«Τέρμα στο σορολόπ…»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Επί ημερών Αντώνη Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν σύνηθες το φαινόμενο οι υπουργοί να αρνούνται να παραδώσουν τις λίστες των υπαλλήλων, οι οποίοι θα εντάσσονταν στο καθεστώς της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Έτσι, ο πρώην υπουργός ήταν διαρκώς εκτεθειμένος απέναντι στην τρόικα και φυσικά η χώρα έδειχνε ανακόλουθη σε αυτά που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Θεωρητικά επί ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα τα παραπάνω έχουν αλλάξει, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως και τώρα παρατηρείται η απροθυμία πολλών υπουργών να παραδώσουν τις λίστες στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με διάφορες δικαιολογίες καθυστερούν, δημιουργώντας προβλήματα στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο είναι ήδη στο στόχαστρο της τρόικας ελέω… Μανιτάκη.

Όμως αυτές οι καθυστερήσεις δεν είναι οι μόνες. Και αυτό διότι ακόμη και σήμερα, που δεν υπάρχει καιρός για πισωγυρίσματα, δεν είναι λίγοι υπουργοί, οι οποίοι βάζουν πάνω από όλα το πολιτικό κόστος και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και τις μικρές χαραμάδες που υπάρχουν. Στο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστώσει ότι κάποιοι εκ των υπουργών καθυστερούν να υλοποιήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα αναγράφονται και στις συμφωνίες του ελληνικού κράτους με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Και αυτό διότι, βλέποντας ότι η τρόικα δεν βιάζεται για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δεν βιάζονται κι αυτοί. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει αντοχές και ταμειακά διαθέσιμα, οπότε κι αυτοί το έχουν ρίξει στο… σορολόπ! Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν υποβληθεί παράπονα για τις καθυστερήσεις.

Έτσι, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μη διατηρηθεί αυτό το κλίμα, προχώρησε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς από τους οποίους απαίτησε να θέσουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση των αποφάσεων. Επισήμως με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει όλα τα δύσκολα θέματα.

Ουσιαστικά αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς είναι με το που επιστρέψει η τρόικα από το Εurogroup να είναι όλα έτοιμα από την ελληνική πλευρά. Το μόνο θέμα που θα παραμείνει ανοικτό θα είναι το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, οι παρατηρήσεις και οι οδηγίες ήταν σε αυστηρό ύφος στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

 

Η συνέπεια

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι απόλυτα συνεπής στα όσα έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών, ώστε να έχει ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα έναντι των πιστωτών, προτάσσοντας την άποψη ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της και άρα και οι δανειστές πρέπει να πράξουν το ίδιο από τη δική τους πλευρά.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το γεγονός ότι μερικοί υπουργοί εξακολουθούν να μη δίνουν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες της διαθεσιμότητας από τα υπουργεία τους.

Μάλιστα, η παγωμάρα που συνάντησε ο πρωθυπουργός στο Παρίσι όπου βρέθηκε για τη σύνοδο της Ε.Ε. για την ανεργία των νέων, τον οδήγησε στο να επιπλήξει τους υπουργούς. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν δείχνουν καμία διάθεση να συζητήσουν ούτε κατ’ ελάχιστον τι γίνεται με την ελληνική περίπτωση, και υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσουν τη χώρα στα… «κρύα του λουτρού». Το ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του Ιουνίου 2014, δηλαδή σαφώς μετά τις ευρωεκλογές της 22ας Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα