«Θα μειώσουμε τα “κόκκινα” δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021»

«Θα μειώσουμε τα “κόκκινα” δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Χρήστος Μεγάλου μιλώντας  στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς,  έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε αυτό το θέμα, ωστόσο «θα ήθελα να δω να γίνονται ακόμα περισσότερα στην προσπάθεια μείωσης των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τώρα μέχρι και το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ισοδυναμούν σχεδόν με το 28% του ελληνικού ΑΕΠ.», είπε ο κ. Μεγάλου για να συμπληρώσει:

«Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ΑΕΠ που παράγεται στη χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν ευτυχής αν ήμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, όπως τους έχουμε θέσει στους εαυτούς μας», ανέφερε.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2021, μετά τη μείωσή τους κατά 5 δισ. το 2018, επισήμανε ο κ. Μεγάλου.

«Όσο περισσότερα όπλα έχεις στο οπλοστάσιό σου, τόσο το καλύτερο»

«Όσο περισσότερα όπλα έχεις στο οπλοστάσιό σου για να αντιμετωπίσεις το θέμα, τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο CEO της Πειραιώς σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζες σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία NPLs – συνόλου δανείων στην ευρωζώνη που ανέρχεται στο 44,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από της Ιταλίας, που ανέρχεται στο 9,7%.

Το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στην ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή funds για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια.

«Είχαμε περιπτώσεις, όπου funds συναγωνίζονταν και κατά τη διάρκεια αυτού του ανταγωνισμού, έπρεπε να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων με αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), για να είναι σε θέση να κάνουν προσφορές για αυτά τα assets.

Είμαστε ευτυχείς ως κύριοι πωλητές αυτών των δανείων για το επίπεδο του ανταγωνισμού και το επίπεδο της δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά NPLs.

Θα τολμούσα να πω ότι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες κατηγορίες assets στην Ελλάδα αυτό το διάστημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», καταλήγει ο κ. Μεγάλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα