
Τέμπη: «Μπερδεμένα» πορίσματα για την πυρόσφαιρα
Δύο κορυφαίοι καθηγητές, ο Δ. Καρώνης και ο Θ. Κωνσταντόπουλος, φαίνεται να διαφωνούν για τα αίτια της πυρόσφαιρας - Ποια από τις… έγκριτες «αλήθειες» θα δεχτεί η Θέμιδα;
Η δημοσιοποίηση χθες Τρίτη (13/5) του πολυαναμενόμενου πορίσματος Καρώνη για τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε την πυρόσφαιρα στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ήρθε να περιπλέξει αντί να ξεδιαλύνει τα πράγματα.
Και αυτό διότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο καθηγητής Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου γέννησαν έναν καινούργιο κύκλο πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των πολιτών που δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν.
Θυμίζεται ότι ο καθηγητής Καρώνης χαρακτηρίζει στο πόρισμά του «ΥΨΗΛΟ» το ενδεχόμενο η πυρόσφαιρα να προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, συνομολογώντας επί της ουσίας το προ 14 μηνών το πόρισμα της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (σ.σ. και εκείνο «έδειχνε» την ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης ως πιθανό αίτιο δημιουργίας της πύρινης «μπάλας» που δημιουργήθηκε μετά από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών) και ερχόμενος σε αντίθεση με πλήθος άλλων πορισμάτων που εμμένουν στην εκδοχή του παράνομου φορτίου.
Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, από το πρωί της 13ης Μαΐου η επικαιρότητα κυριαρχείται από πλήθος αναλύσεων με αντικρουόμενα η κάθε μία επιχειρήματα κα ισχυρισμούς, ενώ ειδικοί και… ανειδίκευτοι επί του θέματος παρελαύνουν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ συμφωνώντας με την μία ή την άλλη άποψη.
Το πρόβλημα με αυτό το πινγκ πονγκ των απόψεων είναι ότι αν και εύλογο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς γεννά ένα τεράστιο ερωτηματικό που ακουμπάει τους λειτουργούς της Θέμιδας: πώς οι δικαστές θα αποφανθούν για το τι πραγματικά έγινε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν τα πορίσματα στα οποία θα στηριχτούν για να βρουν την αλήθεια είναι υπογεγραμμένα από εγνωσμένου διεθνούς κύρους επιστήμονες, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο αντιφατικά;
Υπάρχει, για παράδειγμα, από την μία πλευρά του πόρισμα του Δημήτρη Καρώνη που είναι διδάκτορας ενός ελληνικού πανεπιστημίου όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που κατέχει ζηλευτές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που έχει εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα και ο οποίος έχει μεταξύ άλλων στο ακαδημαϊκό ενεργητικό του δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια, καθώς και συμμετοχή σε 57 ερευνητικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά μόνο τυχαίος επιστήμονας δεν είναι ο παγκοσμίως διακεκριμένος καθηγητής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, που όπως έγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Α» είναι ο πρώτος που έχει ισχυριστεί ότι η πυρόσφαιρα ήταν αποτέλεσμα έκρηξης που προήλθε από εύφλεκτο πτητικό υγρό, όπως είναι το ξυλόλιο.
Υπογραμμίζεται ότι στον Αθ. Κωνσταντόπουλο οποίος διδάσκει στο ΑΠΘ «Νέες Προηγμένες Καθαρές Τεχνολογίες Καύσης», έχει βραβευτεί το 2006 με την ανώτατη ευρωπαϊκή επιστημονική διάκριση «Descartes», ενώ το 2019 του απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλίας (σ.σ. αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους ως αναγνώριση του έργου τους) που είναι ο τίτλος του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής».
Όπως, μάλιστα και ο Δ. Καρώνης, έτσι και ο Αθ. Κωνσταντόπουλος έχει συντονίσει και διαχειρίζεται πολλά ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα από την Κομισιόν και κορυφαίες διεθνείς βιομηχανίες και είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων με πλήθος αναφορών, ενώ η έρευνά του καλύπτεται συχνά από διεθνή μέσα επικοινωνίας.
Διαβάζοντας, επομένως, τα πορίσματα και των δύο διακεκριμένων Ελλήνων πανεπιστημιακών, με τον έναν να επιχειρηματολογεί ότι για την πυρόσφαιρα φταίει το ξυλόλιο και τον άλλον να λέει ότι πιθανόν φταίνε τα έλαια σιλικόνης, ο δικαστής θα βρεθεί σε ένα απίστευτο αδιέξοδο.