα, ώστε να βρούμε ένα τρόπο να απολαμβάνετε τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογιών όπως αυτή της Uber.

Ευχαριστούμε για τη στήριξη και την προτίμησή σας, καθώς συντέλεσαν στην μεγάλη επιτυχία της υπηρεσίας uberX στην Αθήνα.

Εις το επανιδείν, Αθήνα! Η ομάδα της Uber Greece”

Πώς λειτουργούσε η υπηρεσία UberX

Η Uber συνδέει οδηγούς-συνεργάτες με επιβάτες μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ο πελάτης κάνει αίτημα για μετακίνηση μέσω της εφαρμογής και ο οδηγός-συνεργάτης, που βρίσκεται κοντά, αποδέχεται το αίτημα.

Η εφαρμογή εμφανίζει τον κατ’ εκτίμηση χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου ο οδηγός-συνεργάτης να φτάσει στην τοποθεσία παραλαβής του επιβάτη. Μέσω της εφαρμογής ο πελάτης όπως και με τα ταξί που καλούνται μέσω πλατφόρμας γνωρίζει το όνομα του οδηγού-συνεργάτη, τον τύπο οχήματος και τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας.

Τι λέει ο Σπίρτζης

Στα όσα ανακοίνωσε η Uber, με την αναστολή της υπηρεσίας uberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη και μέχρι νεωτέρας  αναφέρθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, έστω ένα γραφείο. Να φορολογείται στην Ελλάδα, η Uber δεν έχει τίποτα. Από πού να φύγει;» σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Όποιοι θέλουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα τηρώντας την κείμενη νομοθεσία και να πληρώνουν φόρους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι έκανε τα πάντα για να διώξει την Uber o υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι «δεν ξέρουν τι τους γίνεται”. Και τους ευχήθηκε: “Καλό Πάσχα και σε αυτούς και στην Uber».

Η αντίδραση του προέδρου των οδηγών ταξί, Θύμιου Λυμπερόπουλου

O πρόεδρος των οδηγών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος αντέδρασε στην απόφαση για αναστολή της UberX στην Ελλάδα.

«Ας καταλάβουν όλοι, ότι στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα την υπερασπίζονται και θα την τιμούν.

Ο νόμος 4530/2018 είναι προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών. Και πιστώνεται στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Μαυραγάνη.

Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί ή δεν τον συμφέρει να τηρεί και να σέβεται τους νόμους της χώρας μας μπορεί να αποχωρεί και να μας γράφει…Δικαιοσύνη στην οικονομία και δικαίωση της εργασίας επεδίωξε -και το πέτυχε- μόνο η κυβέρνηση. Ουδείς από τα υπόλοιπα κόμματα. Κι αυτό δεν το ξέραμε…» ανέφερε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Διαβάστε επίσης