Θα επιμείνει στο μορατόριουμ

 Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα προσπαθήσει να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το μεσημέρι με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Οι νέες απαιτήσεις που προβάλλουν σε καθημερινή σχεδόν βάση έχει δημιουργήσει κλίμα εκνευρισμού στο Μαξίμου και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν ότι πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι και τα πράγματα είναι οριακά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου θα παρουσιάσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο όλα τα στοιχεία, αλλά και τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπους των πιστωτών.

Έτσι μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση έχει προσωρήσει:

•           Σε υποχώρηση σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, καθώς από τα 500 εκατ. ανέβηκε στο 1,3 δισ. με προοπτική να κλείσει στο 1,5 με 1,6 δισ. ευρώ.

•           Η Ελλάδα επιμένει, ότι το κενό θα καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα, ενώ οι τροϊκανοί ζητούν οριζόντια.

•           Οι τεχνοκράτες απορρίπτουν χωρίς συζήτηση τα σχέδια που τους έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι υπουργοί για την φορολόγηση των ακινήτων, για την άρση των πλειστηριασμών και για τις τρύπες στο ασφαλιστικό.

•           Εξακολουθούν να ζητούν μετ’ επιτάσεως το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες αγνοώντας τις ανάγκες της χώρας και δεν συμφωνούν με την εκκαθάριση εν λειτουργία.

•           Επιμένουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, όμως δεν υπολογίζουν τους περιορισμούς που θέτει η Κομισιόν.

Καθώς η τεχνική συζήτηση είναι εμφανές ότι έχει φθάσει σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση επαναφέρει το πολιτικό επιχείρημα ότι αν η Τρόικα επιμείνει στα οριζόντια μέτρα και συνεχίσει να απορρίπτει τις θετικές προβλέψεις για την απόδοση των διαρθρωτικών επεμβάσεων τότε θα προκαλέσει αντιδράσεις των βουλευτών και της κοινωνίας με ενδεχόμενο πολιτική αποσταθεροποίηση και εκλογές. Ενώ το κλιμάκιο των υπαλλήλων δεν δείχνει να πτοείται από τέτοιου είδους επιχειρήματα όπως άλλωστε και το ιερατείο των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από το Βερολίνο και τις άλλες ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Ωστόσο οι Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο διακρίνουν την Ελλάδα από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία.

Η Μέρκελ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ κάνει δεκτές τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα φανούν οι προθέσεις του γερμανικού κατεστημένου. Θα φανεί δε αν δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση μία ανάσα προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους πολιτικούς και επικοινωνιακού χειρισμούς και να φέρει σταδιακά τα μέτρα μέσα στο 2014. Ή αν έχουν προγράψει την Ελλάδα και επιλέξουν ένα οριστικό ξεκαθάρισμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί εκ με΄ρους των δανειστών τον Δεκέμβριο του 2012, ότι εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα υπάρξει ένα μορατόριουμ από τους δανειστές και η χώρα μας δεν θα αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάρει βαθιά ανάσα και θα έχει την δυνατότητα να βγει στις αγορές και να επανέλθει σε δρόμο εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Με την Αμερικανίδα

Πριν από το τετ-α-τετ με την Μέρκελ την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί 24 ώρες νωρίτερα την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου. Πένι Πρίσκερ, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας σε μία προσπάθεια να προωθηθούν οι επενδύσεις ιδιωτικών αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Πένι Πρίσκερ δεν είναι ένας «συνηθισμένος» ξένος κυβερνητικός παράγοντας. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής, μέλος μιας εκ των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών. Είναι ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας PSP Capital Partners και των ομίλων διαχείρισης ακινήτων Pritzker Realty Group και Artemis Real Estate Partners.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα