Θ. Πελαγίδης: “Με φειδώ πλέον ο δημόσιος δανεισμός – Το χρήμα ακριβαίνει”

Σαφές μήνυμα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνέντευξή του στο capital.gr

Λίγες ώρες μετά την 14η Έκθεση Αξιολόγηση της Κομισιόν και την ξεκάθαρη προαναγγελία από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο με προοπτική να ανέλθουν σε θετική περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, με συνέντευξή του στο Capital.gr στέλνει σαφές μήνυμα για δημόσιο δανεισμό με φειδώ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Σε μια εποχή που ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος πρέπει πλέον να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική συζήτηση πρέπει να οδηγεί τους πολίτες στο να κατανοήσουν ότι ο δανεισμός γίνεται για να βρεθεί η χώρα σε καλύτερη θέση για την επόμενη γενιά.

Συνεπώς, ο νέος δανεισμός θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, ώστε να μην αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησής του, καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο αύξησης επιτοκίων.

Η σύσταση αυτή βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, οι οποίες μεν άνοιξαν το δρόμο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, βάζοντας, όμως, δημοσιονομικό φρένο.

Μπορεί το Σύμφωνο Σταθερότητας να ανασταλεί για άλλον έναν χρόνο, αλλά οι χώρες με υψηλό χρέος (Ελλάδα , Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) θα μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς. Δεν θα έχουν μεν κάποιους συγκεκριμένους στόχους, αλλά οι δαπάνες τους, ειδικά αυτές για μέτρα στήριξης, θα παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι στο εξής ο στόχος της ΕΚΤ είναι η ομαλή προσγείωση των τιμών. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι υψηλές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, ακόμα κι αν αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στις επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, τη μεταποίηση και το ανθρώπινο δυναμικό.

Έτσι, θα αυξηθούν οι εξαγωγές και η οικονομία θα παράγει προϊόντα και εισοδήματα. Στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, εντοπίζονται ακόμα δυσλειτουργίες στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, με εξαιρετικά μηνύματα από τον τουρισμό και τα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ οι ευρωπαϊκοί πόροι λειτουργούν ως ανάχωμα της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.

Από την Ασία τροφοδοτείται ο πληθωρισμός διεθνώς  

Μιλώντας, εξάλλου, στην ΕΡΤ και στον Ηλία Σιακαντάρη, ο υποδιοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός διεθνώς τροφοδοτείται ιδιαιτέρως από την περιοχή της Ασίας όπου κατανάλωση και μέγεθος της μεσαίας τάξης από το 2015 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ τα απανωτά σοκ της προσφοράς χειροτερεύουν την κατάσταση έτι περαιτέρω με την εμφάνιση ακόμα και ελλείψεων σε πολλά ενδιάμεσα αλλά και τελικά αγαθά.

Ανέφερε επίσης στο ίδιο πνεύμα ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών από το 2007 που ήταν περίπου 5 τρισεκατομμύρια $ έχουν φτάσει σήμερα τα 31 τρισεκατομμύρια $, σηματοδοτώντας μια ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική διεθνώς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επιδεινώνει τις τιμές είναι ο δείκτης τιμών διατροφής. Από το δείκτη 100 το έτος 2016 έχουμε φτάσει σήμερα στο 150.

Όλα αυτά βεβαίως κάνουν τη δουλειά της νομισματικής πολιτικής σήμερα πάρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη στην προσπάθεια για μια ομαλή προσγείωση. Στην προσπάθεια αυτή κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η πορεία του διεθνούς εμπορίου και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι για το μήνα Απρίλιο το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε 2,2 τοις 100, κάτι που βοηθά κάπως την αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε επίσης στην επιδείνωση στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ανέφερε ότι ξαναγίνεται επίκαιρη η διακράτηση ρευστών καθώς οι επενδυτές αποχωρούν από τις αγορές ομολόγων και μετοχών. Το γεγονός αυτό έχει παίξει οπωσδήποτε ρόλο στην Άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία τόνισε ότι υπάρχει θετική πορεία για το 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022 για τις επενδύσεις, τις καταθέσεις, το εισόδημα ακόμη και τα φορολογικά έσοδα γεγονός που συντηρεί την αισιοδοξία μαζί με τον αναμενόμενο τουρισμό και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, παρά το διεθνές οικονομικό κλίμα που επιδεινώνεται ταχύτατα.

Ανέφερε ότι είναι πιθανό ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν παίξει κάποιον, έστω περιορισμένο ρόλο, στην πίεση των τιμών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα