Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Παρλί στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων Οκτάι για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλί.

Η συνάντηση, που γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλωράνς Παρλί, αναμένεται να βρεθεί επίσης και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί πως, στο τέλος του χρόνου, πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων, που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, κοντά στο Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το τέλος της εκπαίδευσής τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα «φέρνοντας» μαζί τους και τα πρώτα έξι Rafale.

Τα μαχητικά αεροσκάφη θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν.

Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κυρία Παρλί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο πέντε σελίδων, με τίτλο «Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας», στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Αργότερα, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Παναγιότωφ.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα