Τεστ υπαλλήλων στην ΕΠΟ (εξαιρούνται οι ημέτεροι…)

Ο Βαγγέλης Γραμμένος θυμήθηκε να αξιολογήσει τους υπαλλήλους, όταν το κόστος λειτουργίας της ΕΠΟ έφτασε στα ίχνη του Έβερεστ…

Από την ημέρα που δημοσιοποίησε ο Νίκος Τζώρτζογλου τα οικονομικά στοιχεία της ΕΠΟ, στο πάρκο Γουδή σήμανε συναγερμός.

Με το υπουργείο Δικαιοσύνης σε απόσταση αναπνοής, το τελευταίο που επιθυμούσαν ο Βάγγος και οι υπόλοιποι ήταν μία εισαγγελική έρευνα για τις προσλήψεις, τις διαδικασίες επιλογής και μια σειρά γεγονότων που προφανώς και θα προκαλούσαν μπελάδες σε αρκετό κόσμο.

Υπάρχουν, άλλωστε, σημαντικές υποθέσεις που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών. Τι να θυμηθούμε;

Την περίπτωση του Ζήση Βρύζα που πληρωνόταν με επιταγές σε διαταγή «εμού του ιδίου» για να μην κατασχεθούν τα χρήματα από τον λογαριασμό του με συνέπεια την εμπλοκή ακόμα και τοκογλύφων;

Να πάμε στην περίφημη ατάκα του Περικλή Λασκαράκη περί «μαύρων» που έστειλε τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής στους γιατρούς για έκτακτα check up;

Ή να μνημονεύσουμε εκείνη την ιστορία με το σπίτι των Εθνικών ομάδων στα Σπάτα; Άραγε, προχωράει εκείνο το θέμα, ή χάθηκε μαζί με τα προεκλογικά φέιγ βολάν;

Με τόσα ανοικτά μέτωπα, το τελευταίο που θέλουν ο Γραμμένος και οι συνεργάτες του, πραγματικοί ή δήθεν, είναι μία έρευνα για το υπαλληλικό προσωπικό. Γι’ αυτό και αποφάσισαν στην ΕΠΟ να τρέξουν ένα πλάνο αξιολόγησης όλων όσων εργάζονται στο πάρκο Γουδή. Εδώ και καιρό επεξεργάζονταν το πλάνο.

Ο Βάγγος θέλει να δώσει επιστημονικό χαρακτήρα στην αξιολόγηση του προσωπικού. Πέρα από τα προφανή, όπως η αποδοτικότητα, η συνέπεια, η συμπεριφορά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει ζητήσει να μετρηθούν και άλλα στοιχεία, όπως η κατάρτιση, η δυνατότητα ενασχόλησης με πολλά αντικείμενα, οι ξένες γλώσσες, η προϋπηρεσία.

Ο στόχος είναι η αξιολόγηση του προσωπικού και η εκπόνηση ενός σχεδίου για οικιοθελή αποχώρηση χωρίς να χρειαστούν απολύσεις.

Αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κληθούν κάποιοι υπάλληλοι να υπογράψουν τη λύση της συνεργασίας τους με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Πρόβλημα τα ρουσφέτια

Η αξιολόγηση, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα και αν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και με το know how ενός τεχνοκράτη. Για την ΕΠΟ μιλάμε.

Εκεί που το ρουσφέτι πάει σύννεφο. Ο καθένας από τους συμβούλους βρίσκει κάποια στιγμή τον τρόπο και διορίζει τη φίλη του, τη γυναίκα του, την κόρη του, την ανιψιά του, τον ξάδελφό του.

Εδώ είχε διοριστεί ακόμα και ανιψιός του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την εποχή που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε κερδίσει την εκτίμηση όσων διοικούσαν την Ομοσπονδία. Μιλάμε για το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς, δηλαδή πριν αναλάβει ο «Μίμης» χαρτοφυλάκιο υπουργείου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, κάθε προσπάθεια σοβαρής αξιολόγησης μπορεί να κολλήσει στις βουλές όσων ασκούν διοίκηση και που προφανώς θέλουν να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Τους εκλεκτούς τους. Κι αυτή η παράμετρος αποτελεί έναν δισεπίλυτο γρίφο για τον Γραμμένο.

Αρχικά το βάρος πέφτει στους τμηματάρχες. Εκείνοι κλήθηκαν να παραδώσουν εκθέσεις για τους συνεργάτες τους. Οι περισσότεροι ένιωσαν άβολα και, μάλιστα, μετέφεραν τον προβληματισμό τους σε όσους κλήθηκαν να αξιολογήσουν.

Κάποιοι υπάλληλοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι όλο το σχέδιο θα πάει στράφι. Ως επιχείρημα χρησιμοποιούν την προβληματική λειτουργία της σημερινής διοίκησης και προεξοφλούν πως δεν θα προλάβουν ο Γραμμένος και οι συνεργάτες του να κάνουν οτιδήποτε που αφορά στο προσωπικό.

«Δεν θα προλάβουν διότι αποκλείεται να ολοκληρώσει τη θητεία της η διοίκηση με τη σημερινή μορφή της», προβλέπουν εντός των τειχών. Ίσως να ξέρουν κάτι παραπάνω. Ούτως ή άλλως, κινούνται στον ίδιο χώρο με τους παράγοντες και άρα αφουγκράζονται όσα συμβαίνουν στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Ακόμα και αν αποδειχθεί σωστή η προφητεία, η πρόθεση του Γραμμένου για περιορισμό του λειτουργικού κόστους δεν αλλάζει. Οπότε, προς το παρόν, στεκόμαστε στην εντολή για αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και στις τριβές που προκαλεί η απόφαση της διοίκησης. Για τα υπόλοιπα, απλά καταγράφουμε τις εξελίξεις και περιμένουμε…

Όσον αφορά στον Γραμμένο, το ερώτημα που γεννάται σε κάθε λογικό άνθρωπο είναι γιατί όταν έκανε τις προσλήψεις δεν φρόντισε τότε να πληροφορηθεί για τα προσόντα εκείνων που προσέλαβε.

Βεβαίως, το ερώτημα είναι απολύτως ρητορικό, διότι –όπως έχει γράψει η «Α»– οι προσλήψεις έγιναν είτε με εντολές άνωθεν, είτε για ρουσφετάκια των συμβούλων μεταξύ τους.

Aφού ο ένας φρόντισε να προσληφθεί η κυρία με την οποία συζεί, ο άλλος με τα «αίσθημα» από τον Λευκό Πύργο, και ο τρίτος γιατί το ζήτησε –στην ουσία, το απαίτησε– κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος. Τόσο καλά…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα