Θ. Πλεύρης: Τα κόμματα που θέλουν απλή αναλογική, πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό

"Ο προϋπολογισμός για την Υγεία αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. Δεν είναι εξαγγελία, είναι υλοποίηση", δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Τα κόμματα που θέλουν απλή αναλογική θα πρέπει σήμερα να απολογηθούν στον ελληνικό λαό», ανέφερε από το βήμα του Delphi Economic Forum ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σημείωσε ότι η ΝΔ διαχρονικά μιλάει για ενισχυμένη αναλογική και ποτέ δεν έφερε σύστημα απλής αναλογικής.

Σήμερα, όπως είπε, η κυβέρνηση απλής αναλογικής που μπορεί να προκύψει είναι η εξής: «ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ανδρουλάκη που θα κρατήσει Kinder έκπληξη τον πρωθυπουργό. Το ΜέΡΑ25 που θα μας φέρει την “ Δήμητρα” που ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, αλλά θεωρεί κυβερνητικό εταίρο τον Βαρουφάκη. ΚΚΕ που είναι ενάντια στην ΕΕ, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προοδευτική δύναμη για να συζητήσει. Η άλλη πρόταση είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα απολογηθούν αυτοί που την έφεραν. Δεν μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ., φτάνοντας στα στα 5,2 δισ. και αυτό, όπως είπε, δεν είναι εξαγγελία, είναι υλοποίηση.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ παρέλαβε 100.000 θέσεις στο σύστημα Υγείας και είναι 107.000 με 15.000 επικουρικούς. Μιλώντας για επιπλέον 10.000 που ανακοινώθηκαν, είπε ότι έχει γίνει μελέτη για να έχουμε αναλογία νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού ανά κλίνη με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα θέματα στην Υγεία είναι πολιτικά, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έστω ότι η ΝΔ αύριο έπρεπε να κάνει συγκυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι ουσιαστικά δεν συμφωνεί με την αλλαγή του χάρτη Υγείας που έχει εκπονηθεί και θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχαμε την πανδημία.

Όπως είπε ο υπουργός, το βασικό επιχείρημα πρέπει να είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ΝΠΙΔ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο κάτι που σημαίνει, διοικήσεις με τεχνοκρατικά στοιχεία, ευκαιρίες στα νοσοκομεία να μπορούν να ξεφεύγουν από το Δημόσιο, λογιστικά, σε κάποιες πράξεις, ενώ οι υπηρεσίες για τον πολίτη θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν.

Αναφορικά με τα ράντζα στα νοσοκομεία είπε: «Κατακριθήκαμε για ιδιωτικοποίηση διότι επιλέξαμε επικουρικές δομές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την μείωση των ράντζων».

Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ που είναι τα ΤΕΠ και οι αναμονές σε πράξη που εμπεριέχουν την απουσία της οργανωμένης ΠΦΥ. Όπως είπε, τα χρόνια της πανδημίας όλες οι τακτικές πράξεις πέσανε κάτω του 50% και είναι λογικό να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο, μεταξύ άλλων είπε ότι ακολουθήθηκε η πιο σκληρή πολιτική που υπήρξε ποτέ στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, με 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς και 400 εκατ. εκπτώσεις. Προφανώς, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις είναι ένα όπλο, όπως και τα διαρθρωτικά μέτρα όπου ήδη έχει γίνει μια προσπάθεια.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά προβλεψιμότητα είπε ο υπουργός, και τόνισε ότι αυτή την τετραετία έχουν μπει οι βιάσεις για πιο ρεαλιστικούς, αυξημένους προϋπολογισμούς και διαρθρωτικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα