Θα κόβουν βόλτες τα Rafale, στέλνουν και το «Σαρλ Ντε Γκολ»

Μία πρώτη γεύση θα πάρει η χώρα μας για τι αγόρασε. Ο λόγος για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που θα πετάξουν πάνω από τον εναέριο ελληνικό χώρο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν είναι αυτά που έχουμε αγοράσει από τους Γάλλους. Ούτε φυσικά θα τα πιλοτάρουν οι Έλληνες χειριστές, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα μεταβούν για εκπαίδευση στην Γαλλία.

Απλά θα μετάσχουν της γαλλικής δύναμης που θα έρθουν στο Αιγαίο για να μετάσχουν σε κοινές ασκήσεις. Η Γαλλία θα συμμετάσχει στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος», τον προσεχή Απρίλιο με 8 αεροσκάφη Rafale και τέσσερα Μιραζ. Στην άσκηση «Ηνίοχος» πέραν των γαλλικών Rafale θα μετάσχουν στην ίδια άσκηση και F-35 από το Ισραήλ, ενώ σε λίγες ημέρες φθάνουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τα Σαουδαραβικά F-15.

Ακόμα, ένα σμήνος Rafale αναμένεται να περάσει από την Αθήνα με Γάλλους χειριστές, συμβολικά, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο της ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, θα κάνει την εμφάνιση του στην Ανατολική Μεσόγειο, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο θα συνοδεύσει μια ελληνική φρεγάτα.

Πάντως στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος αποκατάστασης των σχέσεων με την Άγκυρα, αν υπάρξει, θα είναι μακρύς. Μάλιστα η γαλλίδα υπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυνάμωση των δεσμών Παρισίων-Αθήνας.

Πάντως μπορεί η Ελλάδα να ψώνισε 18 αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, η Παρλί να παζάρεψε και την πώληση φρεγατών Bellhara, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για ενδεχόμενη υπογραφή ειδικής ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Κάτι που θα σήμαινε μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Πάντως γαλλικές πηγές ισχυρίζονται ότι σύντομα θα υπάρξει και νέα βελτιωμένη αντιπρόταση από το Παρίσι για τις φρεγάτες Bellhara.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα