Θα μείνει… Ταπί και «άνεργη»;

Την πόρτα του γαλλικού Ειδικού Δικαστηρίου πέρασε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση του επιχειρηματία και πρώην προέδρου της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί.
Συγκεκριμένα, η γαλλική Δικαιοσύνη διερευνά εάν οι χειρισμοί της Κρ. Λαγκάρντ στην υπόθεση Ταπί συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας, και εάν η τότε «τσαρίνα» της γαλλικής οικονομίας συμμετείχε στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου και την κατάχρηση εξουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο πολυεκατομμυριούχος Ταπί συμφώνησε και έλαβε από το γαλλικό δημόσιο περί τα 400 εκατ. ευρώ, ώστε να λύσει εξωδικαστικά μία διένεξη (σ.σ.: αφορούσε την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas κατά τη δεκαετία του 1990) που είχε με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais. Η τότε απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να επιτρέψει την προσφυγή της υπόθεσης σε ιδιωτική διαιτησία είναι ο λόγος που εγκαλείται σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία όμως, αν και δηλώνει «απόλυτα αθώα», δεν αποκλείεται να έχει παράπλευρες απώλειες για την ίδια. Ο λόγος; Με δεδομένο ότι η ακροαματική διαδικασία θα καταλήξει ή στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κρ. Λαγκάρντ ή στην ένταξή της σε καθεστώς ειδικού μάρτυρα, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν αποκλείεται να την οδηγήσουν σε παραίτηση από την «κεφαλή» του Ταμείου.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι όποιες πράξεις της Κρ. Λαγκάρντ δεν αφορούν τα πεπραγμένα της ως επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών ουδόλως μειώνει τις συνέπειες. Και το «άδειασμα» από την κυβερνητική εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC και επικαλούμενη πρωτίστως το τεκμήριο της αθωότητας, η  Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η κα Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα θα της ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί». Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;»

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα