Τεστ «αναγνωρίζει» το Αλτσχάιμερ από τα πρώτα στάδια

Τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν πια να ανιχνευτούν με τη βοήθεια ενός τεστ που μπορεί να γίνει στο σπίτι, μέσα σε 15 λεπτά, που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πολύ νωρίς.

Αυτό αναφέρει μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Wexner στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, με επικεφαλής τον δρ Douglas Scharre του Κλάδου Γνωστικής Νευρολογίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences».

Η νέα δοκιμή που μπορεί να γίνει με μολύβι και χαρτί, η λεγόμενη Αυτο-διοικούμενη Γηρογνωστική Εξέταση (Self-Administered Gerocognitive Examination –SAGE) αποτελείται από τέσσερις εναλλάξιμες μορφές και διαρκεί περίπου 15 λεπτά μέχρις ότου ολοκληρωθεί. Με τη δοκιμή αυτή καθορίζονται οι γνωστικές ικανότητες του κάθε ασθενούς από την αξιολόγηση των ακόλουθων τομέων:
# Προσανατολισμός (μήνα, ημερομηνία και έτος).
# Γλώσσα ( ευφράδεια και ονομασία της εικόνας).
# Συλλογιστική / υπολογισμού (περίληψη και υπολογισμός).
# Οπτικοχωρική (3D κατασκευής και το ρολόι σχέδιο).
# Εκτελεστική (επίλυσης προβλημάτων) και ικανότητες μνήμης.

Οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν το μέγιστο των 22 σημείων και αν λείπουν έξι ή περισσότερα σημεία θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό για παρακολούθηση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Χρήσιμο εργαλείο
Ο δρ Scharre λέει ότι περίπου το 80% των ατόμων που έχουν ήπια γνωστικά προβλήματα ανιχνεύθηκαν με αυτήν τη δοκιμή και περίπου το 95% των ατόμων χωρίς συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης είχαν κανονικά αποτελέσματα.

Για να αξιολογήσουν περισσότερο αποτελεσματικά και την ευκολία του τεστ SAGE, οι ερευνητές επισκέφτηκαν 45 εκδηλώσεις της κοινότητας και ζήτησαν από 1.047 άτομα, ηλικίας 50 ετών και άνω να συμπληρώσουν το τεστ, για να ολοκληρωθεί η δοκιμή. Εκεί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 28% των συμμετεχόντων έδειξαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν επιμέρους βαθμολογίες, παράλληλα με γραπτές πληροφορίες, σχετικά με τη δοκιμή και τους συμβούλεψαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα στους γιατρούς τους, ώστε να αξιολογηθούν περισσότερο, ανάλογα με το ιστορικό της υγείας τους.

Ο δρ Scharre λέει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν πως η δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον, όπως στο σπίτι, και να αποδειχθεί χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση της γνωστικής εξασθένησης. Επιπλέον, δεν απαιτεί εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.

Σχολιάζοντας τα συνολικά πορίσματα της εξέτασης, ο δρ Scharre είπε: «Διαπιστώσαμε ότι το SAGE συσχετίζεται με λεπτομερείς γνωστικές δοκιμές. Αν πιάσει αυτές τις αλλαγές πολύ νωρίς, τότε μπορούμε να αρχίσουμε τις πιθανές θεραπείες πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι χωρίς το τεστ».

Ο δρ Scharre σημειώνει ότι το τεστ δεν διαγιγνώσκει την νόσο του Αλτσχάιμερ αυτή καθ’ αυτή. Είναι ένα καλό εργαλείο που επιτρέπει στους γιατρούς να καθορίσουν την αρχική γνωστική λειτουργία των ασθενών και να την παρακολουθεί με την πάροδο του χρόνου. «Μπορούμε να τους υποβάλλουμε σ’ αυτό το τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε φορά που παρατηρούμε οποιεσδήποτε αλλαγές στις γνωστικές ικανότητές τους, και έτσι να παρέμβουμε πιο γρήγορα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ, ηλικίας άνω των 65, ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν το έτος 2050 και οι ερευνητές επισημαίνουν πως περίπου το 22% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα έχουν κάποια μορφή ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Επομένως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη ανίχνευση των γνωστικών θεμάτων τους και το τεστ SAGE μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: Ιατρικό πόρταλ medinova.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα