“Tεράστιο το κενό παραγωγής της Ελλάδας – Δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ΕΚΤ”

H Eλλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της Bank of America Merrill Lynch, η οποία ανέλυσε την πορεία της νομισματικής σύσφιξης παγκοσμίως. H αμερικανική τράπεζα χαρακτήρισε ειδική περίπτωση τη χώρα μας, είπε ότι χρειάζεται ειδικά μέτρα ενώ τόνισε ότι “δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ΕΚΤ”.

Η περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτός από την Ελλάδα, διαπιστώνει αρχικά η τράπεζα.

Σύμφωνα με την BofA ML, η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης θα είναι μακρά, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκα για την ΕΚΤ, καθώς η νομισματική της πολιτική έχει διαφορετικές επιπτώσεις για κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης.

Από αυτή την άποψη, η κατάσταση για τις χώρες της περιφέρειας έχει βελτιωθεί πρόσφατα, με την Ελλάδα να παραμένει η κύρια ευπάθεια της ζώνης.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της BofA ML υποδηλώνουν ότι οι περιφερειακές χώρες θα εξακολουθούσαν να απαιτούν μια πολύ σταδιακή ενίσχυση της ΕΚΤ.

Οι εκτιμήσεις των διαφορών του κανόνα Taylor υποδεικνύουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι σήμερα χαλαρή στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση από τις εκτιμήσεις που υπήρξαν πριν από την εφαρμογή του QE της ΕΚΤ.

Οι νομισματικές πολιτικές έχουν σήμερα περιορισμούς μόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, και μόνο ελάχιστα για την τελευταία.
Την ίδια ώρα, το πολύ μεγάλο κενό παραγωγής στην Ελλάδα καθιστά τη χώρα αξιοσημείωτη εξαίρεση.Βέβαια, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά στην Ελλάδα τελευταία.Η χώρα έχει αρχίσει τελικά να αναπτύσσεται, να εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να ολοκληρώνει εγκαίρως τις αξιολογήσεις του προγράμματος.

Ωστόσο, η ανάκαμψη μόλις ξεκίνησε και είναι πολύ αδύναμη, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το κενό παραγωγής της Ελλάδας είναι τεράστιο και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Με βάση οποιουδήποτε κανόνα νομισματική πολιτική, η πολιτική της ΕΚΤ είναι υπερβολικά περιορισμένη για την Ελλάδα, καταλήγει η BofA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα