Τετραπλή ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων στην Alpha Bank

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οίκων αξιολόγησης, που δίνουν συστάσεις αγοράς για τη μετοχή της τράπεζας

Μπορεί η πλειοψηφία του εγχώριου επιχειρείν να «νοσεί» από τα υφεσιακά συμπτώματα της υγειονομικής κρίσης, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν ισχυρά αντισώματα, καταγράφοντας κέρδη σε ένα περιβάλλον καταβαράθρωσης τζίρων και δεικτών.

Το όνομα της Alpha Bank είναι σίγουρα ένα από αυτά που ξεχωρίζουν στη λίστα των… survivors της ελληνικής οικονομίας, αφού παρά τις δυσμενείς συνθήκες που «γέννησε» η διασπορά του κορωνοϊού και στη χώρα μας η συστημική τράπεζα έγραψε στο α΄ εξάμηνο τους 2020 κέρδη μετά από φόρους ύψους 86,6 εκατ. ευρώ (σ.σ. €98.000.000 στο β΄ τρίμηνο), μόλις 0,2 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα κέρδη της ίδιας περιόδου πέρσι.

Όπως εξήγησε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα επιμένει σε μια συντηρητική προσέγγιση ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματά της αναγνωρίζοντας (ελέω CΟVID-19) πρόσθετες προβλέψεις ύψους €234.000.000 στο α΄ εξάμηνο 2020.

Η επίπτωση αυτή απορροφήθηκε από το ισχυρό αποτέλεσμα προ προβλέψεων ύψους 645,5 εκατ. ευρώ, καθώς η Alpha Bank έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον επαναπροσδιορισμό της κατανομής των εσόδων της και συνεχίζει να βελτιώνει τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Οι παραπάνω επιδόσεις της Alpha εξέπληξαν τους περισσότερους εκ των οικονομικών αναλυτών που είδαν τις αρχικές εκτιμήσεις τους να υπολείπονται του τελικού αποτελέσματος που πέτυχε η τράπεζα στο εξάμηνο. Αποτέλεσμα; Οι μεγαλύτεροι από τους ξένους οίκους όπως η J.P. Morgan, η Goldman Sachs, η Citi και η Deutsche Bank αξιολόγησαν θετικά στις αναλύσεις τους τα αποτελέσματα εξαμήνου της ελληνικής τράπεζας, δίνοντας τις σχετικές συστάσεις.

Για παράδειγμα, και η J.P. Morgan και η Deutsche Bank δίνουν σύσταση «BUY» (αγοράς) για τη μετοχή της Alpha Bank, με τους Αμερικανούς να δίνουν τιμή-στόχο στα €1,10 και τους Γερμανούς στα €1,20 (σ.σ. στα €0,577 έκλεισε την περασμένη Τρίτη). Αντίστοιχα, η Goldman Sachs έδωσε κι αυτή σύσταση αγοράς στη μετοχή της Alpha Bank, με τιμή στόχο στα €1,34 και upside (περιθώριο ανόδου) 146,4%.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι τα παράσημα που εισπράττει η διοίκηση Ψάλτη από τους οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού δεν αφορούν μόνο τις οικονομικές επιδόσεις ανά τρίμηνο της Alpha Bank, αλλά συνολικά τις στρατηγικές επιλογές της τράπεζας.

Μία από αυτές είναι αναμφίβολα το «Project Galaxy», το σχέδιο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και το οποίο «τρέχει» μέσω της απόκτησης του 100% της εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal. Οι αναλυτές «βλέπουν» σημαντική πρόοδο στο εγχείρημα επισημαίνοντας τη στοχοπροσήλωση της διοίκησης Ψάλτη στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Alpha Bank θα μπορέσει εύκολα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να επιταχύνει την μείωση των ΜΕΑ, καθώς κατέχει την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3% και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 14,6%, ενισχυμένο κατά 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα