Θα μας προστατεύσουν και από τους… Ροζάκηδες τα Rafale;

Tην αλήθεια περί των λεγομένων Ροζάκη έχει ευθύνη να την αποκαταστήσει το ΥΠ.ΕΞ., παίρνοντας καθαρή και επίσημη θέση

Το μεσημέρι της Τετάρτης τα πρώτα μαχητικά Rafale που απέκτησε η Ελλάδα από τη Γαλλία (4 «μάχιμα» και 2 εκπαιδευτικά) πέταξαν πάνω από τον αττικό ουρανό και πραγματοποίησαν συμβολική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη πριν προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας.

Περίσσεψαν οι δηλώσεις και οι παράτες για το καλωσόρισμα των νέας γενιάς ελληνικών φτερών που, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή.

Αυτό που ξέχασε ή δεν θέλησε να πει ο ΥΕΘΑ ήταν αν τα πανάκριβα Rafale μπορούν να μας προστατεύσουν και από τις προκλήσεις που εκστομίζονται εντός των εθνικών τειχών. Διότι δεν μπορεί να λογιστούν ως κάτι άλλο εκτός από πρόκληση στη λογική τα όσα είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο 80χρονος πανεπιστημιακός, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με τους γείτονες η χώρα μας έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Και πρέπει να ήταν πολύ… ευλύγιστα αυτά τα περιθώρια, καθώς η ελληνική διπλωματία φέρεται να κατέθεσε την άκουσον-άκουσον «εποικοδομητική πρόταση» της αποδοχής κουτσουρεμένης επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων όχι στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται να πράξει η Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά στα 10 ν.μ.!!!

Καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο δεν θα μπορούσε να περιμένει η Άγκυρα. Απόδειξη το πάρτι που έστησαν τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγοντας την περίεργη είδηση που δημιουργεί πληθώρα κρίσιμων ερωτημάτων. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να απαντηθεί αν ο Χρ. Ροζάκης λέει αλήθεια. Και εφόσον τη λέει, θα πρέπει να εξηγηθεί αρμοδίως και επαρκώς πότε και από ποιον εξουσιοδοτήθηκαν οι εκπρόσωποι-εκφραστές της ελληνικής διπλωματίας να κοντύνουν την πάγια εθνική θέση για τα 12 μίλια.

Όσο κι αν ψάξαμε για απαντήσεις, το μόνο που βρήκαμε ήταν μία γενικόλογη τοποθέτηση κύκλων του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., ότι ήταν και παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και τη στερεοτυπικά βολική εξήγηση ότι τα λεγόμενα Ροζάκη διαστρεβλώθηκαν από τον τουρκικό Τύπο προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ας μας συγχωρέσουν όσοι αρέσκονται στην καλλιέργεια και βρώση σανοτροφής, αλλά οι πανηγυρισμοί των φιλοερντογανικών τουρκικών ΜΜΕ για δήθεν παραίτηση της Ελλάδας από την καθολική επέκταση των χωρικών υδάτων της, δεν αναιρούν την αλήθεια της αποκάλυψης ότι εμείς προτείναμε «κούρεμά» τους στα 10 μίλια ως ένδειξη καλής θέλησης.

Σε κάθε περίπτωση, την αλήθεια έχει ευθύνη να την αποκαταστήσει το ΥΠ.ΕΞ., βγαίνοντας επισήμως να υποστηρίξει ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη και μέχρι τον Ιούνιο του 2020 μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του «γαλάζιου» υπουργείου Εξωτερικών, ψεύδεται ασυστόλως.

Αν, όμως, το ΥΠ.ΕΞ. κάνει ξανά λόγο για «προσωπικές απόψεις», όπως τον Ιούλιο του 2020 που ο τέως σύμβουλος έλεγε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και πως το Καστελόριζο είναι «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές», τότε κάποιον άλλον… Ροζάκη έχει η φάβα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα