Θα πάθει… Ζάεφ ο Κυριάκος;

Τα εκλογικά διλήμματα είναι τα ίδια σε Αθήνα και Σκόπια, όσο κι αν τα ξορκίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Εντός αλλά και εκτός του πρωθυπουργικού μεγάρου της Ηρώδου Αττικού πολλοί είναι αυτοί που διαρρέουν τη βεβαιότητά(;) τους ότι σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν εξυφαίνεται στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της δεν σκοπεύουν να κινηθούν οπορτουνιστικά απομυζώντας εκλογικά οφέλη από μία τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση που ακολουθείται μία υπερμεγέθη οικονομική κρίση.

Εξίσου πολλοί είναι, όμως, εκείνοι (σ.σ. και βρίσκονται και στο εσωτερικό της Ν.Δ.), που ούτε τα ρούχα τους σκίζουν ούτε βάζουν το χέρι τους στο ευαγγέλιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αποτολμήσει τον πρόωρο εκλογικό αιφνιδιασμό. Και γίνονται ακόμη περισσότεροι ακούγοντας τις πρωθυπουργικές πηγές να διαψεύδουν τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, αλλά όχι τις πρόωρες εκλογές ή, λ.χ., τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τάσσεται μεν κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά να διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί προσωπική άποψη «ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο πρωθυπουργός».

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην εκλογολογική ταμπακιέρα –διότι ταμπακιέρα αδιαμφισβήτητα υπάρχει– τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην εκδοχή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι λίγο-πολύ γνωστά: αφενός η νωπή λαϊκή εντολή που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η Ν.Δ., πριν προλάβουν οι ψηφοφόροι να πληγούν από την υφεσιακή καταιγίδα, και αφετέρου η έλλειψη ετοιμότητας της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) να διεκδικήσει «επικίνδυνα» εκλογικά ποσοστά στην παρούσα συγκυρία.

Για να ενισχύσουν, μάλιστα, την επιχειρηματολογία τους, οι οπαδοί του σεναρίου για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα επικαλούνται τα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στα Σκόπια. Εκεί οι πολιτικοί αρχηγοί αδυνατούν να συμφωνήσουν στην ημερομηνία επαναπροκήρυξης των εθνικών εκλογών της 12ης Απριλίου, οι οποίες είχαν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θέλει να στηθούν οι κάλπες στις 21 Ιουνίου, ο δε αντίπαλός του αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι προτείνει οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Το οξύμωρο; Ότι ενώ και οι δύο πολιτικοί διαλαλούν ότι πρώτο μέλημά τους είναι η προστασία της υγείας των πολιτών (σ.σ. ο ένας λέει να γίνουν άμεσα οι εκλογές τώρα που υποχωρεί η πανδημία, και ο άλλος ζητά κι άλλη παράταση μη τυχόν και επανακάμψει ο φονικός ιός), στην ουσία διαφωνούν για την ίδια ταμπακιέρα.

Από την πλευρά του ο εκ των πρωταγωνιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών, κ. Ζόραν, θέλει να εξαργυρώσει στην κάλπη την επιτυχία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως που έδωσαν οι Ευρωπαίοι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Και φυσικά, ο Ζάεφ δεν θέλει να περάσει ανεκμετάλλευτο το μομέντουμ της δημοφιλίας που απολαμβάνει στη χώρα του εξαιτίας των καλών υγειονομικών χειρισμών της κυβέρνησής του στη διάρκεια της πανδημίας.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση του VMRO εκτιμά ότι όσο πιο μακριά μετατεθεί η εκλογική αναμέτρηση, τόσο πιο γρήγορα οι Σοσιαλιστές του Ζάεφ θα έλθουν αντιμέτωποι με τη μετα-πανδημική οικονομική κρίση κι ακόμη γρηγορότερα θα αποδομηθούν από τη (δυνητική) κοινωνική δυσφορία.

Μεγάλα και ίδια τα διλήμματα και στην Αθήνα και στα Σκόπια. Γι’ αυτό και πολλοί αναμένουν να δουν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίσει να αρνείται έστω και με μισόλογα τις πρόωρες εκλογές ή αν στο τέλος θα πάθει… Ζάεφ!!!

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα