
Tesla: Άλμα 8% της μετοχής μετά τα νέα σχέδια Τραμπ για την αυτόνομη οδήγηση
Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ παρουσίασε το πολυαναμενόμενο robotaxi της Tesla - ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που ονομάζεται "Cybercab", ένα διθέσιο όχημα αξίας 30.000 δολαρίων χωρίς τιμόνι ή πεντάλ. Η Tesla έχει ήδη νικηθεί στον αγώνα ρομποταξί από την επιχείρηση Waymo της Google, η οποία είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει με επιτυχία αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης σε δημόσιους δρόμους
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ επέλεξε τον Μασκ και τον πρώην Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Βίβεκ Ραμασουάμι για να ηγηθούν του πρόσφατα δημιουργημένου υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας – ή “DOGE για συντομία” – το οποίο είπε ότι θα τερματίσει την κυβερνητική «γραφειοκρατία», θα χαλαρώσει τους «υπερβολικούς» κανονισμούς και θα μειώσει τις «περιττές» δαπάνες.
Ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο για τη ρύθμιση των αυτοοδηγούμενων οχημάτων θα ήταν ένα σημαντικό όφελος για την Tesla του Μασκ, η οποία υπόσχεται πλήρως αυτόνομα οχήματα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει ένα αυτοκίνητο που να μπορεί να οδηγείται αυτόνομα χωρίς άνθρωπο πίσω από το τιμόνι .
Το μακροπρόθεσμο όραμα για την Tesla είναι να παράγει έναν στόλο αποκαλούμενων «ρομποταξί», αυτόνομα οχήματα που θα μπορούν να οδηγούν ανθρώπους χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης επίβλεψης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης λανσαρίσματος των οχημάτων Cybercab και «Robovan» της Tesla, ο Μασκ είπε ότι αναμένει από την Tesla να έχει «χωρίς επιτήρηση» τεχνολογία Full Self-Driving σε λειτουργία στο Τέξας και την Καλιφόρνια το επόμενο έτος στα ηλεκτρικά οχήματα Model 3 και Model Y της εταιρείας.
Το Full Self-Driving, ή FSD, είναι το premium σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Tesla, που διατίθεται επί του παρόντος σε μια «εποπτευόμενη» έκδοση για ηλεκτρικά οχήματα Tesla. Το FSD απαιτεί επί του παρόντος έναν άνθρωπο οδηγό στο τιμόνι, έτοιμο να διευθύνει ή να φρενάρει ανά πάσα στιγμή.

