Τεράστια οικολογική κρίση: Εξαφανίστηκαν 3 δισεκατομμύρια πουλιά! (φωτό+βίντεο)

Οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποια στιγμή βγαίνατε στον κήπο του σπιτιού σας ή περπατούσατε στο δάσος ή έστω ανοίγατε το παράθυρο του υπνοδωματίου σας και ήταν όλα εκεί εκτός από κάτι που αρκετοί από εμάς τις περισσότερες φορές το προσπερνάμε επειδή το θεωρούμε κάτι αυτονόητο και δεδομένο όπως είναι το κελάηδημα των πουλιών;

Το (όχι και τόσο υποτιθέμενο) σενάριο μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο, αν σε όλη αυτήν την εικόνα που σας περιγράψαμε παραπάνω, προσθέταμε και το ότι δεν θα είχατε ποτέ ξανά τη δυνατότητα να ακούσετε αυτόν τον γνώριμο μελωδικό ήχο έστω κι αν απορροφημένοι από τις καθημερινές μας ασχολίες τείνουμε να μην του δίνουμε την απαραίτητη σημασία.

Αν μη τι άλλο, θα μας κακοφαινόταν και σίγουρα θα ερχόταν σύντομα η στιγμή που η έλλειψή του θα επηρέαζε όχι μόνο την ψυχολογία μας αλλά μακροπρόθεσμα ακόμη και την ίδια μας την ζωή!

Πώς θα γινόταν αυτό θα αναρωτιέστε, και η απάντηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω μιας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα ομάδα επιστημόνων στο εξωτερικό, η οποία έρχεται να μας ταρακουνήσει για να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο που φερόμαστε στη φύση και στο περιβάλλον, πριν να είναι πολύ αργά.

Δισεκατομμύρια πτηνών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια από τον ουρανό της Βόρειας Αμερικής και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό αποτελεί ένδειξη μιας μεγάλης οικολογικής κρίσης που έχει ήδη ξεκινήσει και δεν θα αργήσει να πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας(!).

Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την αρνητική αυτή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον: η καταστροφή των οικοτόπων των πουλιών, η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και η κλιματική αλλαγή, που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια και ο άνθρωπος παρ’όλα αυτά ακόμη να μπει στη διαδικασία να… σηκώσει τα μανίκια και να δράσει, αφού πρώτα αλλάξει. Στάση, συμπεριφορά, νοοτροπία.

«Αναμέναμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη μείωση των απειλούμενων προς εξαφάνιση ειδών πτηνών αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά, διαδεδομένες απώλειες ακόμη και των κοινών πτηνών, όπως είναι τα σπουργίτια, τα καναρίνια και τα χελιδόνια!», αποκάλυψε ο Ken Rosenberg, ανώτερος επιστήμονας στο εργαστήριο Cornell της Ορνιθολογικής Εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, περίπου το 90% των 2.9 δισεκατομμυρίων πτηνών που ανήκουν στα είδη υπό εξαφάνιση, είναι τα λεγόμενα «πουλιά αυλής», στα οποία περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα κοινά είδη πτηνών. Αυτά τα κοινά είδη παίζουν βασικούς ρόλους στα βορειοαμερικανικά οικοσυστήματα καθώς συμβάλλουν στο να διασκορπίζονται οι σπόροι στην ατμόσφαιρα και στον περιορισμό των παρασίτων, που «επιτίθενται» στην χλωρίδα και πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος.

Αλλά και η Ευρώπη αντιμετωπίζει παρόμοια απώλεια πτηνών μεταξύ των κοινών ειδών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δρ. Gaston, από το Πανεπιστήμιο του “Exeter”, υπογραμμίζοντας ότι το ανησυχητικό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά με την πάροδο του χρόνου απειλεί να απλώσει τα «πλοκάμια» του παντού.

Μία ακόμη παράμετρος τέθηκε στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών -χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης πουλιών και ένα δίκτυο 143 σταθμών ραντάρ- και αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο και τη συχνότητα με την οποία οι πληθυσμοί άλλαξαν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες, σε 529 είδη πτηνών στις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Όπως προέκυψε, οι πληθυσμοί των πτηνών μειώθηκαν κατά 29% από το 1970, με απώλειες σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων πτηνών, κάτι που είναι ενδεικτικό του ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική αφού σύμφωνα με τα ευρήματα, όλο και περισσότερα είδη πτηνών αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την ήδη διαταραγμένη ισορροπία του οικοσυστήματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μεταξύ των ομάδων που πλήττονται όλο και περισσότερο είναι διάφορα είδη πουλιών όπως οι «κηδεμόνες» -με πληθυσμό που μειώθηκε κατά 617 εκατομμύρια- και πλέον υπάρχουν 440 εκατομμύρια λιγότερα κοράκια από ό,τι υπήρχαν κάποτε.

Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, όπως λέγεται. Έτσι, λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση η ίδια έρευνα ανέδειξε επίσης κάτι, που είναι αρκετά ενθαρρυντικό και αποδεικνύει ότι αν ως πολίτες και κυβερνήσεις δράσουμε εγκαίρως σε παγκόσμιο επίπεδο, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει και η ελπίδα είναι ακόμη εδώ, έστω κι αν οι πιθανότητες εξυγίανσης μειώνονται επικίνδυνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν (ευτυχώς) ότι κάποια υδρόβια πτηνά και αρπακτικά, όπως ο φαλακρός αετός και διάφορες οικογένειες γερακιών έχουν ανακάμψει τον τελευταίο μισό αιώνα κατά 33% χάρη στη νομοθεσία και τις επενδύσεις διατήρησης κάποιων σπάνιων ειδών πτηνών.

«Αυτό που χρειάζονται τώρα τα πουλιά μας, είναι μια ιστορική και συλλογική παγκόσμια προσπάθεια που θα ενώσει ανθρώπους και οργανισμούς με έναν κοινό στόχο: να φέρουμε πίσω τα πτηνά μας!», δήλωσε ο Καναδός, Adam Smith, ερευνητής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει ένα παιδικό βιβλίο με έναν τίτλο που… ταιριάζει γάντι σε αυτή την προτροπή του παραπάνω ερευνητή από το εξωτερικό. «Αν τ’αγαπάς, ξανάρχονται…», γράφει η συγγραφέας του, Βασιλική Νευροκοπλή.

Ας αποδείξουμε κι εμείς, λοιπόν, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρισκόμαστε, ότι τ’αγαπάμε! Όχι μόνο τα πουλιά, αλλά τα λουλούδια, τα δέντρα, τα βουνά και τη φύση, στην πιο υγιή εκδοχή τους! Ας αποδείξουμε με τις πράξεις και την καθημερινή συμπεριφορά μας ότι τ’αγαπάμε.

Για να τα πείσουμε να ξανάρθουν

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μερικά από τα είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση. Μια μεγάλη οικολογική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα