«Θα εφαρμοστεί μερική περικοπή των συντάξεων»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ “κόβει το βήχα’ στην ελληνική κυβέρνηση για το καυτό θέμα των συντάξεων αφού αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για πιθανή περικοπή της προσωπικής διαφοράς (στις συντάξεις) το 2019.

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε αρχικά o επικεφαλής του ESM

“Υπάρχουν διαφορετικές πιθανότητες, είπε εν συνεχεία ο Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να χρηματοδοτηθεί πλήρως η κατάργηση των περικοπών των συντάξεων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Τόνισε ακόμα  ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Τι είπε για την Ιταλία

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δήλωσε πως τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας αποτελούν λόγο ανησυχίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αποτελούν αιτία πανικού καθώς μέχρι στιγμής η διάδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν “πολύ περιορισμένη”.

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης συνιστούν ένα ρίσκο.

Αλλά υποστήριξε πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας ήταν διαφορετικά από εκείνα της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης από την ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ιταλίας τόνισε ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς έχει τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια. «Δεν χρειάζεται πανικός» είπε και πρόσθεσε πως η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ιταλία τόνισε ότι έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από την χώρα.

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.

«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης